Когато целият свят гледа към теб, трябва да си безупречен!

...
Когато целият свят гледа към теб, трябва да си безупречен!
Коментари Харесай

"Лужники" - направен да приема най-ярките звезди

Когато целият свят гледа към теб, би трябвало да си безукорен! Такъв е стадион " Лужники ", който ще одобри последния мач от Мондиала в Русия - финала сред Франция и Хърватия през днешния ден (15 юни).

Разположен на югозапад от идеалния център на Москва, покрай Врабчевите хълмове, голямото оборудване лежи на брега на реката, носеща името на съветската столица, и се вижда отдалеко.

Снимка: Reuters

То е с потенциал 81 хиляди души (78 011 фенове за мачовете от международното състезание по футбол), има 16 входа и е дом на съветският народен тим по футбол. Всъщност " Лужники " е най-големият стадион в страната и е част от цялостен комплекс от спортни уреди.



Такава е била концепцията и при проектирането на спортната сцена през 1955 година и построяването година и три месеца по-късно.

В Съюз на съветските социалистически републики " Лужники " предстоящо носи името... " Ленин ". Стадионът е открит на 31 юли 1956 година за лятната Спартакиада.

Първият мач, който се играе на него е другарска среща сред националния тим на домакините и Китай, приключил с победа за Съюз на съветските социалистически републики с 1:0.

Снимка: Reuters

През 1965 година на " Лужники " за другарски мач гостуват звездите на бразилския народен тим, а самият Пеле вкарва 2 гола.

Голямото тестване за оборудването са олимпийските игри от 1980 година По време на церемонията по откриването в средата на терена основно място заема мечето Мишка - един от най-обичаните спортни талисмани в света.



Капацитетът на стадиона по време на най-голямото спортно събитие е уголемен до 103 хиляди души. Всички те могат да следят умерено церемониите по разкриване и закриване, лекоатлетическите надпревари, финала на футболния шампионат и съревнованията в конния спорт.

Но в историята на " Лужники " има и тъмни петна. На 20 октомври 1982 година мачът сред " Спартак " Москва и холандския " Харлем " от шампионата за Купата на УЕФА приключва с покруса.

Времето е снежно и извънредно студено, за това ползата към мача е невисок. Продадени са малко над половината билети, а уредниците отварят единствено два от секторите за гости. Срещата стартира обнадеждаващо за последователите на домакините - гол на Едгар Гес в 19-ата минута. След това следва мъртвило.

Сигурни в успеха, множеството от почитателите нямат самообладание да се приберат на топло и се насочват към изходите преди последния съдийски сигнал. Тогава обаче Сергей Швецов вкарва второ попадение за " Спартак ". Настава блъсканица и навалица, в която попадат стотици. 66 са починалите, 61 са ранените при случая. По-голямата част от тях са малолетни.

Снимка: Reuters

Съветските управляващи вземат решение да не разгласяват за случая, а вестниците на идващия ден излизат с обширен репортаж за мача, само че нито дума за най-голямата покруса, случила се с почитатели в Русия.

След рухването на руската власт, стадионът губи името си " Ленин " и става публично " Лужники " поради историческата област, в която се намира.

През 1998 година УЕФА афишира спортното оборудване за едно от най-хубавите в Европа и му дава 5 звезди. Причината е огромна реорганизация, приключила година по-рано, след която трибуните на стадиона са напълно покрити с козирка, а всичко в него е осъвременено.

Снимка: Reuters

Не закъсняват и плюсовете от това самопризнание. На " Лужники " се играе финала за Купата на УЕФА през 1999 година, когато " Олимпик " Марсилия побеждава " Парма ".

Нов козметичен ремонт пък прави допустимо провеждането на финалната борба в Шампионската лига през 2008 година сред " Челси " и " Манчестър Юнайтед ", при който " алените дяволи " излизат спечелили след осъществяване на дузпи.

Всъщност " Лужники " е притегателно място освен за футболни ентусиасти. На 12 и 13 август 1989 година за първи път в Русия на сцена излизат едни от именитите рок музиканти от Запада - " Скорпиънс ", " Бон Джоуви ", Ози Озбърн, " Мотли Крю " и още радват над 260 хиляди фенове. Майкъл Джексън изнася грандиозно шоу през 1993 година, " Ролинг Стоунс " - през 1998 година, Мадона - през 2006 година, " Металика " - през 2007 година и още, и още.

Снимка: Reuters

Най-голямото самопризнание обаче сигурно е през днешния ден (15 юли). Финалът на международното състезание не може да бъде игран където и да е! За това съществува " Лужники " - стадион, на който ще бъде коронясан новият крал на футболния свят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР