Когато в речта си в Полша американският президент Доналд Тръмп

...
Когато в речта си в Полша американският президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

"Файненшъл таймс": САЩ и Русия във все по-ожесточена битка за европейския газов пазар

Когато в речта си в Полша американският президент Доналд Тръмп даде обещание да усили износа на американски природен газ в Европа, тълпата възприе думите му с „ ура “.
Тази реакция сигурно е обезпокоила управлението на компанията „ Газпром “, тъй като тя значи изостряне на битката за толкоз скъпия европейски газов пазар. Това е пазар, който „ Газпром “ счита за своя благосъстоятелност – компанията е главен снабдител на газ в Европа и има изключителното право за експорт на тръбопроводен газ от Русия, разясняват Дейвид Шепърд и Хенри Фой във в. „ Файненшъл таймс “, представен от Канал 3.

На пръв взор „ Газпром “ има постоянни позиции в конкурентната битка. Той има преимуществото „ да играе на своя територия “, разполага с големи находища, а и себестойността на добива не е висока. Освен това той доставя газ по тръбопроводи, което е доста по-евтино, в сравнение с да се замразява газа, да се натоварва на танкер, а след доставката му той още веднъж да бъде връщан в газообразно положение.

Но появяването на американски газ в Европа значи и по-открита политическа конкуренция. Тръмп подписа новия американски закон за глобите по отношение на Русия, въведени в отговор на хипотетичната й интервенция в президентските избори в Съединени американски щати. Този закон може непосредствено да заплаши експортните тръбопроводи.

Джейсън Бърдоф, който бе консултант на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, а в този момент управлява Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет, твърди, че въпреки цената на втечнения газ да е по-висока, „ Газпром “ по този начин или другояче ще се изправи пред нелесния избор, когато съперниците ще пробият европейския пазар със своите доставки.

„ Руските компании ще би трябвало да избират – или „ да вкарат ценова конкуренция и да защитят своя дял от пазара “, или „ да съкратят доставките, с цел да задържат високите цени “, сподели той. Ако „ Газпром “ реши да избере първото (Бърдоф счита, че натам вървят нещата), той ще би трябвало да признае, че влиза в ценова война, която може да се отрази отрицателно върху приходите й, даже в случай че задържи растежа на продажбите в района, който толкоз остро се нуждае от енергоресурси.

Заиграването на американския президент със страни като Полша се харесва на пронатовските политици в Централна Европа, които се възмущават от дейностите на Москва, манипулираща с доставките на газ в тези страни благодарение на своите експортни тръбопроводи. Напълно допустимо е някои на драго сърце да предпочетат газовите доставки от Съединени американски щати, даже и да им излиза по-скъпо.

Борбата за пазара се ожесточава и поради глобите, изключително в случай че те ударят плана на „ Газпром “ „ Северен поток-2 “, който е предопределен за доставки в Германия и сега се построява. Това слага в безизходно състояние съветските политици, които непрекъснато хвалят опциите на страната им като снабдител на на ниска цена газ.

„ Опитите да се провали реализирането на „ Северен поток-2 “ е една от деянията на недобросъвестна конкуренция от страна на евентуалните снабдители на полутечен природен газ, който е по-скъп спрямо природния газ, доставян по тръбопроводи.

Тези политически стимулирани ограничавания ще доведат в последна сметка до повишаване на енергийните запаси “, съобщи в изявление за „ Файненшъл таймс “ съветският министър на енергетиката Александър Новак, още преди Тръмп да подпише новия закон за глобите.

Думите на Новак свидетелстват за рисковете, пред които са изправени някои европейски страни. Аналитиците споделят, че на Евросъюза ще му се наложи да усили вноса на газ, минимум в близка вероятност. Това е обвързвано със съкращаването на личния рандеман на газ в такива страни като Холандия и Англия.

Газопроводът „ Северен поток-2 “ е един от плановете, осъществени от „ Газпром “ поради планувания скок на търсенето. Той подписа съглашение с най-големите европейски енергийни компании, измежду които холандската Royal Dutch Shell, австрийската OMV, френската ENGIE и немските Uniper и Wintershall.

Според контракта те ще поемат половина от финансирането на строителството на газопровода, което ще коства 9,5 милиарда евро. Благодарение на „ Северен поток-2 “ годишният размер газови доставки по дъното на Балтийско море в Европа ще се усили с 55 милиарда кубически метра.

Миналия месец „ Газпром “ стартира да усилва двойно мощностите на изграждащия се газопровод „ Турски поток “. Това ще разреши да се усили размера на доставките в Турция и в Южна Европа до 30 милиарда кубически метра годишно.

Според ръководителя на „ Газпром “ Алексей Милер компанията му е отвън конкуренция по отношение на търсенето. „ В Европа има възходящо търсене на нашия газ. И възходящото търсене на нашия газ ще продължи “, твърди той.

Ръководството на „ Газпром “ счита, че в случай че страни като Полша решат да съкратят пазаруването на „ политически неприемливия “ съветски тръбопроводен газ, ще им се наложи да заплащат повече за морските доставки на американския полутечен природен газ.

Въпреки това търсенето на полутечен природен газ спомага за обединяването на пазарите. Нарастването на добивите му в Съединени американски щати и в такива страни производителки като Австралия и Катар, разрешават да се обединят районните пазари, които по-рано съществуваха сами по себе си. И това ще разреши да се усили размера на доставките в тези страни, където той е нужен най-вече. Очаква се, че в интервала 2015-2020 години размерът на доставки на замразено гориво ще набъбнат съвсем с 50 %.

Това към този момент дава своя резултат – ниските американски цени, паднали поради добива на шистов газ, повлияха и върху нивото на международните цени. В някой страни от Европа и Азия те понижиха.

Ръководството на „ Газпром “ счита, че компанията все по този начин има преимущество по цената, изключително откакто компанията стартира да отслабва контрола върху цените при доставките на доста от своите съществени европейски консуматори.

„ Газпром “, който обичайно обвързваше цените на газа към цените на нефта, стартира да усилва каузи на доставките, които са насочени към цени, установявани от европейските газови хъбове. Според купувачите това е в унисон със обстановката на пазара.

Въпреки това такива страни като Литва и Полша приветстват доставките на полутечен природен газ и желаят да покажат на Русия, че имат избор. Те се оплакват, че газпромовските цени са все по този начин прекомерно високи и не им харесва да зависят от Русия. Някои европейски страни желаят да се отърсят от съветското усилване на газовия пазар.

„ Втечненият природен газ е лост за влияние “, споделя Айра Джоузеф от консултантската организация Pira, която е поделение на осведомителната компания S&P Global Platts, работеща в областта на енергетиката.

Ръководителят на енергийната група Tellurian Шариф Суки отбелязва, че не би трябвало втечненият природен газ да се счита за пълностоен заместител на тръбопроводния газ, тъй като самичък по себе си той не е в положение да удовлетвори потребностите на европейския пазар.

Но пък втечненият природен газ обезпечава еластичност на газовия пазар, дава опция за избор. „ Днес газът може да се доставя във всяка една точка на света или там, където има търсене. И това е най-големият проблем за такава компанията като „ Газпром ", показа Шариф Суки.

Допълнителните благоприятни условия за избор и усилване на конкуренцията могат да спомагат за спада на цените за европейските консуматори.

Като краен резултат това може да се окаже онази борба сред Съединени американски щати и Русия, спечелили от която може да станат европейските клиенти – от семействата в Германия до енергоемките промишлени браншове във Англия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР