Когато в началото на март 2011 г. земетресението и последвалото

...
Когато в началото на март 2011 г. земетресението и последвалото
Коментари Харесай

Човекът, който остана във Фукушима, за да се грижи за изоставените животни

Когато при започване на март 2011 година земетресението и последвалото го цунами предизвикаха нуклеарна злополука във Фукушима, Наото Матсумура е евакуиран дружно със фамилията и съгражданите си от радиационно нечистия град Томиока. Бягайки, с цел да спасят живота си, хората взимат със себе си единствено най-необходимото. И оставят зад тила си всичко останало - в това число животните.

55-годишният фермер е единственият, който се връща, с цел да се грижи за тях. Известен като " последния човек във Фукушима ", Матсумура е единственият човек, който живее в " мъртвата зона " към нуклеарната централа Фукушима Даичи.

Когато се връща в зоната с цел да види кучетата, които личното му семейство е оставило във фермата, той вижда десетки изоставени домашни животни - кучета, котки, свине, крави, птици, едно пони и даже два щрауса.

Не може да понася гледката на животните, които умират от апетит. Като вижда какъв брой обезверено лаят и се събират към камиона му, той просто продължава да се връща, с цел да им носи храна.

Матсумура е решен до последно да се грижи за животните, без значение от мощното радиационно облъчване, на което се подлага, и да почине в Томиока, тъй като не желае да се раздели с родното си място.

Той е ядосан против компанията " Тепко " - притежател на нуклеарната централа, която не е била механически готова за бедствието, и на японските държавни служби по нуклеарна сигурност за това, че са позволили тази огромна злополука да се случи. Иска с живота си да свидетелства за несправедливостта.

5 години след нещастието той продължава да храни животните - и себе си - благодарение на даренията на доброжелатели. Всичко в затворената зона, в това число и водата, е рисково за живота.

" Ние всички бяхме изоставени от управляващите ", споделя Матсумура - по тази причина аз и животните оставаме тук ".

Усилията за справяне с радиационното замърсяване във Фукушима не престават и до през днешния ден без последна дата. Междувременно Матсумура става татко - синът му Наоки е на две годинки. Той живее отвън затворената зона с майка си, с която Матсумура се е срещнал на митинг против нуклеарната сила. И двамата не знаят дали в миналото ще могат да живеят дружно като семейство.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР