Когато става въпрос за новинарските медии и влиянието им върху

...
Когато става въпрос за новинарските медии и влиянието им върху
Коментари Харесай

САЩ: Близо 3/4 от гражданите обвиняват медиите за разделението на нацията

Когато става въпрос за новинарските медии и въздействието им върху демокрацията и политическата поляризация в Съединени американски щати , американците са склонни да считат, че те повече вредят, в сравнение с оказват помощ. Близо 3/4 от пълнолетните американски жители настояват, че новинарските медии усилват политическата поляризация в страната, а малко под половината са на мнение, че имат малко или никакво доверие в способността на медиите да отразяват новините независимо и тъкмо, сочи ново изследване на публичното мнение , извършено от Центъра за проучване на публичните въпроси на „ Associated Press “ – „ NORC “ и правозащитната организация „ Робърт Ф. Кенеди “ .

Проучването демонстрира, че американците са съществено загрижени за проблемите, произлизащи от дезинформацията , както и за ролята , която играят самите медии дружно с политиците и платформите за обществени медии в нейното разпространяване. Много от интервюираните споделят, че са загрижени и за възходящите закани , свързани с  безопасността на публицистите.

„ Новините вълнуват хората “, твърди 53-годишната Барбара Джордан , демократ от Хътчинсън, Канзас. Тя споделя, че организира свои лични изследвания в интернет по въпросите, които я вълнуват, вместо да се управлява от това, което вижда в телевизионните вести. Жената прибавя, че се доверява повече на интернет , в сравнение с малкия екран.

Този срив в доверието може да накара доста американци да отхвърлят главните новинарски медии, постоянно в интерес на обществените медии и ненадеждните уеб страници , които постоянно популяризират подвеждащи изказвания и могат да се трансфорат в партийни канали, водещи до по-нататъшна поляризация. Макар че малко болшинство от американците настояват, че имат известна степен на доверие в способността на новинарските медии да отразяват новините в детайли и правдиво, единствено 16% споделят, че са твърдо уверени в това. 45% дават отговор, че имат малко или никакво доверие в тях.

Проучването също по този начин разкрива комплицираните връзки , които доста американци имат с медиите. Мнозинството от тях правят оценка задълбочените и проверяващи репортажи като доста потребни или извънредно потребни за разбирането на въпросите, които ги вълнуват, само че са по-склонни да настояват, че постоянно преглеждат всекидневните заглавия, в сравнение с да прочетат задълбочена проверяваща публикация.

И въпреки че като цяло доверието в медиите е ниско, болшинството от интервюираните споделят, че до известна степен медиите се оправят добре с отразяването на въпросите, които ги интересуват. Четирима от всеки 10 души обаче настояват, че пресата прави повече, с цел да навреди на американската народна власт, до момента в който единствено към 2 от 10 души считат, че пресата прави повече, с цел да я отбрани. Други 4 от 10 декларират, че нито едното, нито другото е годно понастоящем.

Социалните медии играят основна роля при образуването на настройките на американските жители. Това излиза наяве, защото съвсем две трети от интервюираните настояват, че когато видят вест в обществените медии, чакат тя да е неточна. Тези, които са декларирали, че постоянно разчитат на обществените медии с цел да научат новините, са малко по-склонни да им се доверят по отношение на останалите. Като цяло към 6 от 10 души имат вяра, че новинарските медии носят виновност за разпространяването на дезинформация, а сходен % са декларирали, че носят и огромна отговорност за оправянето с нея. Мнозинството също по този начин счита, че други източници, в това число платформите за обществени медии и политиците, носят обща отговорност както за разпространяването на дезинформация, по този начин и за прекъсването на нейното разпространяване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР