Когато в ясна нощ погледнем към небето, то е обсипано

...
Когато в ясна нощ погледнем към небето, то е обсипано
Коментари Харесай

Защо звездите сякаш потрепват на небето

Когато в ясна нощ погледнем към небето, то е обсипано с блещукащи звезди, които като че ли премигват. Когато някои от тях обаче светят с непрекъсната, непотрепваща светлина - това не са звезди, а планети.

Но за какво тези небесни тела светят по друг метод?

Звездите са толкоз надалеч от нас, че наподобяват като точки, даже когато ги погледнем през телескоп. За разлика от тях, когато гледаме планетите с въоръжено око, ще видим, че тяхната форма прилича по-скоро диск. Това е по този начин, тъй като те са доста по-близо до Земята.
 Снимка 433447

Когато светлината от далечните звезди минава през атмосферата на нашата планета, тя се пречупва от пластовете с друга компактност и температура, и траекторията ѝ става зигзагообразна. Нашите очи възприемат това като вибриране.

Същевременно, планетите се виждат като дискове, тъй като са по-близо. Така когато светлината от единия завършек на диска се пречупи в една посока, светлината от другия край се пречупва в противоположната. Двете пречупвания се гасят и до нас доближава постоянен обликът на планетата - светлината от нея не премигва.
 Снимка 433446

Дадена планета може да премигва, в случай че я следим ниско над хоризонта, тъй като тогава светлината минава през доста повече пластове атмосфера и въпреки всичко се пречупва очевидно за очите ни.

Така можем да се научим да разграничаваме до момента сякаш идентичните звезди по небосвода.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР