Когато стане дума за японска кухня, повечето българи все още

...
Когато стане дума за японска кухня, повечето българи все още
Коментари Харесай

Umamido – пътят към вкуса на японската кухня

Когато стане дума за японска кухня, множеството българи към момента се сещат единствено за суши. Но в Страната на изгряващото слънце, а в последно време и в Европа, все по-популярни са рамен супите. Само в Токио има над 8000 рамен бара. Такъв към този момент има и в центъра на София – Umamido на улица „ Стефан Караджа “ 12 Б, на метри от НАТФИЗ.
 zez_5243  zez_5259  zez_5317
Umamido в дословен превод значи „ пътят към чубрицата “, а в по-широк – пътят към вкусното, приятното, апетитното. Всичко в точно подбраното меню от една страница на този ресторант е приготвено с достоверни продукти без консерванти и оцветители и по истински предписания. Нещо, в което можете да се уверите персонално, надниквайки в откритата кухня, където работят готвачите, подготвени от японски майстори.

„ Рамен е нещо като мусаката за Балканите “, споделя притежателят на Umamido Георги Денчев. И както множеството чужденци харесват обичайното нашенско ядене, по този начин и на българите им харесват питателните супи с нудъли, зеленчуци и месо. Случва се някой по табиет да поръча и 2-3 пречени филийки в профил, само че в японския ресторант самун не се предлага…

Затова пък измежду шестте вероятни предястия е свински бън – оризови хлебчета на пара, в които са завити части запечен бекон със зеленчуци и сос, нещо като японски хамбургери. По-директен преход към рамена пък е гьоза (gyoza) – японски равиоли, пълнени с пиле и зеленчуци. Домакините предлагат за предястие и уакаме (wakame) – изненадващо свежи и апетитни тънко нарязани водорасли в марината с подправки.
 zez_5371  zez_5377  zez_5391  zez_5425  zez_5322  zez_5342
Предлаганите рамени са 8 типа, а купите в които се сервират – с размер от един литър. Описанието от менюто: „ Меката текстура на пшеничните нудъли във апетитен домашно подготвен бульон по остарели японски предписания “. Рецепти, които са загадка на заведението, изключително в частта за бульоните – свински, пилешки или със скариди, които се подготвят цяло денонощие. Останалата част от описанието не се нуждае от спомагателни уточнения: „ След това към рамена прибавяме хрупкави зеленчуци, както и 2-3 филирани части свински врат, подготвен на муден огън. За да бъде финалът трогателен, прибавяме половин рохко яйце – „ черешката на тортата “, в случай че може по този начин да се изразим “.
 zez_5369  zez_5365  zez_5342
Целият този лукс може да се полее с обичайното саке, както и с същинска японска бира.

Около 40% от клиентите са чужденци, в заведението постоянно можете да срещнете японци, както и азиатски дипломати.

Ресторантът не работи с платформите за доставка по домовете, тъй като държи да предлага постоянно пресни и топли порции.

В отличните мнения от Umamido можете да уверите от всички ранглисти – в TripAdvisor e с 4 от оптималните 5 точки, във Фейсбук – с 4,5 от 5, в Zavedenia.com – с 5 от 5.

Umamido е първият рамен бар у нас по лиценз на едноименната белгийска верига, приготвя се разкриване на втори – в Банско.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР