Когато в началото на тази година говорех, че в България

...
Когато в началото на тази година говорех, че в България
Коментари Харесай

Елена Йончева: Борисов за Брюксел е yes man

Когато при започване на тази година говорех, че в България се построява един властнически режим, сътрудниците ме гледаха с изненада, тъй като бяха привикнали да се приказва единствено за Полша и Унгария. На България не се обръщаше доста внимание, евентуално поради държанието на Борисов в Брюксел - така наречен " yes man ", който постоянно е склонен. Това споделя в изявление за немската медия „ Дойче веле “ Елена Йончева, народен представител от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

Елена Йончева е основател на резолюцията за върховенството на закона в България, призната от депутатите в Брюксел на 8 октомври. Още през май тя предложения на среща ръководителя на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и сътрудници с предложение да стартира работа по документа.

„ Резолюцията споделя, че министър председателят поредно и систематично в последните 10 години изважда страната ни от Европейския съюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а не за съответен случай на тъпчене на закона. Става въпрос за поредно нарушение на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и демократичните сили. ЕНП и крайната десница опазиха Борисов безпринципно и в името на властта”, разяснява Елена Йончева пред „ Дойче веле “.

Според нея повдигането на тематиката за така наречен Истанбулска спогодба от страна на ръководещите, националистите и някои представители на Българска социалистическа партия е отклонение на вниманието към фиктивен проблем. „ Темата за Истанбулската спогодба е затворена, тъй като има решение на Конституционния съд”, споделя евродепутатът. По думи на Йончева няма проблем и с „ македонско малцинство “ – подобен текст в резолюцията не съществува.

„ За да се отървем от този властнически модел на ръководство, на нас ни е нужна мощна съпротива. А такава в България няма “, споделя още Елена Йончева. Когато ГЕРБ пада, социалистите не печелят публично доверие. „ Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки обединения, в случай че България няма мощна съпротива - лява и дясна”, разяснява евродепутатът. Тя дефинира себе си като ляв човек и не се разграничава от Българска социалистическа партия.

Сега Елена Йончева, като докладчик от страна на социалистите и демократите в Европейския парламент, работи върху резолюция за свободата на медиите. „ Имам няколко оферти, които се надявам да бъдат признати. Едното е средствата, които държавното управление отделя за осведомителни акции по европрограми, да не минават през съответните държавни управления, тъй като по този метод се основават послушни медии. Предлагаме да има и един фонд за проверяваща публицистика, която е доста скъпа”, споделя тя пред „ Дойче веле “. „ Никога в демократичната история на България не е имало такова мачкане на медиите както при държавното управление на ГЕРБ. Когато мачкаш медиите, ти мачкаш и цялото общество”, разяснява още Елена Йончева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР