Когато семейството се увеличи с още един член, почерпете със

...
Когато семейството се увеличи с още един член, почерпете със
Коментари Харесай

Козуначена сладка погача за бебе

Когато фамилията се усили с още един член, почерпете със сладка козуначена погача за негово здраве

Необходими Продукти

● прясно мляко - 550 мл
● кисело мляко - 3 с.л.
● яйца - 3 бр. (единият жълтък за намазване)
● квас - 1 кубче (42 г)
● олио - 6 с.л.
● захар - 8 с.л.
● подсладител - 1 с.л. течен
● мирис за козунак - 1 ампула течен
● ванилия - 1 прахче
● ракия - 1 с.л
● сол - 1 с.л. (равна)
● брашно - към 1300 г (+ 100 г за доомесване)
● масло - 100 г за намазване на корите
● сусам - и захар за поръсване

Начин на подготвяне

Стъпка 1: Прясното мляко затоплете толкоз, че да ви трае пръстът. В порцеланова купичка сипете към една чаена чаша, прибавете 2 лъжици захар и кубчето квас. Разбъркайте да се разтопи захарта и поръсете с брашно, още веднъж разбъркайте и поръсете от горната страна, оставете по този начин да се задейства, като покрийте с паница и оставите до момента в който извърши купата.

Стъпка 2: В дълбока купа счупете яйцата, отделете единия жълтък за намазване в необятна чаша. При яйцата прибавете киселото мляко, останалите 6-7 лъжици захар и хубаво разбийте, сипете и останалото прясно мляко с олиото. Да не забравите ванилията и течния подсладител.

Стъпка 3: Пресейте към кг от брашното в дълбока купа, другото последователно в случай че е нужно ще добавяте. Сипете и солта, направете кладенче и изсипете млечната примес с яйцата, след което прибавете и задействаната квас. С огромна лъжица бъркайте, сипете ракията и добавяйте от брашното. Набрашнете плота и прехвърлете тестото, започнете да месите. Трябва да месите до момента в който стартират да се образуват мехурчета. Добавяйте от брашното, до момента в който получите хубаво безпрепятствено еластично тесто.

Стъпка 4: Намажете с олио купата и сложете тестото, него също намажете с олио. Покрийте с домакинско фолио или го сложете в найлонова торбичка, оставете на топло да втаса и удвои размера си. Сладките козуначени теста са по-капризни и малко по-трудно и постепенно втасват, по тази причина желаят самообладание.

Стъпка 5: Разделете тестото на пет идентични елементи, моите са по 370 грама всяка. Останалото тесто оставете за крайното оформяне. Всяка част тесто една по една разточете на еднообразно огромни обли кори. Намажете първата кора с разтопено масло, поставете втората от горната страна, намажете и нея и по този начин, до момента в който поставите и петата, която не се маже.

Стъпка 6: Започнете разрязването, което би трябвало да става с доста изострен нож, които потапяйте в брашно, с цел да не ви залепва от маслото, което е сред корите. Поставете чаша по средата с цел да ви е по-лесно и разрежете корите на 12 елементи, като центъра остава цялостен.

Готовите разрязани 12 елементи леко издърпайте на открито, с цел да не залепват и всяко парче усучете на една страна, по този начин направете със всички, като са в една и съща посока. Можете да ги оставите в тази форма както са а може и да свиете всяко парче с пръсти изпод.

Стъпка 7: Останалото тесто разточете на огромна кора, която няма да е равна, а с цел да стане на еднакъв правоъгълник, изрежете краищата. Намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на дребни рулца. Тези рулца поставете по края на тавата сред листата на погачата. По предпочитание оформете и центъра, аз в тази ситуация сложих няколко от рулцата по средата и оформих цвете.

Стъпка 8: Покрийте готовата погача с найлона, с които бяхте завили тестото, и оставете да удвои размера си. Задължително би трябвало да е на топло, тъй като това тесто шупва по-бавно. Пробвайте с пръст и в случай че е пухкаво и доста меко, значи е подготвена за печене.

Стъпка 9: Намажете погачата с разрушения жълтък с малко мляко и поръсете със захар и сусам. Фурната ви би трябвало да е загрята на 160 градуса и чак тогава можете да сложите погачата да се пече. На долно състояние би трябвало да е скарата на печката, а печете на низък и горен реотан без вентилатор. Изпичането става за към 40 минути, след изваждането я сложете на скара, с цел да изстине. По предпочитание можете и да намажете с мед, където няма захар.

Тази сладка и ароматна погача е доста подобаваща за 40 дни на новородено!

Козуначената сладка погача за бебе е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР