Когато става дума за трюфели, повечето хора се сещат за

...
Когато става дума за трюфели, повечето хора се сещат за
Коментари Харесай

На лов за трюфели край Кюстендил с неочаквано вкусен край

Когато става дума за трюфели, множеството хора се сещат за Франция или Италия, по-рядко за Хърватия, само че надали са доста тези, които биха предположили, че трюфели, и то с много високо качество има и в България. Тези вкусни подземни гъби са същинско богатство, което не е елементарно нито да се открие, нито да се разпознае, само че един път попаднали в ароматните му прегръдки, ще търсите още веднъж тази целувка на сетивата.

Мечтата да отглеждат трюфели в България, колкото и да е извънредно, потегля от Ню Йорк, където американското градско момиче Кейси се дами за българина Ангел. Кейси е от Ню Йорк и е телевизонен продуцент за VH1, само че попада на кулинарен курс, където лекторите приказват по какъв начин България е доста богата на трюфели.

" Така ли? ", споделя си Кейси и се връща с възторг вкъщи. Започва да търси книги, да рови за информация и да изследва какво е това бизнесът с трюфели и има ли почва у нас.

Но концепцията към този момент се е загнездила в съзнанието им, а чувството, че имат всичко - къща, работа, пари, само че нямат смисъл на живота, ги връща в България и родния завършек на Ангел - край Кюстендил. Така семейство Ангелови заменят международния мегаполис с долината на черешите, за да отглеждат трюфели.



Какво желаят трюфелите

Трюфелите са необикновен тип просвета, която се развива в коренищата на дърветата. За да подберат най-подходящите, семейството проучва подробно почвата, терена, климата край Кюстендил и откакто откриват, че киселинността от 7,2 PH на почвата е идеална за трюфели, купуват от Франция 800 лешникови дръвчета специфичен вид, които засаждат в своята новозакупена градина. Ограждат я със специфична ограда, слагат камери, които дават индикации за всяко придвижване в градината, в това число на диви животни, които също обичат трюфели, въпреки да не се вълнуват от тяхната полезност.

Първите трюфели обаче лишават време. Нужни са няколко години дръвчетата да се укрепят и да развиват добре коренищата си, а през това време младите фермери обогатяват почвата с варовик и механично поддържат градината чиста от бурени, само че и не се стараят лешниковите дръвчета да дават плод. Това е нужното изискване да се развива трюфелът, тъй като в случай че дървото се развива нагоре, то гъбата няма място в коренището.

Камерите обаче улавят освен гостуването на глигани и порове, само че също и на бракониери, които са много известни като трюфел мафия в региона. От 800-те дръвчета не оцеляват всички, някои са откраднати, други умират, само че въпреки всичко трюфели има!

Продължете историята... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР