Когато тази седмица министрите на финансите и управителите на централните

...
Когато тази седмица министрите на финансите и управителите на централните
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Три политически приоритета за стабилно възстановяване

Когато тази седмица министрите на финансите и шефовете на централните банки от Г-20 се съберат в Джакарта присъствено и виртуално, те могат да почерпят ентусиазъм от индонезийската фраза gotong royong - " да работим дружно за постигането на обща цел ". Този дух е по-голям от всеки път, защото тази година страните са изправени пред сложен път, посипан с трудности.

Добрата вест е, че възобновяване на международната стопанска система продължава, само че темповете му се забавят в изискванията на висока неустановеност и възходящи опасности. Преди три седмици намалихме прогнозата си за международната стопанска система до към момента здравословните 4.4% за 2022 година, частично заради преоценка на вероятностите за напредък в Съединените щати и Китай.

Оттогава насам икономическите индикатори не престават да сочат по-слаб ритъм на растежа заради разновидността Omicron и непрекъснатите разстройства във веригата за доставки. Показателите за инфлацията в доста стопански системи бяха по-високи от предстоящото, финансовите пазари остават нестабилни, а геополитическото напрежение внезапно набъбна.

Ето за какво се нуждаем от мощно интернационално съдействие и изключителна еластичност. За множеството страни това значи да продължат да поддържат растежа и заетостта, като в същото време управляват инфлацията и поддържат финансовата непоклатимост - всичко това в подтекста на високите равнища на дълга.
Реклама
Новият ни демонстрира какъв брой комплицирано е това затруднение и какво могат да създадат политиците, с цел да го преодолеят. Позволете ми да подчертая три целта :
На първо място, нужни са по-широки старания за битка с " дългия стопански Covid "
Прогнозираме, че до 2024 година кумулативните загуби на международното произвеждане вследствие на пандемията ще възлязат на близо 13.8 трлн. $. Omicron е последното увещание, че трайното и приобщаващо възобновяване е невероятно, до момента в който пандемията продължава.

Продължава да съществува обаче забележителна неустановеност по отношение на пътя на вируса след Omicron, в това число във връзка с трайността на отбраната, предлагана от наличните ваксини или предходни инфекции, и риска от нови разновидности.

В тази конюнктура най-хубавата ни отбрана е да се преориентираме от фокусиране само върху имунизациите към обезпечаване на пълноправен достъп на всяка страна посредством ваксини, проби и лечения. Поддържането на актуалността на тези принадлежности в синхрон с развиването на вируса ще изисква непрекъснати вложения в медицински проучвания, наблюдаване на болесттите и здравни системи, които извървяват пътя до " последната миля " във всяка общественост.
Реклама
Първоначалното финансиране в размер на 23.4 милиарда $ за превъзмогване на дефицита на средства по програмата ACT-Accelerator ще даде значим първичен подтик за разпространяването на този динамичен инструментариум във всички точки на света. В бъдеще засилената съгласуваност сред министерствата на финансите и на опазването на здравето на страните от Г-20 ще бъде от значително значение за повишение на устойчивостта както към евентуални нови разновидности на SARS-CoV-2, по този начин и към бъдещи пандемии, които биха могли да основат систематични опасности.

Прекратяването на пандемията ще помогне и за превъзмогване на белезите от " дългия стопански Коронавирус " . Помислете за дълбоките разстройства в голям брой предприятия и на пазарите на труда на редица страни. Помислете и за обвързваните с учениците разноски в международен мащаб, които се правят оценка на 17 трлн. $ през целия им живот заради загуба на познания, по-ниска продуктивност и спирания на заетостта.

Затварянето на учебни заведения е изключително мъчително за учениците в разрастващите се стопански системи, където просветителните достижения поначало са доста по-ниски, което заплашва да задълбочи рисковите разлики сред страните.
Пропуснатото обучение е в особена тежест за стопанските системи на зараждащите пазари, където поначало междинната реализирана просветителна степен е по-ниска. Източници: HLO (Angrist et al. 2021); ЮНЕСКО; Изчисления на чиновниците на МВФ. Бележка: Изцяло пропуснатите образователни дни подхождат на наложените от затваряния, които засягат минимум 80% от учениците. Испания (ESP) е непрекъснато поканено лице Източник: МВФ
Какво може да се направи? Могат да се подхващат решителни политически дейности. Увеличаването на обществените разноски, стратегиите за преквалификация, поправителното образование на учителите и уроците за учениците ще оказват помощ на стопанските системи да се върнат на верния път и да изградят резистентност към бъдещи здравни и стопански провокации.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Свят 2 Политика 3 Компании 1 Градове 2 Политика 3 Свят Реклама Второ, прекосяване през цикъла на стягане на паричната политика
Макар че сред обособените стопански системи има обилни разминавания и висока степен на неустановеност отсега нататък, в доста страни се следи усилване на инфлационния напън, което постанова отдръпване на паричните ограничения, където това е належащо.

Занапред е значимо политиките да бъдат съобразени с изискванията в обособените страни. Това значи евакуиране на паричните удобства в страни като Съединени американски щати и Обединеното кралство, където пазарите на труда са затегнати и инфлационните упования нарастват. Други страни, в това число еврозоната и Япония, могат да си разрешат да работят по-бавно, изключително в случай че повишаването на инфлацията е обвързвано най-вече с цените на силата. Но и те би трябвало да са подготвени да работят, в случай че икономическите данни постановат по-бърз завой.

Разбира се, ясната връзка за всяка смяна остава от значително значение за опазване на финансовата непоклатимост в страната и в чужбина. Някои нововъзникващи и разрастващи се стопански системи към този момент са принудени да се борят с инфлацията посредством повишение на лихвените проценти. А политиката в развитите стопански системи може да наложи в допълнение стягане в по-широк кръг страни. Това би изострило така и така сложния компромис, пред който са изправени страните при преодоляването на инфлацията, като в същото време не престават да поддържат растежа и заетостта.

До момента международните финансови условия остават относително удобни, частично заради негативните действителни лихвени проценти в множеството страни от Г-20. Но в случай че тези финансови условия ненадейно се затегнат, страните с зараждащи пазари и разрастващите се страни би трябвало да са подготвени за евентуални обрати в финансовите потоци .
Засиленият инфлационен напън в доста страни постанова отдръпване на паричните ограничения Източник: МВФ Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
За да се приготвят за това, кредитополучателите би трябвало без отсрочване да удължат падежите по задълженията, когато това е допустимо, като в същото време лимитират по-нататъшното повишаване на задълженията в задгранична валута. Когато настъпят разтърсвания, гъвкавите валутни курсове в множеството случаи са значими за абсорбирането на тези разтърсвания, само че не са единственият разполагаем инструмент.

В случай на висока волатилност може да е уместно да се прибегне до валутни интервенции , както сполучливо направи Индонезия през 2020 година Мерките за ръководство на финансовите потоци могат да бъдат рационални и по време на икономическа или финансова рецесия: спомнете си за Исландия през 2008 година и Кипър през 2013 година Държавите пък могат да подхващат макропруденциални ограничения, с цел да се предпазят от опасности в небанковия финансов бранш или там, където пазарите на недвижими парцели бележат внезапни скокове. Разбира се, всички тези ограничения може да се наложи да бъдат съчетани с макроикономически корекции.

С други думи, би трябвало да подсигуряваме, че всички страни могат да преминат безвредно през цикъла на стягане на паричната политика.
Трето, страните би трябвало да насочат вниманието си към фискалната резистентност
Когато страните излязат от хватката на пандемията, те би трябвало деликатно да калибрират своята фискална политика . Лесно е да се разбере за какво: изключителните фискални ограничения помогнаха да се предотврати нова Голяма меланхолия, само че също по този начин покачиха нивото на дълга. През 2020 година наблюдавахме най-големия едногодишен скок на дълга след Втората международна война, като световният дълг - както обществен, по този начин и частен - набъбна до 226 трлн. $.

За доста страни това значи обезпечаване на непрекъсната поддръжка за здравните системи и най-уязвимите при редом понижаване на недостига и равнищата на дълг, с цел да отговорят на характерните им потребности. Например по-бързото понижаване на фискалната поддръжка е целесъобразно в страните, в които възобновяване е по-напреднало. Това от своя страна ще улесни смяната в паричната им политика, като понижи търсенето и по този метод спомогне за преодоляване на инфлационния напън.

Други, изключително в разрастващите се страни, са изправени пред доста по-трудни взаимни отстъпки . Техните фискални благоприятни условия бяха извънредно лимитирани по време на рецесията, което ги докара до по-слабо възобновяване и до по-дълбоки провали от дългия стопански коронавирус. Освен това те разполагат с малко благоприятни условия да се приготвят за една по-зелена и по-дигитална стопанска система след пандемията.

Например предходната година МВФ разказа по какъв начин, в това число 10-годишна стратегия за обществени вложения, биха могли да покачат годишното международно произвеждане приблизително с към 2% спрямо базовия сюжет за интервала 2021 - 2030 година

Всички тези политически дейности могат да ни оказват помощ да намерим нов modus vivendi за един резистентен на разтърсвания свят. Но те могат да бъдат възпрепятствани от задълженията. По наши оценки към 60% от страните с ниски приходи са в затруднено състояние или са изложени на висок риск от дългово усложнение - ниво, което е двойно по-високо от това през 2015 година Тези и доста други стопански системи ще се нуждаят от по-голяма готовност на вътрешните доходи, повече безплатни средства и финансиране на преференциални цени, както и от повече помощ за неотложно справяне с дълга .

Това включва активизиране на Общата рамка на Г-20 за справяне с дълга. Първото деяние би трябвало да бъде предложение за прекъсване на заплащанията по обслужването на дълга по време на договарянията в границите на инструмента. Необходими са по-бързи и по-ефективни процеси с изясненост за стъпките, които би трябвало да се подхващат, тъй че всяка страна да знае какво следва - от сформирането на комитетите на кредиторите до съглашението за разрешаване на казуса с дълга. Необходимо е и да се усъвършенства достъпността на рамката за по-широк кръг от мощно задлъжнели страни.
Ролята на МВФ
МВФ играе значима роля в тази област, като дава макроикономически рамки и разбори на устойчивостта на дълга. Насърчаваме и по-голямата бистрота на дълга : като пожелаваме по-изчерпателно обявяване на задълженията и на кредиторите на страна членка при отправяне на искане за финансиране до МВФ и работим с нашите членове посредством аспекти на дълга.

Също по този начин би трябвало да надграждаме върху историческото систематизиране на специфичните права на тираж в размер на 650 милиарда $. Освен че новите СПТ се държат като запаси, някои членове към този момент започнаха да ги употребяват по подходящ метод. Например: Непал за импорт на ваксини, Северна Македония за разноски за опазване на здравето и пандемични избавителни линии, а Сенегал - за увеличение на потенциала за произвеждане на ваксини.

За да увеличим въздействието на разпределените средства, насърчаваме насочването на новите СПТ посредством нашия Доверителен фонд за понижаване на бедността и напредък , който дава преференциално финансиране на страни с ниски приходи, и новия Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост .

Благодарение на по-ниските лихви и по-дългия си падеж по СПТ Доверителният фонд може да финансира политики в региона на климата, готовността за пандемии и цифровизацията, които биха подобрили макроикономическата непоклатимост за десетилетия напред. Г-20 уверено поддържа този инструмент и ние се стремим той да стартира да действа пълноценно през тази година.

Докато страните се изправят през многочислени провокации, МВФ ще ги поддържа с точно калибрирани политически препоръки, развиване на потенциала и финансова помощ, когато това е належащо. Ключът е да се обезпечи еластичност във всички аспекти на правенето на политики, само че даже това не е изцяло задоволително.

Също по този начин би трябвало да следваме духа на мотото на Индонезия, Bhinneka Tunggal Ika - " Единство в многообразието ". Заедно можем да преодолеем трудностите към трайно възобновяване в интерес на всички.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристалина Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР