Когато става въпрос за онлайн пазаруване, клиентите не са единствените,

...
Когато става въпрос за онлайн пазаруване, клиентите не са единствените,
Коментари Харесай

Най-честите измами при плащане онлайн

Когато става въпрос за онлайн извършване на покупки, клиентите не са единствените, които могат да станат жертва на измами. Вместо това доста измами са ориентирани към компании и продавачи, затова всеки, който продава артикули онлайн, би трябвало да знае по какъв начин да избегне машинация и какво да прави, в случай че бизнесът му бъде обиден.

Според Business Wire през 2023 година е имало 71% нарастване на опитите за измами с заплащания на американски бизнес – статистика, която акцентира какъв брой значимо е онлайн продавачите да останат внимателни във връзка с практики, които биха могли да подкопаят техните услуги и да причинят финансови вреди, написа.

Имайки поради това, Денис Педерсън, основен изпълнителен шеф на PayFasto, сформира лист от пет постоянно срещани измами при заплащания, за които онлайн продавачите би трябвало да знаят и по какъв начин да реагират в нещастния случай да се сблъскат с тях.

Фишинг измами

Измамите с фишинг са случаи, при които нарушителите се пробват да подмамят хората да споделят тяхната сензитивна информация, като данни за кредитни карти и пароли. Те нормално вършат това, като изпращат подправени текстови известия или имейли, които насочват към уеб страница на трета страна, който наподобява на легален бизнес. След като кликнат върху връзката, потребителите се предизвикват да вкарат своите персонални данни.

Фишингът освен вреди на клиентите; само че и на компаниите, което може да компрометира поверителността и сигурността на потребителите и заинтригуваните страни. Те могат да причинят финансови загуби и загуби на данни и да накарат обществеността да загуби доверие в компанията, което води до накърнена известност и спомагателни парични загуби.

За да разпознават измами с фишинг, значимо е продавачите да се образоват и постоянно да образоват чиновниците си да ги виждат. Те могат да включват непредвидени претенции за персонална информация, правописни и граматически неточности, незнайни или подозрителни податели и възприятие за опасност или неотложност в кореспонденцията. Получателите би трябвало да заобикалят да кликат върху непознати уеб страници и да изтеглят атачмънти, на които нямат доверие.

Има и други ограничения, които компаниите и продавачите могат да ползват, с цел да понижат риска да бъдат наранени от фишинг измами, като усъвършенствани принадлежности за пречистване на имейли и задълбочена оценка на връзката на трети страни. Също по този начин е добра концепция да ограничите достъпа до всевъзможни чувствителни данни посредством многофакторно засвидетелствуване и постоянно да поддържате цифровите системи и програмен продукт настоящи.

Измама с връщане на заплащане

Измама със връщане на заплащане – известна още като другарска машинация – е, когато видимо доброжелателен клиент направи покупка с кредитната си карта и по-късно оспори законното таксуване със своята банка. Тези хора желаят връщане на заплащане след приемане на поръчката си, като нормално настояват, че не са получили продукта или че заплащането е било неразрешено в опит да получат възобновяване на сумата.

Това е друго от същинската машинация, при която неприятен състезател от трета страна прави транзакция, употребявайки открадната персонална информация, а същинският картодържател подава връщане на заплащане за неоторизирана покупка – тези, които правят другарска машинация, наподобяват другояче надеждни. Тези измами могат да бъдат разрушителни за интернет търговците, които би трябвало да платят огромна част от загубите, когато банка одобри разногласието.

Добрата връзка е основна за попречване на другарски измами. Важно е онлайн бизнесите да слагат имена на търговци и детайлности за транзакциите в банковите приложения, с цел да избегнат объркването на клиентите и потвържденията по имейл да се изпращат неотложно след осъществяване на покупките.

Продавачите би трябвало да задействат следене на пакети и актуализации на доставката, с цел да подсигуряват, че потребителите получават своите артикули. Интернет доставчиците би трябвало да постановат положително обслужване на клиентите и да осведомят получателите за закъснения. Освен това е идеално да се вкара двуфакторно засвидетелствуване за заплащания и да се ревизират всички съмнително изглеждащи покупки (напр. огромни поръчки) преди изпращане.

Измама с връщане

Измамата с връщане е сходна на измамата със връщане на заплащане и поражда, когато клиент се опита да получи възобновяване на сумата посредством манипулиране на процеса на връщане на продавача. Това може да включва връщане на друг продукт, изказване, че продуктът е дошъл с недостатък или потребление на изискванията на политиката за връщане. Те желаят възобновяване на сумата, макар че нямат право по закон.

Тези измамници могат да употребяват продуктите за еднократно събитие – да вземем за пример фотоапарат от висок клас, който да вземете на отмора, или скъпа рокля, която да носите на женитба. Те могат да върнат тези продукти с изказванието, че са неизползвани, като по този метод подценен разпоредбите и изискванията на политиката за връщане, като изискат възобновяване на сумата.

За да се понижи вероятността от машинация с връщане, продавачите би трябвало да разработят и споделят ясни, неподлежащи на договаряне политики за връщане и постоянно да ги следват, до момента в който обработват връщанията. Например продукти, които не са върнати в първичното им положение, без прикрепени етикети или които наподобяват употребявани, не би трябвало да бъдат възобновени.

Потребителите сами дават данните си на хакерите

Трябва да се ползват прецизни инспекции, с цел да се подсигурява, че клиентите получават и връщат верния продукт в съвършено положение, и би трябвало да се вкарат ограничения като следене на доставката, с цел да се удостовери, че поръчките не са изгубени. Препоръчително е също да наблюдавате транзакциите за необикновена активност и подозрителни потребителски модели.

Търговска машинация

Търговската машинация се дефинира като измамници, които се показват за същински бизнес, с цел да излъгват своите клиенти и да създадат противозаконни облаги. Те могат да основат подправени онлайн магазини, които разрешават на потребителите неумишлено да вършат покупки, постоянно на примамливо ниски цени. След това те могат да изпратят подправен артикул или артикул с ниско качество, или да изпратят никакъв артикул. Въпреки че това е директно ориентирано към потребителите, вследствие на това предприятията са ощетени.

Търговската машинация може да навреди на репутацията на компанията и да докара до финансови загуби посредством връщане на заплащане и други финансови отговорности. Те могат да бъдат обект на правни последствия, като правосъдни каузи и санкции, в случай че се откри, че са пренебрегнали да поддържат подобаващи ограничения за попречване на измами. Ако равнищата на търговски измами в дадена промишленост са високи, бизнесът може да бъде обиден от по-високи такси за обработка на заплащания заради покачвания риск.

Основен метод, по който компаниите и продавачите могат да се борят с това, е като подсигуряват, че името на компанията, логото и детайлностите за транзакцията се появяват в банковите извлечения, с цел да се разграничат законните покупки от лъжливи транзакции във подправени магазини, предотвратявайки връщане на заплащания.

Прилагането на ясни правила и условия, сигурни способи на заплащане и многофакторно засвидетелствуване също ще алармира на потребителите, че бизнесът остава благонадежден при положение на машинация на търговец. Освен това е добра процедура да сте наясно с най-хубавите способи за попречване на измами и да гарантирате, че ограниченията за попречване на измами и софтуерът се поддържат.

Измама с банков превод

Измамата с банков превод включва лъжец, който мами някого да изпрати пари посредством банков превод. Те могат да се показват за доверени лица и организации, като снабдители или основен изпълнителен шеф. Те основават подправени фактури, призоваващи жертвата да изпрати пари, като постоянно разчитат на страстите и употребяват натиска, под който може да са. Тези сюжети могат да бъдат доста реалистични и безапелационни и жертвите постоянно изпращат парите в бързината, с цел да поправят обстановката.

Тези пари се изпращат неотложно и за бизнеса е доста мъчно да ги възвърне. Засегнатите продавачи ще желаят да се свържат с банката си допустимо най-скоро, с цел да спрат завършването на транзакцията. Естествено, най-добре е да предотвратите това да се случи изцяло. Като предписание продавачите в никакъв случай не би трябвало да изпращат пари по безпланов, непредвиден метод и транзакциите би трябвало постоянно да се утвърждават от голям брой хора.

Фирмите и чиновниците би трябвало да заобикалят шерването на персонална фирмена информация с трети страни. Подобряването на протоколите за киберсигурност като цяло е добър метод за попречване на измами с банков превод; използвайте мощни пароли, пазете банковите данни на компанията или продавача и налагайте многофакторно засвидетелствуване при влизане в мрежата на компанията.

В последна сметка продавачите и чиновниците би трябвало непрестанно да си припомнят да пренебрегват всевъзможни непредвидени фактури за пари – в случай че се съмнявате, постоянно получете друго мнение и потвърдете валидността на поръчката, преди да я извършите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР