Когато става въпрос за токсично поведение и токсични хора, вероятно

...
Когато става въпрос за токсично поведение и токсични хора, вероятно
Коментари Харесай

Ето 3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Когато става въпрос за токсично държание и токсични хора, евентуално незабавно можете да дадете образец от обкръжението си за подобен човек. Колега, другар, непосредствен от фамилията, от време на време даже сътрудник са част от образците, които ви идват мислено, когато би трябвало да посочите отровен човек. Тези хора ви карат да се чувствате зле, объркват ви, вършат ви нещастни, пречат на самоусъвършенстването ви, даже от време на време намаляват самочувствието ви с думи и дейности.
Но замисляли ли сте се, че и вие проявявате токсично държание? Със сигурност първата ви реакция е да отречете. Никой не би признал с лекост пред себе си, че демонстрира токсично държание, само че това в действителност е точно по този начин. Всеки в даден миг може да се прояви като отровен човек или да показва токсично държание по отношение на някого, само че изхождайки от личната си позиция, едва ли ще го одобри по този начин.
Проявлението на токсично държание обаче е доста по-лесно, в сравнение с си мислите. Така счита психологът лекар Дарил Апълтън, който споделя пред lovetoknow.com, че токсичните държания могат да се срещнат при всеки човек без той постоянно да си дава сметка за това. Склонни сме да виждаме това държание у другите, само че не и да го записваме у себе си, с цел да го стопираме. И макар че не желаеме да се държат по този метод с нас, ние също се държим токсично с другите в дадени обстановки. Изхождайки от личната си позиция обаче, не дефинираме дейностите и думите си като токсични, което е необикновен феномен.
Кои са трите типа токсично държание, които всеки демонстрира в даден миг?

1. Държите се неоправдателно.
Не желаеме да ни съдят, само че ние съдим. Това е толкоз постоянно срещано държание. Може би няма различен вид токсично държание, което да се среща по-често от осъдителността. За да защитим личните си настройки и дейности, ние непрекъснато се съпоставяме с другите. Когато не сме съгласни, ние ги съдим. Говорим за това какво споделят или вършат, съдейки ги и убеждавайки себе си, тях или трети човек какъв брой не са прави. Порицаваме, опитваме се да поправяме и променяме хората, вършим строги тълкования, вършим изказвания, които да омаловажат нечии триумфи в работата или отвън нея, очерняме някого или нечие държание, без да чуем всички страни. Това са единствено част от признаците, че се държим неоправдателно по отношение на някого в дадена обстановка.

2. Игнориране на сложните обстановки.
Изборът по какъв начин да реагирате в сложни обстановки е индикативен. Ако бягате от компликациите, чакате нещата да се оправят сами или чакате различен да ги оправи вместо вас, това е тип токсично държание, което демонстрира, че избягвате сложните моменти в живота и връзките с хората. Може би имате и компликации в връзката, в оправянето, във взимането на решения. Това токсично държание се отразява както на вас, по този начин и на хората към вас.
По какво си проличава, че бягате от компликациите? По това, че се отдръпвате в сложни обстановки или при сложни диалози, без да изказвате мнението си. Предпочитате да си замълчите и да изчакате бурята да отмине, вместо да предприемете дейности, даже да е мъчно. Друг индикатор е, когато отговаряте с токсична престорена позитивност, като че ли нищо не се е случило. Вместо да участвате в диалога и да решите казуса, вие предпочитате да действате по пасивно-агресивен метод, преструвайки се, че нищо съществено не се е случило.

3. Натоварвате другите с проблемите си или ги притискате за нещо.
Упражняването на напън върху различен човек е тип токсично държание, за което евентуално не си давате сметка. Когато изисквате нещо от някого и го вършиме настоятелно, неоправдателно, карате го да прави избор във ваша изгода, това са все образци за токсично държание. Ако да вземем за пример притискате колегата си да избира сред вас и работата си или да одобри желанието ви да се преместите дружно без той да е подготвен, да имате деца, това са токсични държания.
Постоянното недоволство, натоварването на другите със личните ви проблеми, говоренето за неуспехите ви, за несъстоятелността ви също са видове държание, което е токсично за другите, а за вас евентуално е разтоварващо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР