Когато сте под стрес, тялото произвежда кортизол. Постоянно високите нива

...
Когато сте под стрес, тялото произвежда кортизол. Постоянно високите нива
Коментари Харесай

Успокой се с хапване! 15 храни, които намаляват нивата на кортизол

Когато сте под стрес, тялото създава кортизол. Постоянно високите равнища на кортизол от своя страна ви кара да се чувствате постоянно напрегнати.

В подобаващи количества кортизолът взе участие в регулирането на съвсем всички системи в тялото - въодушевление, метаболизъм, имунитет, памет и дарба за запаметяване. Но в случай че равнищата му останат високи прекомерно дълго, това стартира да поврежда същите тези системи.

 
Защо високите равнища на кортизол са толкоз нездравословни?
Първо! Не изпадайте в суматоха , когато чуете високи равнища на кортизол. Кортизолът в действителност е необходим, с цел да се справяте в стресови обстановки. Дори за събуждането ви заран е необходим.

Но в случай че дълготрайно време сте уплашени, тялото ще стартира да реагира.

Един от най-неприятните странични резултати от дълготрайно високи равнища на кортизол е наддаването на тегло . В тялото се образува мазнина, която обкръжава органите, червата и черния дроб и е възпалителна лой. Висцералната лой води до инсулинова устойчивост и способства за болести като високо кръвно налягане, коронарна болест и диабет вид 2.

Кортизолът също по този начин отслабва интензивността на имунната система , като въздейства на клетъчно равнище.

 
Признаци на висок кортизол
Продължително високите равнища на може да се проявят с тихи признаци. Въпреки че не постоянно се виждат незабавно, те могат да са също толкоз рискови за здравето.
Високо кръвно налягане Чести прояви на мозъчна мъгла Постоянно висок пулс Безсъние, затруднено заспиване
 Добави изложение

 
15 храни, които идват на помощ
Няма магическа храна, която да ви отърве от напрежението и мигновено да понижи равнищата на кортизол. Но има съставки, които се борят с възпалението и контролират освобождението на кортизол. Причината се крие в така наречен чревна пропускливост. Стомашно-чревният тракт е полупропусклив, когато кортизолът е висок, тази степен на пропускливост става по-висока. В тези случаи разградените бактериални остатъци навлизат в кръвния поток, причинявайки инфектиране, инсулинова устойчивост и се подтиква освобождението на повече кортизол.

Ето какво може да забави този развой:
Зелен чай Карамфил (подправката) Червени чушки Киви Цитрусови плодове Ягоди Банани Портокали Пъпеши, Спанак, Броколи, Сладки картофи Сини сливи Кисело зеле Кимчи
 
3 метода да се освободите от напрежението:
Казано по този начин, звучи прекомерно просто. Всички знаем какъв брой мъчно е да се отстрани стресът от всекидневието. Въпреки това не трябва да му позволявате да ви завладее.

Открийте своя метод да релаксирате в сложните моменти.

 

1. Наспивайте се

Качественият и нескончаем сън е в основата на положителното здраве. Наспиването контролира мелатонина и кортизола и ви дава по-големи шансове против напрежението. Вие евентуално също сте го забелязали: когато не сте си доспали, сте по-раздразнителни. 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР