Когато търговецът е поел ангажимент, че ще приеме обратно закупена

...
Когато търговецът е поел ангажимент, че ще приеме обратно закупена
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Търговците са длъжни да спазят обещанието си да приемат обратно покупка

Когато търговецът е поел ангажимент, че ще одобри назад закупена от комерсиалната мрежа стока и ще възвърне парите на клиента си, той е задължен да го направи. В противоположен случай ще е налице нелоялна комерсиална процедура. Правото на отвод от онлайн покупки е абсолютно. Това каза председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Лице в лице ” по bTV във връзка на това, че едно от най-честитите запитвания в КЗП по време на празниците е точно опцията за връщане на закупени или подарени артикули.

Необходим е обаче платежен документ или гаранционна карта, да вземем за пример за засвидетелствуване на сделката. Близо 100 консуматори са се обърнали към КЗП по Коледните и Новогодишни празници, добави Маргаритов и заключи, че пазарът е бил релативно спокоен през тези дни.
В студиото на bTV Маргаритов напомни, че към този момент е невероятно сключването на контракт по телефона – нещо, което допреди 4-5 години законодателството допускаше. „ Могат да се договорят условия по телефона. Но, с цел да произведат резултат, би трябвало да се подпише контракт. Той може да бъде изпратен отдалечено. Но не безусловно това би трябвало да става под натиска на куриера, който бърза да си го вземе назад и да си тръгне, а постоянно след запознаване с клаузите, даже и в случай че това означава, че куриерът ще пристигна още един път, с цел да вземе контракта ”, изясни ръководителят на КЗП.
По време на диалога Маргаритов изрази мнение, че туроператорите стават относително рискова група търговци. „ Пазарът е доста динамичен, развива се и въз основата на споделената стопанска система, и изобщо въз основата на общуването в обществените мрежи, при което пораждат различни способи за опазване на отмора. Не желая да кажа, че те са доста по-добри, тъй като всеки от тях също крие своите опасности ”, означи той и акцентира, че би трябвало да се замисляме върху всички предложения, с които ни обсипва пространството и върху това, че „ има неща, които не звучат действително и в действителност
не могат да бъдат изпълнени, колкото и да буди доверие у нас този, който ни ги предлага. ”
Според ръководителя на КЗП е добре и да бъде направена проверка на съществуващия указател на туроператорите, който се води от Министерството на туризма и да се реши дали не би трябвало да бъдат затегнати изискванията, при които някой може да стартира да прави такава активност.

„ Това може да бъде направено със взаимните старания на всички институции, които имат функционалности по контрола върху туристическия артикул и по политиките в туризма. Смятам, че е напълновъзможно и належащо ”, добави  Маргаритов.
Около 35 000 инспекции е направила Комисията през миналата година, както по сигнали на граждани, по този начин и по авансово планувани акции. В близо 3 000 случая или в малко под 10% са установени нару шения, за които са наложени наказания. „ Нашите актове подлежат на съдебен надзор. Не всички се апелират от търговците, само че когато това става, допълнително от две трети от случаите ние печелим делата ”, добави ръководителят на КЗП.
На финала на диалога Маргаритов удостовери, че значително българското законодателство в областта на потребителската отбрана е синхронизирано с европейското, като и към момента продължаваме да възприемаме всички нови постановки. Законодателство в тази сфера е претърпяло доста мощно развиване в последните години и то в посока повишение отбраната на потребителите и разнообразни спомагателни за тях феномени, каквото например е отпадането на роуминга и каквото се чака да бъде и отпадането му в съседните държави. Статистиката демонстрира, че хората стават все по-активни, а нарушаванията на търговците намаляват.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР