Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са

...
Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са
Коментари Харесай

Изкуство от Бактерии - микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от Агар

Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са първото нещо, за което се сещаме, само че учени от България демонстрират художествената страна на една неособено привлекателната тематика в изложбата „ Агар Арт ". Тя ще се организира сред 11 април и 11 май тази година в Националния природонаучен музей и включва 40 мостри от микроорганизми.



В България началото на тази необикновена форма на изкуство е сложено през 2016 година, когато списание „ Българска просвета " и RIDACOM провеждат първия в страната конкурс „ Агар Арт " по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е въодушевен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „ Българска просвета " Росица Ташкова и големия интерес, който провокира нейната бактериална елхичка. Първото издание на състезанието провокира огромен интерес и в България и той се организира още веднъж през 2017 година, като 25 екипа от микробиолози от цялата страна одобриха предизвикването да покажат своята креативност и умения и показаха 140 творби от разнообразни бактерии.

„ Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, тъй като микробите са дейна част от креативния развой. Тези творби освен наподобяват на живи, те са живи и лишава време да станат забележими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш по какъв начин основаното от теб на платното непрекъснато се трансформира ", разяснява Росица Ташкова. „ И защото микробиологичните бои са живи, творбата се развива за ден-два, показва хубостта си и по-късно стартира отмира - същински микро кръговрат на живота. "

Изложбата се провежда от списание „ Българска просвета " с финансовата поддръжка на RIDACOM и със съдействието на Национален природонаучен музей и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.

 &feature=youtu.be

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР