3 интелигентни места, където да вложите парите си днес

...
Когато става въпрос за създаване на солиден финансов план, трябва
Коментари Харесай

Когато става въпрос за създаване на солиден финансов план, трябва да имате предвид редица фактори. Като за начало трябва да сте сигурни, че имате работещ бюджет, за да знаете точно къде отиват парите ви. И трябва да се уверите, че парите, които сте заделили за инвестиции, работят възможно най-добре за вас.

Но една област, която може да пренебрегвате във финансовия си план, са вашите спестявания. Или по-точно къде да вложите спестяванията си. Изборът на правилното място за паркиране на парите ви е важна част от всеки финансов план - но много хора просто отварят обикновена спестовна сметка, вместо първо да обмислят всичките си възможности.

Това обикновено е грешен ход. В края на краищата повечето редовни спестовни сметки предлагат лихвени проценти, които дори не се справят с инфлацията, така че ако оставите спестяванията си да седят в една от тези сметки, вие на практика губите пари. Освен това има по-добри места, където да вложите парите си – и като използвате една или повече от тези опции, парите ви ще работят много по-трудно за вас.

Време е да вложите парите си, за да работите с най-висок процент на спестяване. Разберете колко повече бихте могли да печелите тук.

3 умни места, където да поставите парите си днес

Въпреки че има безброй опции за места, където да съхранявате парите си, тези три опции може да бъде правилният ход точно сега:

Високодоходни спестовни сметки

В пейзажа от нисколихвени спестовни сметки, високодоходните спестовни сметки се открояват. Тези сметки предлагат значително по-добри лихвени проценти от другите видове спестовни сметки, което позволява на парите ви да растат по-ефективно в сравнение с традиционните опции за спестяване. Високодоходните спестовни сметки също така осигуряват безопасно и достъпно място за вашия фонд за спешни случаи или краткосрочни спестовни цели, като същевременно все пак ви печелят повече в замяна.

И поради скорошните повишения на лихвите на Федералния резерв, мн. от тези акаунти в момента предлагат високи ставки. С малко проучване е възможно да намерите спестовна сметка с висока доходност, предлагаща лихвени проценти от 4,5% или повече — и много от тях са сметки без или с ниски такси.

Въпреки това е важно да се отбележи, че лихвените проценти по високодоходните спестовни сметки са променливи, така че има шанс лихвените проценти да варират нагоре или надолу в бъдеще. Все пак настоящите лихвени проценти са високи в сравнение с това, което бяха дори през миналата година, така че е чудесен момент да се възползвате от това, което предлагат.

Нещо друго, което си струва да се отбележи, е, че високодоходните спестовни сметки се предлагат от редица финансови институции, включително онлайн банки, кредитни съюзи и някои традиционни банки. Въпреки това онлайн банките са склонни да предлагат най-високите лихвени проценти поради ниските си режийни разходи в сравнение с физическите банки. Поради това може да има смисъл да започнете със сравняване на тези опции.

Разгледайте процентите, които бихте могли да спечелите от спестяванията си тук сега.

Депозитни сертификати 

Депозитните сертификати (CD) са друга опция, която си струва да обмислите днес, ако искате да поставите парите си в защитена сметка, която носи висока лихва. Въпреки че ставките са сравними с това, което високодоходните спестовни сметки предлагат в момента, CD-тата работят малко по-различно.

Когато поставите парите си в CD, вие заключвате парите си за договорено- при срок, който обикновено варира от няколко месеца до няколко години. В замяна печелите фиксирана лихва за целия срок. Какво означава това? Ако процентите намалеят в бъдеще, вашите пари ще продължат да печелят при по-висок процент.

Основният недостатък е, че компактдисковете изискват да ангажирате средствата си за определен период от време. Ако имате нужда от тези пари преди изтичането на срока, обикновено ще платите неустойка, равна на част или цялата спечелена лихва.

Но те все още могат да бъдат много подходящи за правилния човек — и резултатът в изгодна възвращаемост на вашите пари. Много CD предлагат лихвени проценти от 5% или повече в момента и това включва много краткосрочни CD опции. Наличието на опцията да се ангажирате със срок от три до 6 месеца вместо срок от три до 5 години може малко да улесни намирането на компактдиск, който отговаря на вашата стратегия за пари.

И както при високодоходните спестовни сметки, компактдискове се предлагат от широк кръг финансови институции. Но онлайн банките са склонни да предлагат най-високите тарифи за CD поради ниските режийни разходи, така че може да е полезно първо да разгледате какво предлагат тези финансови институции.

Пенсионна сметка 

Инвестиране в вашето бъдеще е невероятно важно и пенсионните сметки осигуряват отлична платформа за това. Вноските в пенсионни сметки, като 401 (k) или IRA, предлагат данъчни предимства и потенциал за дългосрочен растеж.

Когато инвестирате в IRA, вашите пари могат да бъдат вложени в набор от активи, от акции до взаимни фондове, за да се гарантира растежът им с течение на времето. В някои случаи можете дори да добавите злато към вашия IRA. Наличието на опция за инвестиране в различни активи може да доведе до потенциално по-висока възвръщаемост на парите ви в дългосрочен план — особено в сравнение с другите опции за сметка.

И ако имате ползата от вноски, съответстващи на работодателя, можете да извлечете още повече от вашата пенсионна сметка. Освен това много от тези опции за пенсионни сметки предлагат допълнителни данъчни облекчения, което може да бъде голям плюс, ако търсите начини да компенсирате това, което дължите върху други доходи.

Долната линия

< p>В стремежа ви към финансова стабилност и растеж, тези три опции – високодоходни спестовни сметки, компактдискове и пенсионни сметки – могат да бъдат солидни стълбове. Всяка опция предоставя различни предимства, които отговарят на различни финансови цели. Независимо дали осигурявате фонд за спешни случаи, осигурявате стабилен растеж на средствата си или осигурявате пенсионирането си, тези стратегически места ви предлагат възможност да извлечете максимума от трудно спечелените си пари.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР