Когато учени от Нова Зеландия откриват, че ваксината срещу менингит

...
Когато учени от Нова Зеландия откриват, че ваксината срещу менингит
Коментари Харесай

6 популярни лекарства, които са открити по случайност

Когато учени от Нова Зеландия откриват, че имунизацията против менингит инцидентно защищава от гонорея, те се възползват от непредсказуемата мощ, виновна за някои от най-удивителните открития в медицината: случайността. Повечето хора нямат визия какъв брой доста неща в света са открити изцяло инцидентно. Германският публицист, академик, енциклопедист и изобретател Йохан Волфганг Гьоте също признава ролята на случайността. „ Откритието има потребност от шанс, досетливост, разсъдък - нито едно от тях не може без другото ", споделя той.

Виагра

В лабораториите на фармацевтичния колос " Пфайзер " в Кент несполучливо лекуване на ангина инцидентно се трансформира в супер сполучливо лекарство за еректилна дисфункция, струващо милиарди долари.

По време на ранните клинични тествания на силденафил, станал по-известен с комерсиалното си название " Виагра ", мъжете доброволци, които одобряват хапчетата, непрестанно оповестяват за непредизвикани дълготрайни ерекции.

След спомагателни изследвания се оказва, че продуктът, предопределен да отпусне кръвоносните съдове към сърцето, с цел да усъвършенства притока на кръв, има същия резултат върху артериите в пениса.

Откакто е пуснато в продажба през 1998 година хапчето се употребява за възстановяване на половия живот на милиони мъже по целия свят.
Между другото премията ig Nobel Prize за 2007 година - подигравка на Нобелова премия, която се присъжда годишно за най-безполезни изследвания през годината, е дадена на трима аржентински учени, които откриват, че " Виагра " оказва помощ на хамстери да се възстановят по-бързо от часовата разлика.

Пеницилин

Връщайки се на работа след едномесечна почивка в Шотландия през 1928 година, английският биолог Александър Флеминг прави изобретение в изхвърлено ястие на Петри, което без да желае оставил отворено на перваза на прозореца в неговата лаборатория в болничното заведение „ Сейнт Мери " в Лондон.

В отсъствието на Флеминг мястото, където се отглеждала рискова стафилококова бактерия, хваща мухъл. Ученият вижда, че там, където е плесенясало, бактериите са изчезнали.

Той вярно стига до извода, че плесента създава някаква субстанция, която унищожава стафилококовите бактерии. Не след дълго Флеминг съумява да потвърди, че това вещество стопира развиването и на доста други нездравословни бактерии.

Субстанцията, наречена от него пеницилин, се оказва изцяло безвредна, както за хората, по този начин и за животните. Това в действителност е първият антибиотик.

Неговото инцидентно изобретение му носи Нобеловата премия за медицина през 1945 година, дружно с Флори и Чейн - химици от Оксфорд, които усъвършенстват всеобщото произвеждане на пеницилин, с цел да лекуват ранените по бойните полета през Втората международна война.

„ Когато се разсъниха малко след разсъмване на 28 септември 1928 година, сигурно не имах намерение да направя гражданска война в медицината, откривайки първия в света антибиотик или палач на бактерии. Но допускам, че направих тъкмо това ", споделя по-късно Флеминг.

Сърдечен пейсмейкър

Инженерът от Ню Йорк Уилсън Грейтбач открива първият в света сърдечен пейсмейкър, който е подобаващ за имплантиране. Но също го прави, без да желае.

Докато се пробва да сътвори устройство за запис на сърдечния пулс през 1956 година, той инцидентно слага в прототипа неверен вид резистор, който незабавно стартира да излъчва постоянни електрически импулси.

Откривайки че тези импулси повтарят интензивността на естествения пулс, Грейтбач мигновено осъзнава капацитета на устройството си. След 2 години рационализиране неговият дизайн за пейсмейкър, който може да бъде вграден в сърцето, е патентован през 1960 година и скоро стартира да се създава.

Съвременните разработки на това устройство годишно усъвършенстват живота на повече от половин милион пациенти с муден сърдечен темп.

Стомашни язви

През 80-те години на XX век двама австралийски доктори стават обект на насмешки поради изказванието си, че стомашните язви не са разследване от бизнес обяди и стрес, а от най-обикновена бактериална зараза.

Гастроентерологът Бари Маршал и неговият сътрудник патолог Робин Уорън виждат, че всички стомашни проби, взети от техни пациенти с язва, съдържат идентична спираловидна бактерия.

За да потвърди изказванието си, Маршал тества върху себе си проба от бактерията, взета от пациент с язва. В рамките на седмица, той получава мощно инфектиране на стомаха, което след това е изцяло излекувано след банкет на подобаващи антибиотици.
Откритието на двамата учени води и до унищожаването на вариация на рак на стомаха, породен от същата бактериална зараза.
За откритието и труда си австралийските учени са удостоени с Нобеловата премия за медицина за 2005 година

Антидепресанти

Няколко типа антидепресанти също дължат откриването си на случайност. От ипрониазид, който в началото е употребен за лекуване на туберкулоза през 50-те, до трицикликс през 60-те, основан по време на пробно лекуване на шизофрения. Най-скорошният пробив пък включва потреблението на кетамин.

Валиум

Първоначалният бензодиазепин е създаден от полският бежанец в Съединени американски щати Лео Щернбах през 50-те години от изхвърлени химически съединения, които той синтезира 20 години по-рано в Полша, до момента в който работи върху основаването на нови бои.
Боите се оказват цялостен неуспех, само че бензодиазепините бързо се трансформират в най-популярните медикаменти, отпускани по лекарско наставление в Съединени американски щати.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР