Когато сградата действа като жив организъм спрямо средата, в която

...
Когато сградата действа като жив организъм спрямо средата, в която
Коментари Харесай

Зелена светлина: Самопочистваща се сграда

Когато постройката работи като жив организъм по отношение на средата, в която вирее. Не е сензация и не е фантастика. Въпрос е на положително обмисляне, нови материали и усърдно ръководство.

Тази постройка на улица " Сан Стефано " към този момент е добре позната на външен тип. Едва ли, обаче, мнозина са наясно, че откогато е издигната, фасадата ѝ не е почиствана. И все пак, наподобява като прясно измита. Причината е във фасадните плочи. Или по-точно - върху тях.
Николай Караянев, изпълнителен шеф на сграден комплекс: Всъщност става въпрос за титаниев диоксид, който се нанася върху повърхността на плочата преди нейното изпичане.
Германско откритие, което не разрешава развиването на гъбички и плесени. Водата безусловно се плъзга по покритието и провокира резултата на самопочистване. Така се пестят тонове вода и химически препарати. Здравият филтър, сраснал солидно с керамиката, пречиства и въздуха в непосредствена непосредственост, като сполучливо имитира фотосинтезата.

Щорите на сградния комплекс също имат способността да реагират по отношение на околната среда и сезоните. Техни правилни съветници са двете метеорологични станции, ситуирани на покрива и свързани със специфичен програмен продукт.
- Този програмен продукт получава информация във всеки един миг за температурата на въздуха, за вятъра, за светлината. Всичко това се подава като информация към щорите, които се ръководят автоматизирано - под ка къв ъгъл да се завъртят ламелите, какъв брой да слязат надолу и по този начин нататък.
Сградата освен замества дърветата в градската среда. Тя ги приютява във вътрешните си градини и зелени покривни структури. За напояването и почистването им се употребява единствено дъждовна вода. И тук е намесен програмен продукт, въодушевен от кръговратите в природата. Система от водостоци насочва дъждовната вода към контейнер. Оттам посредством помпи и тръби тя се подава за напояване и миене на вътрешните елементи.

Димитър Иванов, инвеститорски надзор: Чрез системата за капково напояване, която се ръководи от сензори в почвата, които са за температура и за мокрота и посредством специфичен програматор се реализира равномерното поливане на тези тревни площи.
Резултатът е чувство за гора и поляна в сърцето на града. Място, където шумът от моторите заглъхва, а въздухът е обновен и филтриран по най-естествения метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР