Когато си платите данъците и осигуровките, ако сумата, която ви

...
Когато си платите данъците и осигуровките, ако сумата, която ви
Коментари Харесай

Любослав Костов, КНСБ: Нека спрем да обвиняваме българския потребител

Когато си платите налозите и осигуровките, в случай че сумата, която ви остава е по -ниска от тази заплата за прехрана, то в очите на синдикатите и на социално- мислещите хора,  вие сте работещ безпаричен. Това каза в ефира на обзорното предаване  " Това е България " по Радио " Фокус "  Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ, по отношение на данните на конфедерацията за прехрана на живот за месец декември .

Изследването гласи, че 1351 лева е нужният чист месечен приход за работещо лице от едночленно семейство, а за тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) достига 2432 лева. 

Любослав Костов разяснява, че КНСБ прави това проучване повече от 30 години на всяко тримесечие.

По думите му сега поради инфлацията, политическата рецесия и поради доста други, в това число и геополитически фактори, нещата се утежняват.

" В миг когато чакахме да конвенгираме към средноевропейските приходи, ние се отдалечаваме. Това е показателно, защото сега малко над 700 000 работещи се обезпечават на приход по-нисък от тази заплата за прехрана ", разяснява шефът.

Той посочи, че близо 100 000 индивида за една година, са изпаднали под тази заплата за прехрана, която нараства с над 17%. " Това е повече даже от растежа на средногодишната инфлация ", съобщи Костов.

Любослав Костов добави, че има артикули, които нарастват с доста повече от 17%.

Той даде образец с яйцата, които са поскъпнали със 147%, прясното мляко със 76%, кренвиршите с над 60%, картофите с 80%, захарта с 85% и други

" Всички артикули от дребната потребителска кошница, които най-вече се използват от хората с ниски приходи, които участват като максимален дял в потреблението, са поскъпнали с доста повече ", сподели той.

Костов беше безапелационен, че това е повода на всеобщото обедняване.

" Тази рецесия ще я понесат хората от междинната и хората под междинната класа, а не тези, които я предизвикват ", сподели още шефът.

" Всичко можем да кажем, само че не и че хората са причинителите на тази рецесия, защото те със своето ползване движат растежа. Те не помпат инфлацията ", обясни директорът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Инфлацията идва извън и е част от спекулативно повишаване на обособени артикули и услуги по места, заключи Костов.

Нека спрем да упрекваме българския консуматор, че той е отговорен за всичко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР