Профил: Милиардерът и бивш премиер на Тайланд Таксин Шинаватра

...
Когато Таксин Шинаватра отиде в самоналожено изгнание през 2008 г.,
Коментари Харесай

Когато Таксин Шинаватра отиде в самоналожено изгнание през 2008 г., след като беше обвинен в злоупотреба с власт след военен преврат, който свали правителството му, той издаде ръкописна бележка.< /p>

„Ако имам достатъчно късмет“, написа Таксин. „Ще се върна и ще умра на тайландска земя.“

Във вторник сега 74-годишният най-накрая се завърна в Тайланд, докато Pheu Thai, най-новото въплъщение на неговото популистко политическо движение, се подготвяше за гласуване в парламента на своя кандидат за министър-председател.

Въпреки дългото си отсъствие, Таксин остава изключително влиятелен в тайландската политика.

„Това затваря ключова глава в политиката на Тайланд“, каза Титинан Понгсудхирак, политолог от университета Чулалонгкорн, за завръщането на Таксин. „Той беше толкова доминираща сила през последните две десетилетия.“

Бивш полицай, превърнал се в телекомуникационен магнат, Таксин използва огромното си богатство, за да финансира първия си успешен опит за политическа власт през 2001 г., привличайки подкрепа от селските райони на север и североизток с набор от политики в области като здравеопазването и заетост, която обещаваше да подобри живота и доходите на хората.

Като лидер на партията Thai Rak Thai (Thais Love Thais), той беше първият тайландски министър-председател, завършил пълен мандат на поста и беше преизбран със съкрушителна победа през 2005 г.

Роден в известно семейство на етнически китайци през юли 1949 г. в северния град Чианг Май, Таксин стартира малка компютърна фирма през 1987 г., превръщайки я в Shin Corporation, най-големият телекомуникационен конгломерат в Тайланд.

Той влезе в политиката през 90-те години на миналия век и беше министър на външните работи и след това вицепремиер.


Но след като беше избран за министър-председател – Таксин нарече себе си първия „министър-председател на Тайланд“ – опозицията нарасна сред градската средна класа и традиционния елит, които се страхуваха, че той не е нищо друго освен приятелски капиталист и че Шин Corp се облагодетелстваше от неговото управление с държавни договори. Това не помогна, когато той продаде публично регистрираната компания за близо 2 милиарда долара на сингапурската инвестиционна компания Temasek, което предизвика обвинения в търговия с вътрешна информация.

Други бяха разтревожени от неговите нарушения на човешките права на фона на задълбочаващия се конфликт в предимно мюсюлманските южни провинции на Тайланд и неговата самозвана война срещу наркотиците.

Сред обвиненията, че е обидил уважаваната монархия, Жълтият алианс на народите за демокрация (PAD) излезе на улицата и през септември 2006 г. военните завзеха властта с преврат, тъй като Таксин трябваше да обръщение към Обединените нации в Ню Йорк.

Две години по-късно върховният съд на Тайланд го призна за виновен в нарушаване на законите за конфликт на интереси, докато беше на поста, и го осъди задочно на две години затвор.

Таксин отхвърли обвиненията като политически мотивирани и пропусна гаранцията, за да се отправи в чужбина.

„Боец“

Дори с Таксин в изгнание – най-вече в Дубай – той остава страхотна сила в тайландската политика, която е заключена в подновен цикъл от избори и преврати след отстраняването му.

„Той е най-разногласната фигура в страната“, каза доверен сътрудник на Таксин пред агенция AFP при условие за анонимност.

„Никой никога не се е противопоставял на преврат. Всички (други), които бяха свалени с преврат, избледняха и излязоха от политиката. Човекът е боец.”

Партиите, свързани с Таксин, остават популярни през последните 15 години, а по-малката му сестра Йинглук спечели изборите за партията Pheu Thai през 2011 г. след насилствено потушаване на протестиращите на „червената риза“ на Таксин, което доведе до смъртта на десетки. Йинглук беше отстранена от военните през 2014 г. след продължителни протести на консервативните „жълти ризи“ – и последва брат си в изгнание.

Таксин се смята от мнозина за истинския господар на Pheu Thai, който стана втори на общите избори през май и е на път да ръководи следващото коалиционно правителство на страната.

Таксин редовно посещаваше платформата на социалните медии Clubhouse под прякора „Тони Уудсом“, за да се обръща към поддръжници в Тайланд, докато беше в изгнание.

През последната година той хвърли тежестта си зад дъщеря си Paetongtarn, когато тя пое мантията на Pheu Thai и ръководи предизборната кампания на партията като един от нейните кандидати за министър-председател.

Смята се, че той е особено близък с 37-годишния мъж и каза, че основната му мотивация да се върне в Тайланд е да прекара време с внуците си.

Но първо той е изправен пред перспективата за затвор, след като беше осъден в негово отсъствие по няколко наказателни дела и осъден на осем години затвор.

Някои служители казаха, че той ще отговаря на условията за помилване и може да получи по-добро отношение в резултат на възрастта си.

Все пак Pheu Thai не спечели изборите през май.

Победата отиде при прогресивната партия „Движение напред“, която шокира истаблишмънта, след като си осигури вълна от подкрепа, особено от млади хора, за платформа за реформи на армията и монархията.

Таксин все още може да разчита на селските центрове, но след 15 години отсъствие влиянието му е под натиск – не от властта, а от по-младото поколение, което копнее за промяна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР