Когато става въпрос за люти чушки вероятно се сещате за

...
Когато става въпрос за люти чушки вероятно се сещате за
Коментари Харесай

Каролина Рийпър - най-лютите чушки в света

Когато става въпрос за люти чушки евентуално се сещате за лютите Чили чушки, за Халапеньото, Хабанерото, чушлетата Серано, Абанеро и така нататък Всички гореизброени произлизат от Мексико и в фактически са доста люти.

В следните редове обаче ще ви срещнем с лютите чушки Каролина Рийпър, които са американско откритие и които са регистрирани през 2013 година в върховете на Гинес като най-лютите чушки в света.

Колко люти са чушките Каролина Рийпър?

Чушките Каролина Рийпър са хибрид (неслучайно постоянно именуван „ смъртоносен хибрид “) сред аленото Хабанеро и пакистанската Нага и са откритие на Ед Къри (неслучайно именуван и „ лудият Ед Къри “), специалист по лютото и притежател на плантация за развъждането на люти чушки, намираща се в Южна Каролина.

Чушките Каролина Рийпър са известни измежду феновете си и като Скорпионска опашка, евентуално заради обстоятелството, че са се борили за своето първо място с чушките Тринидатски скорпион. Един тип са ги оставили да чакат на опашката.

Лютивината на чушките се мери по скалата Сковил (SHL), кръстена на американския химик Уилбър Сковил. Тя мери наличието на капсаицин в чушките или казано по-достъпно - на лютивината им и в нея чистият капсаицин се равнява на 15 000 000 до 16 000 000. Според тази канара добре познатите ни чушки халапеньо са с 2500 до 8000 единици, до момента в който Каролина Рийпър е с 2 000 000 до 5 300 000. Т. е Каролина Рийпър е към 200 пъти по-люта от Халапеньото. Впечатляващо, нали?

 Люти чушки Каролина Рийпър Снимка: Randy Fath/ Unsplash

Отглеждане на чушки Каролина Рийпър

Чушките Каролина Рийпър могат да се отглеждат и в домашни условия, като би трябвало да бъдат засадени от семена в саксии с размери от към 30-40 см. Целта е да се ограничи растежа на коренната им система и да се форсира даването на плод. Най-добрата температура за развъждането им е 18- 20 градуса.

Специалистите поучават по време на досег с чушките Каролина Рийпър да употребявате ръкавици, както и преди потреблението им да накиснете чушлетата в гореща вода за 20 минути. Така ненапълно ще отнемете от лютивината им, само че повярвайте потреблението на Каролина рийпър не е за всеки. Самият Ед Къри споделя, че откакто ги е пробвал леко му е призляло и предизвестява консуматорите на всичко люто да не употребяват безгранични количества мляко откакто се решат да опитват с лютивината на чушките. Според него в множеството случаи на хората може да им прилошее точно от млякото, а не от лютивината на самите чушки.

Ползи от потреблението на люти чушки

Истината е, че съгласно Американската асоциация за сърдечно здраве похапването на люти чушки е потребно, тъй като може да удължи живота ви. Също по този начин е потвърдено, че консумирането на люта храна като къри може да ви избави от доста зависимости, в това число и алкохолни. Това е повода Ед Къри да е в непрекъсната връзка с медицински откриватели, тъй като се надява, че лютите чушки могат да се борят с лекуването на редица болести.

 Най-лютите чушки

И въпреки публикацията ни да е съответно за най-лютите чушки Каролина Рийпър, в умозаключение ще прибавим, че Ед Къри е съумял да бие личния си връх и по настояще не Каролина Рийпър, а чушките Пепър Екс са най-лютите чушки на света. Отново основани от Ед Къри, който даже дава обещание, че може да бие и този си връх.

Прочети също какво съдържат лютите чушки и за какво да ядем люто.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР