Когато спестим няколко хиляди лева и те стоят на банков

...
Когато спестим няколко хиляди лева и те стоят на банков
Коментари Харесай

Три възможности да инвестирате 5000 лева през тази година

Когато спестим няколко хиляди лв. и те стоят на банков депозит с съвсем нулева рента, разумният въпрос е къде да ги влагаме, с цел да получим по-добра рентабилност. През 2019 година има доста благоприятни условия, от които би трябвало да избираме деликатно. В тази публикация ще ви показва 3 вложения до 5000 лв., които всеки от нас може да направи, дружно с техните позитивни и негативни черти.

За начало, ще направя едно конкретизиране. Под думата „ вложения “ се схваща да се разделим с парите си през днешния ден, с цел да получим по-голяма сума в бъдеще. Това определение е на нобеловия лауреат по стопанска система Уилям Шарп и ще го използваме като основа, с цел да определим какво е инвестиция и по какъв начин да я изберем. В този смисъл, би трябвало да търсим активи, които след приспаднем разноските за покупката и ръководството им, и прибавим инфлацията (която сега е към 3.5% на годишна база), ни носят най-малко 5% годишна рентабилност. Ако тя е под този %, парите ни постепенно ще се стопяват и ще може да си купуваме все по-малко неща с тях, както е при банковите депозити.

Преди да ви показва тези 3 вложения, имам една молба към вас. Не инвестирайте, в случай че нямате заделени най-малко няколко хиляди лв. в така наречен „ Авариен фонд “. Знам, че доста хора желаят да стартират незабавно да влагат парите си в същински активи, които им генерират въздържан приход, само че един малко по-голям ексклузивен разход може да провали цялата ви тактика и да обезсмисли всичките ви предходни стъпки. И още нещо, не е наложително да инвестирате всичките си спестени пари в един актив, а може да ги разпределите в 2 или 3 (не предлагам да са повече, тъй като сумата не е чак толкоз голяма).

Индексни борсово търгувани фондове ( ETFs )

Тези фондове копират известни показатели като S&P 500 (500-те най-големи компании в САЩ), Dow Jones Industrial Average (30-те най-големи индустриални компании в САШ), NASDAQ Composite (100-те най-големи софтуерни компании в САЩ), DAX (30-те най-големи немски компании), EURO STOXX 50 (50-те най-големи компании от Еврозоната) и други. За да влагаме в тях, би трябвало да сключим контракт с лицензиран капиталов медиатор и да си купим дялове от ETF-ите чрез онлайн платформа или да подадем поръчка до медиатора ни.

Подходящо за тази сума е да изберем един или най-много два фонда, тъй като другояче таксите и комисионните ще понижат фрапантно доходността ни. Статистиката за много дълъг интервал от време демонстрира, че множеството от цитираните показатели ще ни донесат приблизително към 10% на година. Ако има по-голяма рецесия през това време, може да разчитаме на към 7-8%, а в случай че „ хванем “ добър интервал на напредък, междинната ни годишна рентабилност може да е и над 12%.

Плюсове:

Изцяло пасивно вложение с точна статистика за доходността за дълъг интервал от време.

Готов диверсифициран портфейл.

Ниски такси за ръководство (всичко се прави от софтуер).

Висока ликвидност (може да ги купим и продадем бързо).

Минуси:

По-високи такси при покупка (стигат до 15 евро на сделка).

Някои от фондовете имат по-високи цени (над 300 евро за дял).

Не се подобаващи за вложение с дребни суми всеки месец.

 

Взаимни фондове

Към днешна дата в международен мащаб парите, които са вложени във взаимни фондове са над 25 трилиона $ (или 25,000,000,000,000). За информация, активите на всички ETF-и са към 6 трилиона $. Тези данни демонстрират, че взаимните фондове са най-предпочитания актив в света и по тази причина има много аргументи. На първо място, нашите пари се ръководят от експерти – портфолио мениджъри, които имат достъп до съвсем всички активи по света. Това, което ние би трябвало да създадем е да си изберем съответен фонд и да вложим парите си в него.

Звучи просто, само че едно от най-трудните решения е по какъв начин да изберем един или няколко взаимни фонда от голямото многообразие на пазара. Препоръчвам ви за тази сума (5,000 лева) да изберете най-много от 3 до 5 фонда, които са от разнообразни райони (САЩ, Европа, Азия) или от разнообразни промишлености (IT, потребителски артикули, фармация, парцели и други). Доходността, която може да очаквате е към 7-8%, като тя мъчно се предвижда, тъй като се влага интензивно (т.е. има хора, които дефинират по какъв начин и в какво да се влагат парите на инвеститорите). Дори един фонд да се е представял добре в предишното, това може да се промени, в случай че се смени мениджъра му, тактиката или „ обичаните “ им акции, да вземем за пример.

Плюсове:

Получаваме подготвен диверсифициран портфейл.

Парите ни се ръководят от експерти.

Подходящи за месечно вложение на дребни суми (минимума е сред 50 и 100 лева).

Може да прехвърляме парите си в разнообразни фондове от същото семейство без такси.

Минуси:

Парите ни се ръководят от човек, а той може да бърка.

По-високи входни такси и такива за ръководство спрямо ETF-ите.

По-малка бистрота спрямо борсово търгуваните фондове (не виждаме всички вложения, а единствено топ 10, например).

Инвестиции на Българска фондова борса (БФБ)

От позиция на разноски, вложенията на БФБ са с най-ниски такси и комисионни за търговия, която е в границите на 2-3 лв. на договорка. За сумата от 5,000 лв. може да се направи много добър портфейл от акции на български компании, АДСИЦ (дружества, които влагат главно в недвижими парцели и земеделска земя) и борсово търгувани фондове върху показатели на тържища от Централна и Източна Европа (включително върху българския показател SOFIX).

Тъй като нашата борса е относително дребна и размерите, които се търгуват, не са изключително високи, ви предлагам да си купите акции на най-големите 15-20 компании, които елементарно по-късно може да продадете. Цените на множеството акции са до 2 лв. за брой, като по-рядко са над 10 лв.. Разнообразието на браншове е огромно и може да си купим акции на компании от сферата на осведомителните технологии, туризма, хранително-вкусовата индустрия, фармация, куриерски услуги, банковото дело и още доста.

Акционерните сдружения със специфична капиталова цел (АДСИЦ) са другата ни алтернатива на БФБ. Те се контролират от специфичен закон и са задължени да разпределят най-малко 90% от облагата си под формата на дивиденти, което е добра алтернатива за настоящи пасивни приходи. Те влагат главно в офис и търговски здания, само че има и няколко сдружения, които влагат средствата на акционерите си в земеделска земя.

Третата опция за вложение на нашата борса са ETF-и върху показатели на разнообразни страни от района. Освен България, може да вложим пари и в най-големите компании на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Македония, Румъния и други. Техните цени са също в диапазона сред 1 и 2 лв.. За част от пазарите, тези пасивни фондове са единствената опция да влагаме в тях като чужденци.

Плюсове:

Ниски такси и комисионни за покупко-продажбите.

Информация от „ първа ръка “ за пазара.

Ниски цени на активите.

Минуси:

Сравнително малко покупко-продажби и по-ниски размери на БФБ.

Концентрация на вложенията в България и района.

Това бяха 3-те вложения, които може да създадем със относително дребна сума до 5000 лв.. Разбира се, може да ги вложите в себе си или да изберете други активи, само че тези са най-достъпните и ще ви обезпечат относително пасивни приходи. Не е нужно да инвестирате цялата сума едновременно, а може да го извършите на части, с цел да ограничите риска си и с цел да разберете по какъв начин работи „ системата “. Успех!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР