Когато в средата на лятото корабът за насипни товари Лаодикея

...
Когато в средата на лятото корабът за насипни товари Лаодикея
Коментари Харесай

Как Русия краде и продава украинско зърно, за да финансира войната

Когато в средата на лятото корабът за насипни товари " Лаодикея " дебаркира в Ливан, украински дипломати предизвестяват, че той придвижва украинско зърно, откраднато от съветските окупатори, и приканват ливанските управляващи да го задържат, предава Българска телеграфна агенция.

Москва окачествява тези изказвания като " подправени и голословни ", а основният прокурор на Ливан застава на страната на Кремъл

и афишира, че 10-те хиляди тона ечемик и пшеничено брашно на борда му не са крадени и могат да бъдат разтоварени.

Но следствие на Асошиейтед прес и документалната стратегия " Фронтлайн " на американската социална телевизия Пи Би Ес разкрива ,

че " Лаодикея ", който е благосъстоятелност на Сирия, взе участие в комплицирана съветска контрабандна интервенция, ползваща фалшифицирани корабни документи и мореплавателни уловки, с цел да краде и продава украинско зърно. По оценки на следствието до момента посредством тази скица е изнесено зърно за 530 милиона $, с които е финансирана кървавата военна машина на Путин. 

С помощта на сателитни изображения и морски радио транспондери АП съумява да наблюдава към 30 кораба ,

направили над 50 плавания със зърно на борда си, произхождащо от окупираните зони в Украйна. Корабите са плавали до пристанища в Турция, Сирия, Ливан и други страни.

Продължаващата кражба, която съгласно адвокати е евентуално военно закононарушение ,

се прави от богати предприемачи и държавни компании в Русия и Сирия, някои от които към този момент попадат под ударите на западните финансови наказания.

Руснаците имат " безспорното обвързване да подсигуряват, че за цивилните се поставят грижи и те не лишени от опция да живеят и да се изхранват ",

споделя Дейвид Крейн, прокурор деец, взел участие в десетки следствия за военни закононарушения. " В случая става дума за нормално разграбване и обир, което попада под ударите на интернационалното право ".

Зърното и брашното на борда на 138-метровия " Лаодикея " стартира пътуването си от южния украински град Мелитопол ,

окупиран от съветската войска при започване на войната. Видео, оповестено в обществените мрежи на 9 юли, демонстрира трен, идващ се към големите мелнични комплекси в града. Зелените вагони носят името и логото на съветската компания " Агро-Фрегат ".

Седмица по-късно представителят на съветските окупационни управляващи Андрей Сагута афишира на конференция ,

че зърното ще " обезпечи сигурността в следените от Русия райони в Украйна ", а администрацията ще " мери реколтата и ще реши какво количество може да бъде продадено ".

Докато той приказва зад него се виждат маскирани бойци, охраняващи камиони, които разтоварват зърно в силозите ,

с цел да бъде смляно. Виждат се и служащи, които товарят на други камиони огромни бели чували брашно, доста сходни на това, което е разтоварено от борда на " Лаодикея " три седмици по-късно. Сагута и още четирима представители на съветските окупационни управляващи са глобени от Съединени американски щати на 15 септември за кражба и експорт на украинско зърно.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров съобщи за АП, че окупаторите изнасят огромни количества зърно от района с камиони

и влакове към съветски пристанища и анексирания още през 2014 година Кримски полуостров. Композиции със зърно, маркирани със знака на " Агро-Фрегат ", са били засечени да се насочват към пристанищния град Феодосия на полуострова, с цел да бъдат натоварени на кораби.

Кремъл отхвърля кражбата на зърно, само че съветската държавна организация ТАСС оповестява още на 16 юни ,

че украинско зърно се транспортира към Крим, което провокира дълги опашки по граничните пунктове. По-късно ТАСС предава, че зърно от Мелитопол е пристигнало в Крим и оттова ще поеме към клиенти в Близкия изток и Африка.

Сателитни изображения демонстрират, че на 11 юли " Лаодикея " е в пристанището на Феодосия .

Радио транспондерът на кораба е изключен, а товарните пространства са отворени и се пълнят с бяла субстанция, докарвана с камиони. Две седмици по-късно корабът дебаркира в ливанското пристанище Триполи. По документи той е потеглил от малко съветско пристанище.

Копие на документите, получено от АП, сочи като начало на пътуването порт Кавказ в Керченския проток ,

а товарът е разказан като 10 000 метрични тона " съветски ечемик и съветско брашно в чували ". Изпращачът е " Агро-Фрегат ", а купувачът - " Лоял Агро " (Loyal Agro), търговец на едро, основан в Турция.

" Агро-Фрегат " не дава отговор на изпратените по имейл въпроси от АП ,

а малко по-късно уеб сайтът на компанията е спрян. Телефонът, фигуриращ в уеб страницата, от предходната седмица не работи.

Говорител на “Лоял Агро " съобщи, че компанията е приела 5000 тона брашно ,

а останалият товар на кораба е траял към пристанище Тартус в Сирия. " Имаме договорка с Русия, брашното идва от Русия ", споделя Мемхед Джума. " Ако брашното беше крадено, ливанските управляващи нямаше да разрешат разтоварването му ".

Но " Лаодикея " не би могла да бъде натоварена в пристанище Кавказ ,

както е записано в корабните документи. Корабът, който гази 8 метра, би затънал в плиткия порт. По данни на съветския транспортен регулатор в Кавказ могат да влизат кораби, газещи най-много 5,3 метра. В същото време пристанище Феодосия е два пъти по-дълбоко и годно за акостиране на надълбоко газещи кораби.

" Лаодикея " е един от трите кораба за насипни товари, ръководени от " Сириямар шипинг " (Syriamar Shipping),

сирийска държавна компания, глобена от Съединени американски щати още през 2015 година за връзките си с режима на Башар Асад.

АП съумява да наблюдава 10 плавания на " Лаодикея " и другите два кораба

- " Сурия " и " Финикия ", от крайбрежията на Украйна до пристанища в Турция, Сирия и Ливан. Базираната в Латакия " Сириямар шипинг " не дава отговор на отправените ѝ от АП въпроси.

Друга компания, участваща в схемите за експорт на крадено зърно от Украйна е " Юнайтед шипбилдинг ", съветска държавна военна компания ,

занимаваща се с произвеждане на бойни кораби и подводници за съветската войска и възстановяване на гражданското корабостроене благодарение на военни технологии.

Броени седмици преди началото на войната компанията, чрез дъщерното си сдружение " Крейн марин контрактър ",

купува три товарни кораба в прорез с обичайния си бизнес профил. Впоследствие те правят минимум 17 плавания от Крим до пристанища в Турция и Сирия.

При едно от тях в средата на юни 170-метровият " Михаил Ненашев " е засечен от спътник в терминала за зърно " Авлита " в Севастопол

с изключен радио транспондер. Два дни по-късно сигналът се появява, а корабът плава в Черно море към Средиземно, с цел да дойде на 25 юни в турското пристанище Дьортьол.

На видеоматериал, получен от АП, се вижда, че корабът е дебаркирал на пристан ,

благосъстоятелност на стоманопроизводителя " Ем Ем Ка Металурджи " (MMK Metalurji), а от трюмовете му се разтоварва зърно. 

" Ем Ем Ка Металурджи " е турско дъщерно сдружение на " Магнитогорск айън енд стийл уъркс " (Magnitogorsk Iron & Steel Works), съветски конгломерат за произвеждане на стомана, благосъстоятелност на близкия до Путин милиардер Виктор Рашников. Компанията попада под ударите на западните наказания.

В имейл до АП компанията показва, че зърното идва от Русия

и е натоварено в порт Кавказ. Както и в тази ситуация с " Лаодикея ", " Михаил Ненашев " гази прекомерно надълбоко, с цел да влезе в плиткото пристанище.

Украинският селскостопански холдинг " ХарвИйст " (HarvEast) твърди, че руснаците са иззели към 200 000 метрични тона зърно ,

което съгласно основния ѝ изпълнителен шеф Дмитро Скорняков коства на компанията към 50 милиона $. По думите му зърното, откраднато от региона на окупирания Мариупол, е прекарвано с камиони през границата с Русия.

" Те просто го придвижват до дребните съветски пристанища Ростов и Таганрог, смесват го с съветско зърно и афишират, че цялото е съветско ", споделя Скорняков.

Същото се случва и в морето. Сателитни фотоси и транспондерни данни демонстрират огромни кораби, закотвени край съветския бряг, към които дребни баржи придвижват зърно от Крим или съветски пристанища. След това смесеното зърно поема към Египет, Либия, Иран или Саудитска Арабия.

Засиленото търсене на зърно улеснява руснаците да намират клиенти, споделя Олег Нивиевски от Икономическия институт в Киев.

Един от огромните купувачи е турската компания " Яйла агро " (Yayla Agro), производител на сухи храни и подготвени ястия. В средата на юни тя купува 8000 метрични това царевица на стойност 2,7 милиона $, доставени от съветския транспортен съд " Фьодор " в турското пристанище Бандърма.

В изказване до АП " Яйла агро " отхвърля да е купувала зърно от окупираните елементи на Украйна и твърди ,

че съгласно документите корабът е потеглил на път от порт Кавказ. " Искаме да подчертаем, че нашата компания смята спазването на интернационалното право за безспорен приоритет. Ние подробно ревизираме дали комерсиалните ни сътрудници не са обект на интернационалните наказания, " показва турската компания.

Сателитни фотоси обаче демонстрира, че на 12 юни " Фьодор " в действителност е претрупан в Севастопол .

" АнРусТранс ", съветската компания, чието дъщерно сдружение има " Фьодор " не отговори на въпросите на АП.

" Яйла агро " удостовери, че е закупила 7000 метрични тона царевица, докарани с различен транспортен съд - " Св. Николай ", на 24 юни .

Сателитни фотоси демонстрират, че шест дни по-рано корабът е завързан към зърнения терминал в Севастопол. Според документите и този транспортен съд е поел на път от порт Кавказ. И " Фьодор “, и " Св. Николай " са прекомерно огромни, с цел да влязат във въпросното пристанище, без да заседнат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР