Когато си в криза, може да има дефицит, т.е. може

...
Когато си в криза, може да има дефицит, т.е. може
Коментари Харесай

Икономист: Българската държава да обясни как ще прави 11 млрд. лева дефицит

Когато си в рецесия, може да има недостиг, т.е. може да харчиш малко повече. Но по какъв метод българската страна би обяснила пред външния свят и на жителите си, че ще прави 11 милиарда лв. недостиг, без да се задава някакви сериозна рецесия за идната година. Трябва да има война у нас, да почнат да летят ракети над главите ни, с цел да кажеш, че ще правиш 11 милиарда недостиг идната година. Това разяснява икономистът Лъчезар Богданов в утринния блок на Българска национална телевизия.

Според него е нужно да се подхващат стъпки във връзка с приходите и разноските, които да свият недостига.

Специалистът добави още, че е евентуално Бюджет 2023 да не мине в Народното събрание, в случай че не се откри консенсус измежду депутатите.

По думите на финансиста Любомир Дацов " няма нищо ужасно ", в случай че влезем в 2023 година без бюджет.

Няма ужасно да се влезе без бюджет, дори е по-добре да не рискуваме с бюджета по този метод. Политиците не би трябвало да раздават пари, тъй като се трансфораха в хора от някоя будка. Политиците би трябвало единствено да задават посоката, изясни Дацов.

По думите му е притеснителен фактът, че политиците не разискват по-задълбочено бюджетния недостиг, а даже го одобряват толкоз умерено.

Бюджетът е главен състезател в макроикономическите уравнения и това че никой не разисква нещо толкоз значимо като недостига и той се приема толкоз умерено, приказва, че нещо е надълбоко сбъркано в общуването и размишленията на тези хора, означи още Дацов.

Той посочи, че преди да приказваме за приходи, от позиция на стопанската система би трябвало да се фокусираме на първо място върху недостига.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР