Когато вече сме минали всички интервюта за дадена длъжност и

Когато вече сме минали всички интервюта за дадена длъжност и ...

6 неща, освен заплатата, за които трябва да преговаряте.Когато вече сме минали всички интервюта за дадена длъжност и сме на финалната права преди договора, в главата ни започват да се въртят различни сценарии, свързани с преговорите за заплата. Чуваме съвети от сорта на „Знай си цената”, „Не падай под еди-колко-си” или „Поискай това, което заслужаваш”. Макар да е наистина важно, заплащането не бива да е единственият водещ критерий за започване на работа. Ето кои са 6-те други неща, за които си струва да водите преговори.

Платена отпуска

Отпуската реално е балансът между личен и професионален живот, който се полага на всеки човек. Знаем, че по закон разполагаме с 20 дни, но много компании имат по-различни вътрешни политики – някои предпочитат да изплащат кеш даден брой дни, други имат претенции как да бъдат взимани дните и по кое време на годината. Убедете се, че желанията ви ще бъдат уважени.

Работа от вкъщи

Така нареченият „хоум офис” стана изключително популярен и по нашите географски ширини. Той е адски удобен и за двете страни, особено ако служителят не се чувства добре и има шанс да зарази и останалите колеги. Не се притеснявайте да попитате какви са опциите.

Родителски предимства

Все повече компании включват в социалните си политики и графа „родителски предимства”. Тук най-често става дума за намалена месечна такса, ако запишете детето си в дадена частна градина, а в някои случаи компанията предлага своя собствена „забавачка” на територията на сградата.

Разходи за път

Разбира се, не всички фирми могат да ви осигурят служебен автомобил, още повече, ако не започвате работа като търговски представител. Въпреки това, трябва да преговаряте за пътните разходи, ако офисът в на голямо разстояние от дома ви – карта за градски транспорт, разходи за гориво, служебен транспорт и т.н.

Допълнително здравно осигуряване

Все повече хора се вълнуват от пакетите за допълнително здравно осигуряване. „Санитарният минимум”, който работодателят би трябвало да покрие, е годишни профилактични изследвания и прегледи, включващи офтамолог, гинеколог и мамолог.

Служебен телефон/лаптоп

Трябва да знаете с какви ресурси разполагате, изключвайки техниката в офиса, особено ако ще се налага да работите от вкъщи или през уикенда.

Редактор: Елица Христова

Източник: expert.bg