Когато се задълбочи човек върху творчеството на Вазов, той си

...
Когато се задълбочи човек върху творчеството на Вазов, той си
Коментари Харесай

Силата на словото и духът на Иван Вазов в Народния театър

" Когато се задълбочи човек върху творчеството на Вазов, той си задава въпроса, тези знания които той изпраща от там, велико просветление ли са на талантлив човек познаващ и нрава, и душeвността на народа, и на времето, или ние просто не сме мръднали крачка напред ". Това разяснява шефът на Народен спектакъл " Иван Вазов " Мариус Донкин в " Денят стартира " във връзка 100 години от кончината на Патриарха на българската литература.

" Обичта сред нас, това е тихото обръщение, което бих желал да изпратя в днешния ден в който независимостта значи положение на духа и Вазов с неговото обръщение за единство и общественост, това може да се реализира в случай че ние възстановим доверието си посредством същинската любов сред нас ", сподели Донкин.

" Вчера засадихме един чинар в учебен двор с огромната вяра, че тези деца, които поеха патронажа и желанието да се грижат за него и това вековно дърво ще даде признака си на мъдростта си и на единство и ще приюти под клоните си срещата на тези деца, диалозите, четенията, и се надявам, че тези негови послания могат да получат някаква действителност и Вазов да не е единствено тематика ", показа Донкин.

" В безпътицата и в ужасното разцепление, народът търси опората и помощта, нуждата от това да му бъде дадена посоката, и отива при своя нравствен татко, своя нравствен лидер - националния стихотворец ".

Мариус Донкин, показа още, че има вяра, че духът на Вазов е в Народния спектакъл.

" Много се веселя, че върнахме към живот един разказ, когато възстановихме като режисура творбата му " Нова земя ". Отдавна не бях чувал в салона такава тишина, тишина в която човек остава самичък. Това е прозрението на гения, дълбочината на духа, обичта към народа си, поклонението към всичко негово и към природата. "

Днес в 11,45 ч. ще бъде отслужена панихида на гроба на поета, а вечерта ще се организира церемониален концерт на който за повторно ще бъде връчена премията за нравствен принос на името на Иван Вазов.

Донкин разкри още, че след концерта ще има подготовка на постановката " Народът на Вазов " с създател Александър Секулов, под режисурата на Диана Добрева. След това в Народния спектакъл концерт ще изнесе Държавната филхармония на Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР