Когато в часа по немски в 5-и клас темата на

...
Когато в часа по немски в 5-и клас темата на
Коментари Харесай

Как да информираме децата какво се случва, без да ги плашим?

Когато в часа по немски в 5-и клас тематиката на деня неизбежно е войната в Украйна, повече от ясно е, че протичащото се ще доближи до всяко дете. И в случай че за 12-годишните е някак по силите да схванат какво се случва, какво да разбираем на децата в първи клас или в детската градина? Учителите попадат в необикновена обстановка да дават отговор на нетрадиционни въпроси, наситени с доста боязън и да успокояват учениците.

Страхът и суматохата измежду цивилното население са част от реакциите на деня и тематиката е съществена в обществените медии, на улицата и в учебно заведение. Как да реагираме като родители, с цел да поднесем умерено така и така притеснителната вест? Колко информация могат децата да понесат? Въобще схващат ли какво е това война и какъв брой е рискова? Могат ли децата да излязат от визиите си за филмите, които постоянно свършват с хепи енд? Могат ли да отличат, че рискът в този момент е действителен и не можеш да го спреш с копчето turn off?

Ето какво споделят родители в една от родителските групи в обществените мрежи:

„ Аз съм на правилото, че, в случай че пита, би трябвало да му бъдат обяснени действителните обстоятелства на наличен език за възрастта му. Не единствено за войната, а по принцип “, написа Петя Караиванова.

„ А в случай че попита друго дете? Моето огромно дете е на 8 и мисля, че по-добре ние да поговорим с нея, в сравнение с да образува мнение в диалозите  в учебно заведение от съучениците, които чули-недочули повтарят мнение на обкръжаващите ги възрастни. Мисля да изчакам с тематиката за военно състояние и споровете. Всичко зависи от това тя до каква степен ще обърне внимание на вести и мнения по тематиката “, счита  Милена Атанасова.

Друга майка, живееща във Варна, е по-тревожна. Валентина Ташкова споделя страха си:

„ Извинете, само че над Черно море летят военни самолети и се виждат от Варна. Не е толкоз надалеч, колкото си мислите, а си е напряко с единия крайник у нас “. 

И до момента в който родителите търсят подобаващите думи да вкарат децата в тема, уеб сайтът Кнеговище направи просветително видео на езика на децата:

https://www.knigovishte.bg/book/1997-ruskite-voyski-vlyazoha-v-ukrayna?fbclid=IwAR0703y2K-6xGze9gPc79WOuoROYbBDOOrlJLQx9B9x_I8Fy2zlOVMKdfuM

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР