Когато Усман Дембеле подписа през лятото с Барселона срещу рекордна

...
Когато Усман Дембеле подписа през лятото с Барселона срещу рекордна
Коментари Харесай

Сбърка ли Барса с операцията на Дембеле

Когато Усман Дембеле подписа през лятото с Барселона против рекордна за клуба в историята тогава трансферна сума, надали и той, и ръководителите, и последователите на „ блаугранас” са си представяли, че до февруари 2018 година суперталантът ще е взел присъединяване в едвам седем мача на тима във всички надпревари, освен това единствено в три от тях като титуляр.

Защото в неделя на „ Аноета” при тежкото посещение против Реал Сосиедад френското крило получи втората си травма за сезона след онази през септември в Хетафе и ще отсъства за интервал от три-четири седмици съгласно формалната информация от медицинския щаб на Барса. В отчета се споделя, че 20-годишният футболист има скъсване на мускулни нишки в бедрото на левия крайник.



Когато Дембеле получи травмата на 16 септември в различен мускул, само че отново в същото бедро на същия крайник, клубът реши да вземе изцяло противоположно решение спрямо нормалната процедура и прати своя състезател при финландския хирург Сакари Орава, който посъветва да се направи интервенция.

Дембеле се върна с огромен белег на феморалния си бицепс и след три месеца и половина още веднъж бе в игра. В общественото пространство битуваше необятно страхът от следствията от хирургическата интервенция, подхранван от тези, които припомняха по какъв начин други футболисти на „ лос кулес” като Томас Вермален и Пол Калвет по този начин и не се възвърнаха изцяло в бедрените си мускули след лягане под скалпела на Орава. Медицинският щаб на Барса отговори с уточнението, че Вермален и Калвет са прибегнали до интервенциите си чак след няколко повторения на своите травми в една и съща зона, до момента в който в този момент на Дембеле, платен за 105 млн. евро плюс бонуси от Борусия (Дортмунд), това му се случвало за първи път.

На 4 януари французинът игра 18 минути против Селта в мач за Купата на краля, след това имаше 67 минути против Леванте на 7 януари и още 31 минути в осминафиналния реванш със Селта за купата на 11 януари. Точно на последната дата се зароди паниката, когато Дембеле бе забелязан да се държи с ръка за задната част на лявото бедро – оперираната зона. Това беше категоричен знак за съществуване на болежки. Клубът квалифицира казуса като „ мускулна преумора” и на идващия ден, като превантивна мярка, играчът тренира на омекотен режим дружно с титулярите от мача със Селта, при все това влезе като промяна.



Три дни по-късно крилото влезе в дуела на „ Аноета” в 65-ата минута и в оставащото време, макар че съвсем не се затича, си докара разкъсването на мускулни нишки, а клубът в публично официално съобщение уточни контузената зона като прилежащ мускул на оперирания. Както споделят експертите, разрязаното място в никакъв случай не се наранява – нараняват се всички към него. Така Дембеле изкара общо единствено 141 минути, преди отново да излезе от строя.

През септември м.г. физиотерапевтът Журдан Мендигучиа – експерт във възобновяване на проблематични мускулни нишки в бедрото и основател на възхваляван в научните среди логаритъм за задачата – предизвести за заплахата от това да се употребява скалпел за лекуване на мускулна травма. „ Предвид наличните доказателства не трябва да се прибягва до интервенция за лекуване на мускулни травми, още повече когато има повредени сухожилия. Докато не забележим смяна в тактиката на футболните клубове, ще продължаваме да сме очевидци по какъв начин техни играчи на всеки три месеца възобновяват остаряла мускулна контузия”, предсказа тогава Мендигучиа и настоя в точния миг да се съпостави възобновяване на Дембеле с това на сънародника му Пол Погба. Ето го и сравнението.



Халфът на Манчестър Юнайтед, 24-годишен, получи идентична травма с тази на крилото на Барса четири дни преди него и също отиде на консултация с Орава, който и нему предложи интервенция. Въпреки огромния яд на своя треньор Жозе Моуриньо, Погба обаче се възпротиви и реши да се подложи на физиотерапевтично лекуване отвън клубната конструкция. И на 18 ноември, два месеца след приемането на травмата, се завърна в игра. Оттогава има 11 на процедура цели мача за Юнайтед (7 за състезание, два в ШЛ и два за вътрешните купи) с към 1000 игрови минути… и още не е възобновил остарялата си травма.

Дембеле от своя страна изигра след идването си при „ блаугранас” 4 мача в Ла Лига (143 минути), един в ШЛ (71 минути) и два за Купата на краля (49 минути). В Кан Барса упорстват, че първата му травма няма нищо общо с втората, и пазят правотата на решението си да го пратят при Орава и да се прибегне до интервенция. Времето обаче не ги оправдава.

Хуан Иригойен и Карлос Аррибас, „ Ел Паис”
Примера дивисион 19 кръг, неделя 14 януари  Реал Сосиедад 2:4краен резулат  Барселона

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР