Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: “Това

...
Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и казва: “Това
Коментари Харесай

Димитър, изборът на Спилбърг

Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и споделя: “Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си потеглям ”

„ На галата дадох изявленията за 17 малките екрани, радиата не съм ги броил – сподели пред „ Труд “ Димитър Маринов


„ Не е задоволително да си талант, желае се кураж, с цел да промениш човешките сърца “


Заради „ Зелена книга “ за 5 дни артистът се научава да свири на чело

 24-10  24-1  24-7  24-6  24-8  24-3  24-5  24-4  24-2
“Една приказка за Пепеляшка – действителна и същинска ” – това е написал артистът Димитър Маринов под фотосите си на премиерата на кино лентата “Зелена книга ” на 9 ноември в Китайския спектакъл в Холивуд.

Филм, продуциран от Стивън Спилбърг, към който към този момент има такава нервност, че самият Димитър не може да преброи нито участията си във фестивали, нито премиите за лентата. Не че преди този филм надареният и всестранно талантлив български артист не е бил класа във всяка своя роля. Но за първи път взе участие във филм от “A Game ”, или “А тима ”, най-високата топка в Холивуд.

Премиерата на Green Book е на 9 ноември в Китайския спектакъл на кинофестивала на AFI – Американския кино институт. Иначе казано, това са корифеите от Академията, които гласоподават и на “Оскар ”-ите.

“На галата дадох изявленията за 17 малките екрани, радиата не съм ги броил – сподели пред “Труд ” Димитър Маринов. – Много съм горделив с оценката на основния продуцент Джим Бърк, който ми сподели: “Димитър, в цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият артист, който не е в най-главната роля и с който всяка телевизионна компания на аления килим пожела да направи изявление ”. За представянето му на премиерата режисьорът на кино лентата Питър Фарели споделя: “Не съм виждал различен артист, който толкоз добре да си сортира думите и да е с толкоз бърза мисъл, да мисли в деяние и да споделя постоянно това, което би трябвало ”.

“Зелена книга ” e филм на продуцентската компания на Стивън Спилбърг – Amblin Entertainment, част от DreamWorks. Прототипът на Олег, героя на Димитър е надареният виолончелист Юрий Тахт, част от именитото джаз трио на Джон Шърли. След първия кастинг отхвърлят Маринов с обяснението, че е “прекалено уталожен ”. Месец по-късно обаче, когато въображаемо се е дал прошка с концепцията да се снима във филм, продуциран от именития Спилбърг, още веднъж му звънят и питат дали свири на инструмент. Казва, че е типичен цигулар, свири от 4-годишен. Да, само че от продукцията им би трябвало челист.

Актьорът има единствено 5 дни и още същата вечер си намира учителка по публикация в интернет – челистка от симфоничния оркестър в Сан Диего, наема виолончело и свири по 5 часа на ден. На кастинга му оферират да имитира по какъв начин свири на чело. Той обаче им споделя: “Не, господа, аз ще изсвиря мелодията от кино лентата ”. Следват бурни овации.

Във кино лентата Димитър си партнира със звезди като Виго Мортенсен ( ”Властелинът на пръстените ”), и Махершала Али (с Оскар за “Лунна светлина ”). А окончателният кастинг е напряко трагичен. За ролята на виолончелиста Тахт са останали четирима – трима звезди и незнайният на екипа Димитър. След фотосите му описват по какъв начин се събират Спилбърг, режисьорът Питър Фарели, сценаристът Ник Валелонга, наследник на Тони Лип, по чиито писма до жена му се развива историята. Там са и двамата артисти Виго Мортенсен и Махершала Али… Общо 12 индивида. Първо е видеото на Димитър – 30-минутно изявление, в което той споделя за живота си в България, 10 минути приказва за ролята, 5 минути свири и 10 минути актьорска работа. Когато видеото на Димитър свършва, Мортенсен става и споделя: “Това е нашият човек. Вие си гледайте останалите, аз си потеглям ”. След като гледат останалите видеа, Махершала споделя: “Виго е прав. Първият е нашият човек ”. Продуцентите са съвсем в суматоха: “Ама чакай, ония са огромни звезди ”. И тогава Спилбърг споделя на режисьора Питър Фарели: “Имаш право да избереш звезда или същински воин. По-автентичен от Димитър Маринов няма. “Какво тъкмо имаш поради? ”, пита Фарели. А Спилбърг дава отговор: “Другите са страхотни артисти, само че най-силното в Димитър е, че сред неговото изявление и актьорските му подиуми няма разлика. Той не играе, той е себе си ”.

Голямата нервност по кино лентата потегля от кинофестивала в Торонто, Канада, който се счита за най-важния в Америка. Там гласоподава единствено публиката и “Зелена книга ” получава най-ценната премия – тази на публиката. А за всеки филм, който завоюва тази премия, се счита, че ще завоюва и “Оскар ”. “В Торонто нашият филм беше единственият, който нямаше плакати и афиши на никое място в града. Но в деня на премиерата целият град беше залят от едни дребни силиконови гривни в сигнално зелено, на които пишеше репликата на моя воин Олег, думи, които “преобръщат ” сюжета на кино лентата. През цялото време на кино лентата се повтаря, че Дон Шърли е талант. И най-после в монолога на моя воин аз споделям: “Не е задоволително да си талант, желае се кураж, с цел да промениш човешките сърца ”.

До момента “Зелена книга ” е спечелил награди на 9 фестивала, а победното му шествие продължава. Официално филмът излиза по екраните на 21 ноември и това е най-силната допустима дата, тъй като тогава е Денят на благодарността и през този уикенд американците обичат да вървят и на кино.

Колкото до предвижданията за “Оскар ”, това е първият филм въобще в историята на Съединени американски щати, на който уеб сайтът Rоtten Tomatoes дава цялостни 100% утвърждение, че това ще е филмът на филмите на “Оскар ”.

Миналата седмица са излезли и предвижданията на Академията. “Зелена книга ” е очакван със 7 номинации – за сюжет, постановка, музика, сценография, най-хубав филм, най-хубав артист за Виго Мортенсен и поддържаща роля на Махершала Али.

По всички правила “Зелена книга ” е доста “оскарски ” филм. В него са застъпени проблемите с расизма. “В Америка сега, към предварителните избори е призрачен сън, хората си крещят, псуват се. Аз съм тук 28 години и Америка в никакъв случай не е била толкоз разграничена и нагнетена, и прочувствено ошантавена. И няма по-добър миг от този филмът да излезе ”, разяснява Димитър.

В “Зелена линия ” героят на Виго Мортенсен, Тони Лип, е италианец от Бронкс, който е с III клас обучение, мафиот и престъпник. Прототипът на Тони Лип е бил основният телохранител на “Копа Кабана ” и на Франк Синатра. Той е огромен хитрец и шмекер на улицата, само че е лишен от разсъдък и начетеност. От друга страна – чернокожият Дон Шърли, който е талант, композитор, с три докторантури, приказва съвършено 12 езика. “И внезапно по идиотски стечения на събитията тия двамата би трябвало да тръгнат на път в една кола – разяснява Димитър. – Имаш Тони Лип, който ненавижда черните, назовава ги “патладжани ”. И от другата страна Дон Шърли, който е един безспорен талант, само че няма и концепция по какъв начин живеят чернокожите в Съединените щати. Защото е мултимилионер, живее в Карнеги хол, в голям апартамент, целия свят го познава, само че той не познава света и е отшелник. И в един миг тези две безспорни противоположности и като хора, и като разсъдък, и като обществен статус, се събират в едни доста рискови условия и потеглят на един двумесечен тур. Пътуване, в което те стартират да се изслушват и да се трансформират, да намират допирни точки. В края на кино лентата тези абсоютни противоположности стават първи другари. ”

Силното наличие и брилянтната игра на Димитър Маринов ще отворят пред него необятни хоризонти за други филми от A Game. “Аз приключих фотосите на един подобен филм предходната седмица, само че съм задължен на този стадий да го вардя в загадка. Мога да кажа единствено, че е филм на ужасите и трилър, психодрама. Ролята ми е значима в него. Имам и друга покана, за която чакаме финалното решение до края на месеца. Това е още по-голям филм, за него мога да кажа единствено, че режисьорът е два пъти притежател на “Оскар ”. Само стискайте палци и пращайте добра сила от България ”, споделя артистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР