Когато става въпрос за вземането на важни решения в работата

...
Когато става въпрос за вземането на важни решения в работата
Коментари Харесай

Кога е добре да бъдем егоисти

Когато става въпрос за вземането на значими решения в работата и персоналния живот, може би е настъпил миг да сменяем „ безкористния “ метод на мислене с един, малко по-егоистичен.

Нови прочувания демонстрират, че в доста случаи изборът, който е най-хубав персонално за вас, може да бъде най-полезен и за другите хора, наранени от решението. Иначе казано, вземането на най-хубавото решение за групата може да изисква от вас да поставите себе си преди всичко.

Пол Стилман, създател на изследването и откривател по логика на психиката в Държавния университет на Охайо, твърди, че постигането на оптимално добър резултат за всички минава през вземането на избор, който ви носи най-голяма персонална изгода.

„ Понякога най-ефективното решение е това, което усилва общия къс, без значение дали най-голямата час от него отива при вас или при някой различен “, споделя Стилман.

Представете си, че сте надарен програмист. Бихте могли да се визиите като угодлив и да помогнете на ваш сътрудник, който има проблем с компютъра, или да фокусирате вниманието си върху по-голям и важен план, който ще помогне за развиването на вашата кариера, а може би и за подобряването на живота на вашите клиенти. В главната на второто може да са стоят егоистични подбуди, само че в множеството случаи крайният резултат ще е по-добър за всички.

Кога обаче сте в положение да вземате вземете най-хубавото решение, решението, което носи най-големи изгоди както за вас, по този начин и за цялата група?

Според Стилман, от основно значение за намирането на верния метод е отделянето на внимание на по-голямата картина. За задачата би трябвало да създадете психическо разстояние сред себе си и решението, което вземате, с цел да разберете дали то ще бъде от изгода за вашите дълготрайни цели. Това разстояние може да бъде под формата на време(планирате план, по който да започнете работа след няколко месец), действителна физическа дистанция(проекта да включва хора, който са на огромно разстояние от вас), или пък да си визиите хипотетична обстановка, произхождаща от решението.

„ В последна сметка, когато извършите крачка обратно, с цел да видите по-голямата картина, вие можете по-лесно да прецените какви ще бъдат последствията от решението ви и да откриете най-хубавият метод за разпределянето на ресурсите. В някои случаи, най-хубавата инвестиция на тези запаси е във вас самия. “, споделя Стилман

Питър Икономи , създател на бестселъра „ Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty “, заinc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР