Когато в петък лидерите на 27-те страни членки на Европейския

...
Когато в петък лидерите на 27-те страни членки на Европейския
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС са пред труден избор за възстановяването на Европа

Когато в петък водачите на 27-те страни членки на Европейския съюз се съберат в Брюксел, ще бъдат готови за предстоящ потрес. След пет месеца на отдалечена дипломация посредством видеоконференция, президентите и министър председателите още веднъж ще се изправят лице в лице.
Въпреки че, несъмнено, това не значи, че ще се погледнат очи в очи, написа анализаторът Кевин Конъли в собствен материал за BBC, представен от БГНЕС.
Очаквайте обилие от маски на лицето и голям брой прояви на обществено разграничаване, които ще станат част от много очевидното политическо разграничаване, появило се в дългите месеци на обсада. И освен гледката на водачите на Европейски Съюз, виждайки се онлайн, е предстояща, а и проблемите, с които ще се сблъскат.

Като цяло, срещата на върха е обвързвана с пари: водачите би трябвало да утвърдят бюджета на Европейски Съюз от към 1 трилион евро за интервала, приключващ през 2027 година, и в това време да реализират съгласие по амбициозния фонд за възобновяване в размер на 750 милиарда евро.
За огромните брюкселски институции, Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз, ще има огромна част от всичко това - не на последно място и поради тяхната централна роля в европейския политически живот.
След като пандемията от ковид удари Европа по-рано през годината, страните членки дадоха отговор не като единно образувание под управлението на Брюксел, а нация по нация, като всяко държавно управление сложи преди всичко ползите на своя народ.
Границите бяха затворени с малко или никакви съвещания, бяха въведени незабавни стопански ограничения без централна съгласуваност и когато Италия изиска незабавна здравна помощ, реакцията беше разочароваща.
Нещата се усъвършенстваха последователно - немските лечебни заведения лекуват френски пациенти да вземем за пример - само че Брюксел е безапелационен, че тъкмо когато е изгубил надзор, до момента в който Европа е в рецесия, личната му централна позиция ще бъде възобновена с възобновяване на континента. За това ще са нужни пари, и то доста.

Една от безконечните истини на политическия живот в Брюксел е, че скъпите стратегии за харчене са по-популярни в страните, които чакат да получат пари от тях, в сравнение с в страните, които се чака да ги финансират.
Холандският министър председател Марк Рюте постоянно се показва като основен представител на така наречен „ спестовна четворка “, в която страната му е в съюз с Австрия, Швеция и Дания. Заложете и на Финландия, и ще имате спестовна петица, решена да ограничи размера - и затова упоритостта - на всяко нарастване на бюджета.
Финландският министър председател Сана Марин сподели, че нейното държавно управление желае " по-ниско общо равнище (на бюджета) и по-добър баланс сред заеми и дотации (при фонда за възстановяване) ".
Да съпоставим това с мнението на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, който показва противоположната позиция с възхитителна изясненост: „ Ако желаеме да бъдем доста амбициозни, ще ни трябват повече запаси “.
Европейски Съюз се изправи пред доста провокации, преди COVID-19 да настъпи, несъмнено - Brexit, изменението на климата и продължаващото предизвикателство на миграцията от юг.
Но този проблем в региона на парите е друг - става въпрос за обсега и мащаба на упоритостите на Европейски Съюз, които се простират надалеч оттатък това десетилетие и може би задават звук за години по-късно.

„ Ключовото тук е “, сподели пенсиониран посланик, " способността на институциите на Европейски Съюз да се заловен и да трансфорат рецесията във опция “.
Може да не е от изгода за всичко това, че институциите са в относително неопитни ръце - някогашната министърка на защитата на Германия Урсула фон дер Лайен в Комисията и досегашния министър председател на Белгия Шарл Мишел в Съвета.
Но е заслужено да се означи, че провокациите към тези договаряния за бюджет биха затруднили даже на най-опитните от екипите. Това е по този начин, тъй като в тази ситуация не става въпрос за проблем, който може да бъде решен посредством удържане на многогодишния бюджет под 1,1 милиарда евро или посредством събаряне на няколко милиарда от фонда за възобновяване.
Трябва ли парите просто да бъдат отправени към нуждаещите се или би трябвало да има някакъв надзор в използването на помощта и контрол за това къде отиват парите?
Южните и източните страни членки недоволстват против всевъзможни индикации, че по-богатите и някак по-пораснали стопански системи на Север и Запад им споделят по какъв начин да ръководят своите каузи. И още по-голямо несъгласие буди това би трябвало ли раздаването на средства да бъде обвързано с политически полезности?
Мнозина в Брюксел считат, че страни като Полша и Унгария би трябвало да получат пари единствено в случай че се откажат от политиките за правосъдната промяна, които техните критици преглеждат като похищения над върховенството на закона. Унгарският водач Виктор Орбан към този момент обезпечи поддръжката на своя парламент, с цел да наложи несъгласие на целия бюджет, в случай че направи връзка сред парите и морала.
В ерата на Brexit не се чува глас за Англия във всичко това. Разбира се - отсъствието ѝ може да отслаби фискалните консерватори, само че може и да опрости целия спор.
Не очаквайте бързи решения или къси полемики - в графика на институциите има място за още една среща на върха преди края на месеца.
Лидерите на Европейски Съюз трябваше да изчакат пет месеца за тази среща - това е задоволително показателно, че няма да би трябвало да чакат толкоз дълго за идната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР