Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм

...
Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм
Коментари Харесай

КЗП: Банкоматът „глътна” картата – какво да правя?

Когато сме на отмора, променяме нормалния за всекидневието ни темп на живот. Оставаме до по-късно вечер, планираме в придвижване разнообразни интензивности, постоянно пораждат непредвидени разноски, за които не сме готови и така нататък Възможно е да ни се наложи да изтеглим пари от банкомат във време, което е неработно за банката.

Заради по-големия оборот по курортите обаче съществува риск наличностите в банкоматите да се изчерпат. Или заради софтуерни, механически и други проблеми устройството да „ глътне ” картата.

Ето някои потребни препоръки към потребителите, предоставени от специалистите на КЗП:

Не съумях да изтегля пари от банкомата? Какво да върша?

Ако машината не Ви даде банкноти, най-важното е да установите дали трансакцията е регистрирана или е била отхвърлена като несполучлива и опитът за изтегляне не се е отразил върху салдото по сметката Ви.



Как да схвана дали устройството е отчело несполучливата трансакция?

О бадете се допустимо най-бързо в прът центъра на банката , която е издала картата Ви. Номерът нормално е изписан на гърба на картата Ви.

Как да постъпя, в случай че не съумея да се свържа с банката?

В първия работен ден посетете най-близкия ѝ клон и подайте несъгласие.

Какво да предприемем при непозволено на сметката ни?

Трябва да знаем, че и в този случай имаме късмет да си възстановим изгубените суми. За задачата още веднъж следва да се обърнем към банката с несъгласие по отношение на зародилия проблем и да получим нейното мнение.

Какъв е срокът за отговор от банката?

По закон тя е длъжна да отговори на възражението Ви до 14 дни от датата, на която сте го подали .

Каква е идната стъпка?

Ако отговорът от банката не Ви удовлетворява, можете да се обърнете за подпомагане до функциониращата към Комисията за отбрана на потребителите Помирителна комисия за платежни разногласия .

Имайте поради, че тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи опасности от обири. Не е изключено някъде да са сложени скимиращи устройства , които да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Според експерти това са и едни от най-честите измами с пластики.

Бъдете деликатни и спазвайте всички правила за финансовата си сигурност , както при преводи на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, по този начин и при загуба или кражба на картата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР