Когато ви връхлети мигренозен пристъп, може да ви се стори,

Когато ви връхлети мигренозен пристъп, може да ви се стори, ...

7 стъпки за справяне с мигрената.


Когато ви връхлети мигренозен пристъп, може да ви се стори, че светът спира да се движи. Става ви зле, светлината ви дразни ужасно много, всички звуци ви се струват непоносими, а болката е толкова силна, че се чувствате сякаш този път няма да издържите.

Не сте сами. Много хора се борят с това страдание. Когато сте си вкъщи е по-лесно да затъмните прозорците, да останете на тишина, да легнете и да си починете, чакайки медикаментите да ви подействат.

Когато обаче сте навън, на работа или имате неотложен ангажимент, а мигрената ви връхлети, е наистина трудно да се справите. Въпреки това не е невъзможно. Ето какво трябва да направите.

Оставете телефона си

Често когато се нуждаем от помощ грабваме телефона си и пишем или се обаждаме на близък човек за морална подкрепа. Не го правете. Светлината на екрана и малките букви влошават болката, защото ви карат да се вглеждате допълнително. Използвайте телефона си само в краен случай.

Вземете лекарствата си веднага

Приемът на предписаните ви за целта медикаменти трябва да се случи възможно най-скоро след появата на пристъпа. Те работят най-добре, ако бъдат приети в първите 40 минути след отключване на първото главоболие. След него може да последва вълна от атаки, които може да се влошат, ако не реагирате навреме.

Намерете тихо и спокойно място

Тъй като светлината и звуците утежняват пристъпите по време на мигрена и правят болката непоносима, усамотете се, за да можете да помогнете на нервната система да се отпусне.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg