Когато стоматологичният кабинет, към който е абониран, кара Доминик Прайс

...
Когато стоматологичният кабинет, към който е абониран, кара Доминик Прайс
Коментари Харесай

Британците принудени да лекуват зъбобол по Гугъл в карантината

Когато стоматологичният кабинет, към който е абониран, кара Доминик Прайс да си смени самичък пломбата, той не може да повярва на ушите си. " Но стигнахме и до такава обстановка ", добавя този британец, заставен като доста други да се трансформира в персонален стоматолог по време на изолацията, наложена поради ковид.
Това състояние ще завърши на 8 юни, когато стоматологичните кабинети ще отворят порти, нещо, което с неспокойствие чакат доста пациенти. А до тогава някои бяха принудени да вземат незабавни ограничения.
" Два дни след изолацията, лапнах един от бонбоните на децата и внезапно почувствах нещо твърдо в устата си. Веднага разбрах защо става дума ", споделя Доминик Прайс. Пломбата му паднала.
" Звъннах на зъболекаря и мислех, че може да има някаква организация за незабавни съвещания, само че съмненията ми се потвърдиха: беше невероятно да се съветвам със стоматолог ", добавя той.
Доминик, който е гражданин на Солсбъри в Южна Англия получил рекомендация от зъболекаря си да " влезе в Google " и да си купи комплект за стоматологични грижи вкъщи.
Спешни кабинети фактически имало отворени, само че те били единствено за пациенти, на които трябвало да се вади зъб, обяснили на Прайс.
Съпругата на Доминик - Сузи, трябвало тогава да лекува зъба му с комплекта, платен в интернет. " Лесен е за потребление и не е доста плашещ ". Но на гърба на пакета е написано, че би трябвало консултация със стоматолог 48 часа след потреблението му, а за момента това не е допустимо ", споделя тя.
Липсата на стоматологични грижи по време на изолацията, въведена от повече от два месеца в Обединеното кралство, илюстрира казуса с пропуснатите, анулирани или забавени лекувания през този интервал. Някои съществени заболявания, като раковите болести, може да се окажат открити или лекувани прекомерно късно, което ще утежни равносметката за жертвите на пандемията от новия ковид.
В Обединеното кралство има над 38 000 умряли от Ковид-19, което го трансформира във втората страна в света по брой на жертвите след Съединени американски щати. Страната е даже преди всичко във връзка с свръхсмъртността на популацията, съгласно относителен разбор, осъществен от в. " Файненшъл таймс ".
" Все повече пациенти не могат да се съветват със зъболекари и и даже да стигнат до незабавните стоматологични центрове и са принудени да си оправят сами зъбите, което е в действителност ужасно ", споделя Лен д`Круз, стоматоложка и говорителка на Британската стоматологична асоциация. " Преминахме до известна степен от положението на богата нация от 21 век към стоматологични грижи, типични за викторианската ера ", добавя тя.
След два месеца на прекратяване на работа медицинските и стоматологичните управляващи най-сетне позволиха отварянето на стоматологичните кабинети на 8 юни, само че те би трябвало да приложат протоколи, с цел да попречат на разпространяването на болестта. Тези условия и ограниченията за обществена отдалеченост могат да понижат с две трети потенциала за банкет на тези кабинети, предизвестява Британската стоматологична асоциация и приканва пациентите да нямат огромни упования. Зъболекарите би трябвало да носят защитни средства, като да вземем за пример маски и престилки, а не всички кабинети разполагат с тях. Нивото на съоръжение и на подготовка ще повлияе на тяхното решение да отворят порти или не.
" Зъболекарите бързат да стартират да лекуват по допустимо най-сигурен метод, само че би трябвало всички да бъдат търпеливи ", съобщи ръководителят на Британската стоматологична асоциация Мик Армстронг. " Стоматолозите могат да възобновят работа, само че няма да могат да извършват всички предлагани от тях медицински грижи без нужната защитна екипировка ", добави той.
Говорител на министерството на опазването на здравето увери, че държавното управление работи неуморно, с цел да обезпечи нужната защитна екипировка на медиците на първа линия, измежду които са и работещите в 500-те незабавни стоматологични центъра към националната здравна система.

Джон Гърд, Франс прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР