Когато сме под стрес и напрежение, най-бързата утеха сред храните

Когато сме под стрес и напрежение, най-бързата утеха сред храните ...

10 храни при стрес.


Когато сме под стрес и напрежение, най-бързата утеха сред храните са мазните бургери, сладкишите, готовите обработени продукти. Те обаче са най-лошият избор, който можем да направим. Въпреки че дават бърза утеха на напрегнатата ни нервна система, в дългосрочен план те причиняват повече вреда, отколкото полза.

Вместо да посягаме към тях, когато сме под стрес, трябва да наблегнем на някои други доказано полезни в борбата срещу стреса храни, които подобряват цялостното състояние на тялото и се борят с хормоните на стреса и влиянието на свободните радикали върху организма.

Кои са храните, които имат доказан положителен ефект в борбата със стреса?

Пуешко

Пуешкото месо е прекрасен източник на триптофан – аминокиселина, която подпомага производството на серотонин. Тя се среща в естествен вид в някои храни, като пуешкото, и е основна активна съставка в редица медикаменти за борба със стреса.

Овес

Сложните въглехидрати в овеса, придружени с голямо количество фибри и витамини от група В са прекрасен начин за насърчаване на синтеза на серотонин, хормон на щастието. Той помага в борбата със стреса и ни подтиква да се чувстваме по-добре, защото подобрява настроението. Овесът допринася и в контрола на кръвната захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg