Когато става дума за суперхрани, все търсим нещо ново, непознато

...
Когато става дума за суперхрани, все търсим нещо ново, непознато
Коментари Харесай

Ето защо трябва да хапваме домати всеки ден

Когато става дума за суперхрани, все търсим нещо ново, непознато и екзотично, без да осъзнаваме, че в действителност има една суперхрана, която познаваме от деца и консумираме постоянно – доматите. А знаем ли какви са изгодите и какво се случва с тялото ни, когато ги включваме в дневното си меню?  

Доматът, чието научно наименование е Solanum lycopersicum, произлиза от Централна и Южна Америка. Към Европа е пренесен от испанските мореплаватели, като първоначално мнозина са го считали за токсичен поради лъскавия червен цвят. Впоследствие се популяризира и в Азия, като в днешно време съвсем всички страни с сдържан климат имат лична продукция, а Китай и Индия са се трансформирали в най-големите производители на домати в света.

Благодарение на нововъведенията в земеделието, през днешния ден можем да се насладим целогодишно на локална годишна продукция домати с отлични вкусови качества и по-висока централизация на потребни субстанции – това са специфичните домати (чери и други), които можем да консумираме всеки ден като съществена здравословна храна. Те са извънредно използван, даже може да се каже повсеместен и целесъобразен участник във всеки хранителен режим. Можете да ги добавите безусловно към всичко – салати, предястия, сосове и съществени ястия. Също по този начин, специфичните домати се считат за функционална храна – това значи, че изгодите от тях са надалеч оттатък това, че носят скъпи хранителни субстанции. Основна причина за това е по-високото наличие на ликопен – мощен антиоксидант, който въздейства удобно върху здравето по доста разнообразни способи. Той им придава яркочервения цвят и ги пази от ултравиолетовите слънчеви лъчи. По същия метод веществото пази и човешките кафези от увреждане. Освен това, специфичните домати са извънредно богати на фитонутриенти и потребни субстанции като витамин B, C и E.

Разнообразието от домати, които можем да намерим на пазара през днешния ден, е голямо.  Установено е обаче, че концентрацията на потребни субстанции в доматите е друга съгласно типа им.  Например при някои специфични домати като бейби плъм (малки доматчета с продълговата форма) и при чери доматите, наличието на антиоксиданта ликопен, както и концентрацията на останалите потребни субстанции е значително по-висока в съпоставяне със страндартните сортове домати. Затова в случай че търсим по-висока здравословна стойност, изборът ни би трябвало да е насочен към специфичните домати.

Ето и какви са главните изгоди за организма от постоянната консумация на домати:

Имунната система

Ликопенът е мощен антиоксидант, който се бори с молекули, известни като свободни радикали, които повреждат клетките и имунната система на човешкия организъм. Учените считат, че храните, богати на ликопен, понижават шанса да развием злокачествени болести на белите дробове, стомаха, панкреаса, дебелото черво, гърлото и други  

Сърцето

Ликопенът в по-големи количества оказва помощ за намаление на равнищата на „ неприятния “ холестерол, както и на кръвното налягане. Това понижава и шанса да се развият болести на сърдечно-съдовата система. Останалите потребни субстанции в доматите като витамините B и E и другите антиоксиданти, наречени флавоноиди, също усъвършенстват здравето на сърцето.

Очите

Доматите съдържат веществата лутеин и зеаксантин, които оказват помощ на очите, като ги защищават от синята светлина, предавана от екраните на електронните устройства, които употребяваме всекидневно като смарт телефони и компютри. Тези субстанции също по този начин понижават чувството за отмалялост в очите и главоболието, породено от несъразмерното им напъване.   

Белите дробове

Проучвания са потвърдили, че доматите могат да оказват помощ на хора с астма и да предотвратят появяването на емфизем – положение, което последователно поврежда алвеолите в белите дробове. Това се случва, защото ликопенът, лутеинът и зеаксантинът като антиоксиданти противодействат на нездравословните субстанции в тютюневия пушек, който е водещ извършител на това заболяване.   

Кръвоносните съдове

Добавянето на повече домати към хранителния ви режим понижава риска от инсулт – положението, при което кръвоснабдяването към част от мозъка е съществено нарушено.  Доказано е, че потребните субстанции в доматите понижават възпалителните процеси в организма, намаляват равнищата на неприятния холестерол и предотвратяват появяването на тромби.

Устната празнина

Ликопенът оказва помощ при възпалителни болести на венците, измежду които най-често срещани са гингивитът и пародонтитът, като се бори със свободните радикали. Трябва обаче да бъдете деликатни със зъбния гланц, защото доматите съдържат киселина. Ако сте консумирали сурови домати, добре е да изчакате най-малко 30 минути преди да измиете зъбите си.

Кожата

Освен шапката и слънцезащитният лосион, доматите също могат да ви предпазят от нездравословните слънчеви лъчи. По същия метод, както защищава доматите, ликопенът може да помогне и на кожата на клетъчно равнище.

Ползите от постоянната консумация на домати за човешкото здраве са в действителност многочислени, само че може би не сме сигурни по какъв начин доматите са по-полезни – сурови или консервирани и термично обработени? Доматите носят скъпи хранителни субстанции, както натурални, по този начин и сготвени. Ликопенът да вземем за пример се усвоява по-лесно от тялото при консумация на консервирани домати. При обработката обаче се губят част от витамините и потребните субстанции, изключително скъпият витамин C, тъй че би трябвало да се погрижим в режима ни да има задоволително сурови домати.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР