Когато смартфонът се явява не просто част, а отражение на

...
Когато смартфонът се явява не просто част, а отражение на
Коментари Харесай

Huawei със сервизна кампания всеки последен четвъртък и петък от месеца

Когато смарт телефонът се явява не просто част, а отражение на живота ни, терзанието за него може безусловно да наруши съня ни. Обстойно изследване на IPSOS по поръчка на Huawei разкрива защо най-вече се тормозим, а положителната вест за притежателите на Huawei смарт телефони са постоянните сервизни акции, с помощта на които даже сбъднатите страхове към този момент не са толкоз страшни.

Потребителско изследване, покриващо територията на Европа, търси отговор на въпроса кои области потребителите считат за най-рискови в ежедневната приложимост на телефона си. Проучването е направено през юни 2019 през онлайн панел, в Централна и Източна Европа и Скандинавските страни, измежду консуматори сред 18 и 55-годишна възраст. Според него 56% от потребителите в регион Централна и Източна Европа се тормозят от строшаване на екрана, само че още повече - 60% - от загуба на данните от него. Същевременно 25% считат смарт телефона си за „ доста скъп ", 27,70% споделят, че съхраняват доста скъпи за тях данни на него, а 28,70% - че сърцето им безусловно ще бъде разрушено, в случай че ги изгубят.



Янмин Уанг, президент на потребителския бизнес на Huawei за Централна и Източна Европа и Скандинавските страни, разяснява: " Проучването демонстрира, че съвсем всички консуматори считат счупването на екрана за най-вероятния проблем, който могат да срещнат. Те възприемат смарт телефона си като скъпа благосъстоятелност, а ние ценим тях. Затова постоянно организираме сервизни акции с грижа за потребителя. "



В момента в България, всеки финален четвъртък и петък от месеца до края на годината, потребителите, които заявят извънгаранционен ремонт персонално в Центъра за обслужване на клиенти в София, на ул. „ Леге " N:6, получават 50 лв. отстъпка от ремонта, а всички, получили гаранционен или извънгаранционен сервиз през тези дни - и безвъзмезден протектор за екрана, добавя Христо Стойчев, Мениджър Следпродажбено обслужване в Huawei CBG за България и Македония. Центърът за обслужване на клиенти на Huawei работи всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа и в него може да получите помощ или да заявите ремонт, без значение от кое място сте закупили смарт телефона, таблета или смарт часовника си, както и да изпиете чаша кафе в приятна атмосфера.

Снимки Huawei
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР