Когато в нощта на четвъртък срещу петък петима нападатели блъснаха

...
Когато в нощта на четвъртък срещу петък петима нападатели блъснаха
Коментари Харесай

Камбрилс - каталунският курорт, който се оказа свързан с 11 септември

Когато в нощта на четвъртък против петък петима нападатели блъснаха минувачи в курорта Камбрилс, на 120 километра южно от Барселона, и пробваха да ги сплашат с подправени колани с експлозиви, те надалеч не бяха първите джихадисти, работили в другояче спокойния каталунски регион Тарагона. В три хотела в Камбрилс през 2001 година отседнали ислямисти, взели участие в подготовката на към момента най-кървавия ислямистки терористичен акт в историята - този против кулите близнаци в Ню Йорк, написа каталунският в. " Вангуардия ".

Задържаният в Пакистан през 2002 година Рамзи Биналшибх, считан за един от " мозъците " на офанзивата, призна две години по-късно, че се срещнал с Мохамед Атта, един от похитителите на самолетите, които се разрушиха в Световния търговски център и в Пентагона, с цел да " посочи елементи към осъществяването на офанзивата ".

Подготовката на интервенцията почнала с идването на терористите на лещите " Реус " на 8 юли, където наели кола, с цел да се придвижват. През идващите осем дни бойците останали там и обсъждали детайлностите, като сменили най-малко три хотела в Камбрилс с трети човек, който по този начин и не е бил разпознат, написа " Вангуардия ". Тридесет и тригодишният Атта минал през хотел " Сант Жорди ", " Монтсант " и " Плая " по време на престоя си. На 18 юли си тръгнал, с цел да отпътува за Флорида. Биналшибх наподобява отсядал в други хотели.

Всъщност през 2004 година Биналшибх призна, че точно в Камбрилс бил приключен проектът, подготвян от години в Хамбург.

Статистиката за арестуваните в Испания джихадисти за последните четири години демонстрира, че въпреки 90% от тях да са индоктринирани на испанска територия, това е ставало главно в четири региона, от които " най-важният " (отнасящ се за 23.2% от случаите) е Каталуня.

Според в. " Ел паис " проблем за провинцията може да се окаже и възходът на салафизма от последните години. По данни на вестника в Каталуня има 79 салафитски молитвени дома, което значи, че едно на всеки три сходни места - общо 256 в провинцията по данни на локалното държавно управление - в по-голям или по-малка степен са свързани с това придвижване.

Салафитите не стават безусловно джихадисти, само че демонстрират наклонността да се изолират от детайлите на обществата, разнообразни от тях, и това е един от факторите, които ги вършат податливи на екстремистки въздействия. Същевременно доста джамии из европа огромна част от тях се радикализират и възприемат екстремистки възгледи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Барселона (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР