Когато сте навън и температурите са доста ниски, можете да

...
Когато сте навън и температурите са доста ниски, можете да
Коментари Харесай

Защо батерията на телефона пада в студеното време?

Когато сте на открито и температурите са много ниски, можете да се изненадате, щом погледнете телефона си и установите какъв брой бързо е намалял зарядът на вашата батерия. Преди даже да ви предизвести, устройството може да изключи.

Истина е, че студеното време съществено може да повлияе на потенциала на вашата батерия. Има си обаче напълно разумно пояснение за този феномен, написа Fortune.

Резкият спад се дължи на химични процеси. Повечето от софтуерните устройства през днешния ден, в това число преносими компютри, телефони, електрически транспортни средства се зареждат с литиево-йонни акумулатори. В такива системи нормално електрическият заряд тече от позитивно заредения анод, най-често изработен от графит, към негативно заредения катод, който е железен оксид. Между тях електролит, нормално солена течност или гел, организира електричеството.
 Всичко, което
Всичко, което " точи " от батерията на смарт телефона ви. И по какъв начин да го спрете

Няколко потребни съвета

При естествени условия заредените частици минават безпроблемно сред противоположните полюси, създавайки електрически ток и източник на сила. Ниските температури обаче усложняват процеса, както, да вземем за пример, в случай че сложите течност във фризера, тя ще замръзне.

Охлаждането кара електролитната среда да се сгъсти и да стане по-вискозна, изяснява Линда Назаро, професор по химия в университета " Уитерлу " в Канада. А това прави материала по-слаб проводник, намалявайки подвижността на заредените частици, които задвижват химическия мотор на батерията.

" Батериите работят на основата на електрохимични процеси, а когато температурата падне, те се забавят. Това е разследване от естествените закони ", изяснява Назар.
 Имате проблем с батерията на вашия iPhone? Ето 3 лесни решения
Имате проблем с батерията на вашия iPhone? Ето 3 лесни решения

Важно е да се има поради дали смарт телефонът е във, или отвън гаранция

Големите софтуерни компании уведомяват своите консуматори, че студеното време ще повлияе на батериите на софтуерните устройства. От Apple споделят, че положението на батерията се утежнява при по-ниските градуси, само че това е краткотрайно. От ИТ марката изясняват, че един път щом температурата се възстановява, батерията ще работи без проблем. Идеалната температура е в интервала от 16 до 22 градуса Целзий. Но за iPhone дават гаранция, че не би трябвало да има никакви разстройства, до момента в който температурата е над нулата.

От Samsung предизвестяват потребителите си да не подхващат рискови и несигурни способи за удължение живота на батерията. Съществува мит, че в случай че батерията се съхранява във фризер, това ще я направи по-дълготрайна. От корейската компания застават твърдо против такива практики и поучават да не се пробват, защото те биха имали противопоставен резултат.

От друга страна и прекомерно високите температури могат трайно да увредят батерията на мобилните устройства.

Друга рекомендация, която дават експертите, е да не оставяте телефоните си в жабките на колите, тъй като през прекомерно студените или горещи дни, това няма да ес отрази добре на батерията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР