Когато си в Алпите, няма как да пропуснеш да опиташ

...
Когато си в Алпите, няма как да пропуснеш да опиташ
Коментари Харесай

Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня

Когато си в Алпите, няма по какъв начин да пропуснеш да опиташ фондю. Казват, че то е измислено в Швейцария, само че го има и във Франция и в Италия... Което идва да покаже, че когато планинците са го измислили, границите не са имали кой знае какво значение.

Фондю идва от една непретенциозна кухня на хора, които епохи наред са били блокирани месеци наред от снеговете и е трябвало да се оправят с каквото имат. В края на зимата то не е доста.

Вероятно по този начин се е родила и концепцията да се разтопят в тенджерка части от твърди сирена. Слага се на масата и всички топят изгорял самун.

Тази основа е развита в безчет вариации, които съществуват и в едно и също населено място.

Във френския курорт Вал Д`Изер има няколко места, където сервират версии на фондю , което е изключително сгряващо след няколко часа, прекарани по пистите. Едно от най-препоръчваните е La Luge до хотел Le Blizzard. Типичното фондю тук е със примес от локални сирена като reblochon, gruyère, comté, beaufort или emmental плюс малко чесън, подправки, 2 супени лъжици някакъв алкохол (кирш, бяло вино или някакъв домакински ликьор) и брашно за втвърдяване.

След това остава място да се развихри фантазията с прибавяне на ядки, гъби, домати, чили...

Има даже версия с месо - фондю бургиньон (fondue bourguignonne), което в действителност е съд с горещо олио, в които се потапят парченца телешко месо (но може също пилешко и др.), до момента в който станат подготвени съгласно усета. Подправят се със сосове, салати, кисели краставички.

Вече има и десертни фондю от разтопен шоколад, в който се топят плодове части.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Дестинация:Храна (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР