Когато се строят инфраструктурни обекти, обществени и всякакви други сгради,

...
Когато се строят инфраструктурни обекти, обществени и всякакви други сгради,
Коментари Харесай

Най-старите сгради в света, които се използват вече над 1 500 години

Когато се строят инфраструктурни обекти, публични и всевъзможни други здания, наложително се мисли и пресмята техният период на употреба. Съвременните постройки и уреди по предписание имат стеснен, въпреки и с десетилетия, период на безвредно прилагане.

Само удивление могат да будят такива строителни достижения - здания, които построени в древността и до ден сегашен са запазили градивните си качества и извършват функционалностите си.

Ще ви разкажем за някои от най-старите постройки, които се употребяват към този момент повече от 1 500 години.
 Снимка 412473
Източник:

Кулата на Херкулес, Испания

Построен по времето на Римската империи, античният маяк се счита за най-стария в света, настоящ и до момента за морска сигнализация.

Кулата на Херкулес е древноримски фар в град Ла Коруня, самостоятелна област Галисия, Испания. Постройката е висока 55 метра и има аспект към северноатлантическия бряг на страната. Построена е преди 1900 години и е реконструирана през 1791 година

Кулата на Херкулес е служела като фар на входа на пристанището на Ла Коруня от края на първи век от новата епоха, когато римляните построили Фарум Бригантиум.
 Снимка 412474
Източник:

Мостът Фабричио, Италия

Мостът Фабричо или Мост на четирите глави е каменен мост над р. Тибър в Рим.

Той е най-старият мост в Рим, запазил своя първичен тип. Построен е през 62 пр.н.е. от Луций Фабриций и свързва остров Тиберина с левия бряг на реката. Дълъг е 62 м и е необятен 5,5 метра и изцяло непокътнат, служи на хората непрестанно близо 2000 години.

През средновековието е именуван също и Pons Judaeorum, тъй като водел до еврейското гето на Рим.
 Снимка 412475
Източник:

Пантеонът в Рим

Пантеонът (Pantheon) е някогашен древноримски храм в Рим, отдаден на всички богове, а понастоящем католически храм, отдаден на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца каузи Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е измежду най-големите инженерни постижения на античността, достигнали до наши дни.

Пантеонът е издигнат през 118 - 126 година сл. Хр. по време на ръководството на император Адриан. Куполът на Пантеона в продължение на епохи е най-големият в света, а и до през днешния ден остава най-големият купол в света от неармиран бетон.

От епохата на Ренесанса насетне в Пантеона стартират да погребват видни персони. Днес Римският мавзолей, с изключение на като муцзей, към момента се употребява като черква, като в него постоянно се организират религиозни меси при специфични празници.
 Снимка 412476
Източник:

Сант Анжело, Рим

Замъкът Сант Анжело (Castel Sant`Angelo) - също прочут като Мавзолей на Адриан, е римски архитектурен монумент, ситуиран в Рим. Първоначално е гробница, по-късно палат, резиденция на папите и вместилище за техните полезности и по едно и също време затвор, през днешния ден продължава пълноценно да действа като музей.

Император Адриан стартира да го строи през 135 година като пантеон за себе си и членовете на своето семейство. След гибелта на Адриан строителството приключва през 139 година неговият правоприемник Антонин Пий.

Според легендата през 590 година, по време на чумна зараза, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта архангел Михаил, който поставил меча в ножницата си, което означавало завършек на бедствието. Оттам и произлязло името на замъка - Сант Анжело.
 Снимка 412477
Източник:

Базилика Рождество Христово, Витлеем, Палестина

Базиликата Рождество Христова в Витлеем е издигната, съгласно преданието, над мястото, където е роден Иисус Христос. Заедно с храма Гроба Господен е един от двата християнски църкви в Светите земи.

Една от най-старите непрестанно работили църкви, а и изобщо здания в света. Първият храм над пещерата Рождество е издигнат в 330-а година по напътствие на император Константин Велики. Осветен е на 31 май 339 година, и оттогава до ден сегашен богослуженията не са прекъсвани. Осъвременената през VI -VII в. базилика е единствената християнска черква, непокътната в Палестина от преди мюсюлманския интервал.
 Снимка 412478
Източник:

Храм " Света София ", Истанбул

Катедралният храм " Света София " в Истанбул е първият характерен образец за византийска архитектура и се смята от доста хора за архитектурно знамение, величествена постройка, която действа към този момент 1 500 години без спиране.

Била е дълго време християнската катедрала на Константинопол, по-късно измежду основните джамии на Истанбул, а през днешния ден е музей.

Първоначално издигната през 360 година, църквата е разрушавана на 2 пъти при публични вълнения. Съвременната постройка е издигната през 532 - 537 година при император Юстиниан I по план на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно достижение за времето си, " Света София " е считана за най-яркия пример на византийската архитектура и оказва доста въздействие и върху монументалната архитектура през Османската ера.

Въпреки че нормално е наричана просто " Света София ", църквата не е отдадена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.

Императорът си слага доста амбициозна задача - да се сътвори най-големия и популярен храм в историята. За задачата не са пестени никакви средства и църквата е приключена в извънредно къс интервал от 5 година под зоркия надзор на самия Юстиниан. На градежа работят над 10 хиляди души.

През 1934 година Мустафа Кемал Ататюрк афишира постройката за музей.
 Снимка 412480
Източник:

Будистки храм Махабодхи

Махабодхи (буквално, Великият храм на Пробуждането), е постройка с истинска конструкция издигната от император Ашока, първия будистки държател на Индия, към 260 прочие новата епоха. Храмът става един от крайъгълните камъни за будизма и отбелязва мястото, на което Буда е получил прояснение. Той е един от най-ранните и внушителни градежи, построени напълно от тухли и заобиколен от всички четири страни с каменни балюстради - най-старите от които са направени от пясъчник, а останалите от неполиран гранит - претърпява няколко реконструкции, с цел да бъде уважаван и през днешния ден като най-святото място в света за будистките пилигрими.
 Снимка 412481
Източник:

Ротондата " Свети Георги Победоносец ", София

Църквата " Свети Георги " е православен храм, издигнат в късната древност в архитектурната форма на ротонда, в София. Намира се във вътрешния двор сред постройките на хотел Балкан и Президентството на равнище с няколко метра по-ниско от актуалните софийски улици. Смятана за най-старата непокътната постройка в града, тя е издигната при започване на IV век, не по-късно от времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

Ротондата е в сърцето на античния Константинов квартал, където се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на знатните му жители.

Днес в храма се прави всекидневно православно свещенодействие на античния литургически език на православните славяни - старобългарски, като песнопенията се извършват в присъщото за античната православна черква - източно църковно пеене, известно като българско и византийско.

Тя е употребена главно за покръствания, само че през годините служи и като социална постройка. Превърната е и в джамия през 16 век.

Заради съществуването на остатъци от антична система за отопление част от археолозите считат, че е допустимо да е била и баня.

Сградата е запазила съвсем напълно образа си от основаването й до през днешния ден, поради което се смята за най-старата непокътната постройка в столицата. Претърпяла и съществени реставрации, първата от които 80-те години на предишния век.

Куполът й е разрушаван два пъти - при настъпление на хуните и по време на българската блокада, ръководена от хан Крум.

В Ротондата са съхранявани мощи на Свети Иван Рилски, а легендата споделя, че в църквата е търсил излекуване византийския император Мануил Комнин. В постройката са положени и останките на сръбския крал светец Стефан Урош II Милутин, преди да бъдат преместени в църквата Свети Крал, на чието място през днешния ден е Света Неделя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР