Когато стане готова, ракетата на Firefly, наречена Alpha, ще бъде

...
Когато стане готова, ракетата на Firefly, наречена Alpha, ще бъде
Коментари Харесай

Запали се ракетата на кандидата за "бронзов медал" при космическите полети в орбита

Когато стане подготвена, ракетата на Firefly, наречена Alpha, ще бъде способна да изстрелва до 1000 кг. товар в ниска околоземна орбита.

© Firefly Aerospace Щатската компания Firefly Aerospace, която имаше максимален късмет да стане третата частна компания, способна да изстрелва товари в околоземна орбита, претърпя случай, който може да я лиши от " бронзовия орден ".

Прототипът на нейната ракета-носител Alpha е провокирал пожар на тест полигон в Григс, Тексас в сряда по време на запалване на четирите мотора Reaver на първата степен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Целта на опита е била да сертифицира апарата за първия формален полет на компанията, плануван за април.

В подтекста на случилото се, наречено евфемистично от компанията " тестова особеност ", въпросното изстрелване най-вероятно няма да се случи по график.



До момента единствено две частни компании са съумели да конструират независимо свои лични ракети, способни да изпращат товари в околоземна орбита - SpaceХ на милиардера Илън Мъск и Rocket Lab, профилирана в изстрелването на дребни спътници до 150-200 кг.

До момента Firefly Aerospace се приемаше за лидера в групата на галактическите стартъпи, вървящи по техните стъпки, изключително след банкрута на главния й противник за третото място - Vector Space.

От Firefly въпреки всичко настояват, че по време на случая в сряда нито за миг не е имало опасност както за личния състав на компанията, по този начин и за жителите на Бригс, а също и че ракетата Alpha не е потърпевша съществено от огъня.

Говорителят на компанията Ерик Салван въпреки всичко прецизира, че положението на първата степен и повода за аномалията занапред ще се правят оценка.

По принцип тестовото запалване на четирите мотора на ракетата е трябвало да трае към 2.45 мин. и да симулира полета на ракетата в космоса до отделянето на втората степен, която сполучливо мина тествания още през ноември и на доктрина към този момент е подготвена за премиерното изстрелване.



Самата частна аерокосмическа компания е основана още в далечната 2014 година под името Firefly Space Systems.

Нейната концепция е да се нарежда сред огромните играчи като SpaceX и дребните като Rocket Lab, разработвайки ракета, способна да извежда до 1000 кг. товар в ниска орбита и до 600 кг. - в слънчево-синхронизирана.

Глубо казано, Alpha е еквивалент на Falcon 1 – първата " едномоторна " ракета на Илън Мъск, достигнала околоземна орбита.

Цената на едно изстрелване ще бъде към 15 млн. щатски $, настояват от галактическата компания.

В близко бъдеще Firefly възнамеряват да основат и по-тежка трансформация, наречена Beta, която ще е нещо като смален вид на Falcon Heavy.

Тя ще е формирана от три първи степени на Alpha и би трябвало да може да изстреля в ниска орбита товар с тегло към 4 тона.

В подтекста на случая от сряда обаче не е ясно още какъв брой ще се забави всичко това и дали Firefly няма да бъде изпреварена от някоя конкурентна ракетна компания.

Сериозна поръчка в тази посока прави компанията Virgin Orbit на милиардера Ричард Брансън.

Космическата компания от години създава платформа за изстрелване на товари в орбита от особено създаден за задачата аероплан, наименуван Cosmic Girl.

Премиерният старт на създадената от Virgin ракета-носител LaucherOne също е плануван за първата половина на тази година.

Когато бъде подготвена, тя ще може да изпраща спътници с тегло до 500 кг. в слънчево-синхронизирана орбита на цена от порядъка на 10-12 млн. щатски $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР