Когато става въпрос за преколумбийските изчезнали цивилизации, за Ацтеките и

...
Когато става въпрос за преколумбийските изчезнали цивилизации, за Ацтеките и
Коментари Харесай

Сапотеките в Мексико - възход и падение

Когато става въпрос за преколумбийските изчезнали цивилизации, за Ацтеките и Маите, постоянно се подценяват Сапотеките.

За 1500 години земеделската класа Сапотек е обхващала 2000 квадратни километра и е била дом за най-малко 100 000 хора. Сапотеките /или Запотеките/ били пионери в потреблението на земеделието и системите за писане, надарени тъкачи и художници на керамика. Изградили са Монте Албан, един от най-старите градове в Америка и са основали една удивително добре проведена бюрократична конструкция. Но класата им претърпяла провал и никой не знае тъкмо за какво.

Мястото, където цивилизацията на Сапотеките не била разкрита, се намира на 40 км отвън град Оаксака, на страната на античен град, именуван Ел Палмийо. През последното десителетие археолозите Гари Файнман и Линда Никълъс са хвърлили светлина върху всекидневния живот в този център, който към 200-900 прочие Хр е процъфтявал.

Ел Палмийо е бил един от многотo антични градове на Сапотеките, в крайната част на Монте Албан - локалното седалище на властта. Там са живели към 5000 индивида, включващи фермери, служащи и създатели. Те произвеждали храни и артикули от локалните сочни растения, като агивата, и ги разменяли за артикули и услуги от другите селища. Построили са и покои, и домове за отбраното общество, което е употребило работната им мощ и е събирало налози от тях.

Файнман и екипът му са разкопали поредност от тераси от основата до върха на ската, които разкриват обществените, политическите и стопански промени, настъпили в историята на Ел Палмийо.

Разкопки на палата

През интервала 2007-2008 екипът на Файнман и Никълъс открива най-големият дворец от няколкото, намиращи се на ската на Ел Палмийо. Разкопките се организират със съдействието и поддръжката на National Geographic.

Копаейки, те откриват, че палата е бил променян няколко пъти през 500-900 прочие Хр. Когато е бил максимален той е достигал към 600 квадратни метра и е включвал към 20 стаи с три вътрешни двора, служещи може би за политически срещи.

Конструкцията и смяната на такива огромни постройки, с покрити стаи и дебели стени, изисква забележителна инвестиция на средства и работна ръка.

 мексико

Строежът на палата е почнал с под земята гроб, в който сапотеките изгаряли мъртвите си. Намерени са и останките на куче.

„ Кучетата постоянно са поставяни при мъртвите ”, изяснява Файнман, „ Известна част от голямата месоамериканска идеология се състои в схващането, че кучето може да те заведе до подземния свят. ”

Промяна на силите

Палатът и храмът са окупирани, когато сапотекската икономическа и политическа мощ се преместила от Монте Албан към Ел Палмийо и към другите градове в района.

Показател за това е прибавянето някъде към 750 пр.Хр. на кръговиден вътрешен двор на върха на палата. Той е употребен за играта с гумена топка, която била обреден спорт, постоянно срещан в месоамерика.

„ Това е знак, че Ел Палмийо е желал да стане по-голям център, а не да изпраща играчите си в Монте Албан ”, споделя Файнман.

Но интервалът на напредък на Ел Палмийо бил къс. По време на четвъртата му окупация, към 800 прочие Хр. палатът към този момент бил редуциран до размера на вътрешен двор и напълно изоставвен.

Файнман счита, че опустяването е станало по кротичък път и последователно, продължавайки към 50-100 години. През 900 пр.Хр окупациите са били малко и разграничени във времето, което слага въпроса „ какво тъкмо се е случило? ”

Суша или районен провал?

Постепенният провал в долината Оаксака е имал паралелна устременост из месоамерика. Великите центрове на маите, намиращи се на стотина благи дистанции, също са запустели. Експертите спорят какво е предизвикало този колапс.

Някои считат, че повода за края на Сапотеките се крие в естествените фактори. В областа е документирана изключителна суша, която може да е довела до обществен и политически крах.

Икономиката на долината е водена от общество на фермери и при една огромна суша е разумно да има западък. С напускането на градовете, представителите, занимаващи се с керамика и познаващите йероглифите, също изчезват от археологическите мемоари.

Други археолози смятат, че освен сушата е отговорна за краха на града, а композиция от разнообразни фактори - сушата, политическата неустойчивост или война.

Файнман споделя, че икономическият колапс на Месоамерика е предиздвикал хората да се изнесат и да изоставен домовете си. Но градовете и популациите се възвръщат.

„ В някакъв миг ще настъпи кръговрат ”, споделя Файнман „ въпреки и нещата да не наподобяват по безусловно същия метод, както са били когато е почнал интервала на залеза на града на Сапотеките ”.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР