„...Когато спорите помежду си, не позволявайте вашите сърца да се

...
„...Когато спорите помежду си, не позволявайте вашите сърца да се
Коментари Харесай

Днес е Денят на тишината

„...Когато спорите между тях, не позволявайте вашите сърца да се раздалечават, не казвайте думи, които ще ви отдалечат един от различен, тъй като ще пристигна ден, когато дистанцията сред вас ще стане толкоз огромно, че няма да можете да намерите противоположният път... "

Това са думи на индийския нравствен преподавател Мехер Баба, мълчал повече от 40 години, в чест на който някои означават 10 юли като Ден на тишината.

Мехер Баба (1894-1969) е употребявал постоянно фразата Don`t worry, be happy, с цел да вдъхва кураж на почитателите си. Тя въодушевява и американския музикант Боби Макферин, който през 1988 година основава световноизвестния шлагер Don`t worry, be happy.

Учението на Баба е издигнато на теорията, че светът е заблуда и съществува единствено Бог, а всяко живо създание съставлява висшия създател, който минава през разнообразни форми, с цел да доближи крайната точка, в която осъзнава божествеността си. Индиецът е прочут и с това, че замълчава от 1925 година и резервира цялостно безмълвие до края на дните си. Той контактува с хората посредством изтъкване на букви от писмеността и с жестове.

И през днешния ден по света има хиляди курсовете за медитация и други практики, включващи безмълвие - за ден, седмица или повече.

Без да сме толкоз крайни, се отдаваме на примирение, тишина, съзерцаване, с цел да реализираме естетика и да сме по-умиротворени - най-малко за ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР