Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че първата тема на днешното

...
Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че първата тема на днешното
Коментари Харесай

БСП: Властта е изчерпана, безидейна и уплашена, готова да посегне дори на конституцията, за да остане на власт

 " Когато през вчерашния ден по здрач изведнъж разбрахме, че първата тематика на днешното съвещание на Народното събрание ще бъдат плановете на нова конституция и решение за привикване на Велико Народно заседание, в началото ни обзе изненада. Това пък в този момент от кое място се взе? Нима не се отхвърлиха от този фарс, след кристално ясното и мощно сериозно мнение на Венецианската комисия? Но въпреки всичко - какво по-логично за един развой, почнал сред два митинга, от това да приключи сред два бюджета.

Нито така наречен рестарт съумя да замете следите на порочните дейности на институциите по отношение на върховенството на закона, нито сегашният предупреден провал ще прикрие неспособността на държавното управление да провежда ефикасен, дълготраен и предвидим отговор на коронакризата. Напротив – те разобличават самият темперамент на властта – власт – изчерпана, власт-безидейна, власт-уплашена, само че власт, подготвена на всичко, с цел да остане на власт. Дори да посегне на Основния закон на страна “. Това съобщи от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по отношение на изненадващото включване в дневния ред на Народното събрание плана за нова конституция на ГЕРБ и привикване на Велико Народно заседание.

Зарков обърна внимание, че нито един политик, отвън ГЕРБ и присъдружни, и нито един престиж в региона на конституционното право не е поискал да свърже името си с този план.

" С огромна любов и неизчислим гений Валери Петров възпя типа на " хвърчащите хора “, само че едва ли е вярвал, че други хора ще се отнесат с преамбюла, излязъл отдолу под перото му, като към хвърчащ лист. Че просто ще пропуснат устрема да се изрази волята на българския народ и верността си към общочовешките ценности; че не ще счетат за нужни прогласяването на своята решителност да създадем демократична, правова и обществена страна.  Е, поетът напусна този свят, преди да я види тази страна. Нея към момента я няма. Но тази страна не се състоя не по виновност на Конституцията, а поради държавните управления, които не  я съблюдаваха.  И вие, които носите директна отговорност най-малко за три от тях, прелестно съзнавате това “, обърна се депутатът от левицата към ръководещото болшинство.  

Зарков съобщи още, че никой в никакъв случай не е дръзвал да хвърли Конституцията в едната посока, с цел да тръгне народът след нея, до момента в който той се измъква от другата.

" Никой не го бе правил, тъй като политическите дейци до момента – с всичките им тресчици за дялане – разбираха смисъла на този документ и заплахата от неговото поругаване. Защото това е демократичната конституция на страната, хартата на нашите съществени права и свободи. А те не се преписват, не се пренареждат, не се редактират. Те са изстрадани, отвоювани, достигнати след дълъг, тежък и неведнъж трагичен исторически път на цялостен един народ. И могат да бъдат изгубени. Просто по този начин, за момент, в резултат на политически блъф “, безапелационен бе социалистът. 

Депутатът цитира поемата " Български летописи “ на Стефан Цанев, която напомня прокламацията на княз Александър Батенберг от 27 април 1881 година: " Днешното състояние на работите в Княжеството прави невероятно осъществяването на моята задача. Затова, основавайки върху правата, които ми дава Конституцията, аз взех решение: Да свикам Велико национално заседание, с цел да му публикация моето последно решение и да му предам с Короната дружно съдбините на българския народ…Само в случай че Великото национално заседание узакони ония нужни за ръководството на страната условия…само тогава мога да остана. В противоположен случай аз съм решен да се откажа от короната “. Да ви припомня за нещо? Нима не е същото, което министър председателят ни заяви онлайн през профила си в известна обществени мрежа, откакто малко преди този момент " подгря “ публиката със загадъчното " взех тежки решения “?, попита Зарков.

" Хегел упорства, че историята има наклонност да се повтаря, Маркс добавя, че това става първо като покруса, след това като фарс. Вярно ли е  - не знам, само че спомнете си в този момент, преди да гласувате, че след прокламацията на Батенберг в действителност се привиква Велико национално заседание. То суспендира Търновската конституция. Започва режимът на пълномощията “, направи хроника на историческите събития Крум Зарков с отпратка към днешните.

" Демократичните конституции, уважаеми дами и господа, защищават народа от корист с власт, само че и самата власт от патологиите на властта. Това прави и нашата Конституция от 1991г., която вие така безгрижно поставихте под въпрос “, безапелационен бе Зарков. Той концентрира вниманието на сътрудниците си върху частта, която най-сериозно се нуждае от преосмисляне – тази, която разрешава надзор на основния прокурор над всички други прокурори и подсигурява неговата фактическа цялост, там ръководещите не оферират нищо.

" Не е никаква загадка за българското общество по какъв начин беше роден  планът за конституция на ГЕРБ и с каква цел. Хората ви желаеха оставката, желаеха да си тръгнете, а вие им дадохте план за конституция. Тази политическа маневра съумя - тя ви завоюва време, само че на каква цена “. Това разяснява националният представител от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков от парламентарната естрада.

Той показа, че от Българска социалистическа партия са мислили доста какво са правили ръководещите през миналите осем месеца от първата вълна на ковид до втората: " Очевидно не сте подготвили здравната система – хората през днешния ден умират на стълбите на лечебните заведения. Очевидно стопанската система не е готова. Очевидно в тези осем месеца сте работили върху този " план “. Това, осем месеца по-късно, е закононарушение против българския народ “.

По неговите думи нито един почитан специалист, конституционалист, правист, нито една неправителствена организация, колегия, включително и Венецианската комисия, не е подкрепил този план на конституция на ГЕРБ и са дали да се разбере, че той не става.

" Защо никой от вас не пое отговорност, или горделивост, от  авторството на този план. Кой е бащата, кой – майката на тази конституция? Явно никой от вас не желае да остане в историята като мозъка, основал плана на най-новата конституция в историята на България “, обърна се депутатът от левицата към ръководещите.

" Ако можехме да опишем 10-годишното ръководство на ГЕРБ с думи, с къс текст да разкажем на хората какво е ставало за тези години – това би бил този план на конституция. Това е вашата визитна картичка и с това ще останете в историята “, безапелационен бе Явор Божанков.

" Днес сътрудниците от ГЕРБ гласоподават за или срещу оставката на Бойко Борисов, защото той съобщи, че сега, в който се реши дали ще има Велико Народно заседание, той ще си подаде оставката “, напомни заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той изрази неразбиране, че в деня, в който се разисква така наречен рестарт на страната, който самият Борисов предложи, министър-председателят не взе участие в дебата.

" Понеже технологиите разрешават, предлагам да го включите на екрана, от джипката или някъде другаде, само че да чуем неговото мнение по тези въпроси “, обърна се социалистът към ръководителя Цвета Караянчева.

" Достатъчно показателно е отношението на ръководещите към своя план на конституция – най-неочаквано го сбутват в границите на полемиката за държавния бюджет. Предлагат привикване на Велико Народно заседание в деня, в който одобряват ограничения за затваряне на страната. Те самите се надяват да не се разбере доста за този позор, който те самите си докараха “, заключи Вигенин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР