Когато си отпразнувал толкова много празници с любимия човек, то

...
Когато си отпразнувал толкова много празници с любимия човек, то
Коментари Харесай

Валентинска питка с маслини

Когато си отпразнувал толкоз доста празници с обичания човек, то Свети Валентин от дълго време не е празник на влюбените, а просто още един мотив да отбележите щастието си

Необходими Продукти

● суха квас - 1 пакет
● вода - 80 мл за маята
● прясно мляко - 120 мл
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л.
● брашно - 500 г
● маслини - 3 бр.
● яйца - 2 бр. без 1 жълтък - той е за намазване
● сусам

Начин на подготвяне

В топла вода са разбърква сухата квас със захарта и се оставя да бухне. Пресяваме брашното в купа, сипва се шупналата квас, прибавя се солта, олиото, прясното мляко, яйцата без един жълтък и с брашното се замесва приблизително меко тесто.

Оставя се на топло за 40 минути да втаса до момента в който удвои размера си. Разточва се кръгла кора, изрязват се 15 дребни кръгчета за цветенцата.

Останалото тесто се премесва, още веднъж се разточва на кръгла кора и прегъваме на две през средата. С нож се срязва в горния край под надолнище. Отваря се и оформяме питка с формата на сърца. С дребна капачка се изрязват 3 отвора.

Всяко малко кръгче се прегъва на две през средата и краищата се прищипват. Така завършени 5 кръгчета се оформят на цвете и се слагат в отворите, а в средата им слагаме по една маслинка.

Оставя се за 10 минути да почине тестото, намазва се с разрушен жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме със сусам. Печем питката в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Поднасяме топла!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР