Когато се регистрираме в сайтове, онлайн магазини и дори в

...
Когато се регистрираме в сайтове, онлайн магазини и дори в
Коментари Харесай

За какво да внимаваме когато предоставяме личните си данни онлайн

Когато се записваме в уеб сайтове, онлайн магазини и даже в обществените мрежи, ние предоставяме своите персонални данни.

Оттук следва и въпросът какво е възможно да дадем като персонална информация и крие ли това някакви опасности.

Според специалиста по потребителска отбрана Габриела Руменова, която е създател и на страницата „ Ние, потребителите “, едно от най-важните неща при обработката на персоналните данни на жителите е с каква цел се дават.
„ Данните се дават за съответни цели.
Така е с мобилните оператори, банките и други сдружения или пък обществени мрежи.

Съдържателят на платформата обаче няма право да ги дава на трети лица без нашето познание и единодушие “, разясни Руменова ред БНР.
Мобилните оператори обаче могат да дават персоналните данни на потребителите на трети лица с маркетингова и рекламна цел.
Затова и постоянно ни „ нападат “ най-различни съобщения за игри, проби, вести или хороскопи и от време на време от това сметката може да се увеличи осезаемо, без даже хората да подозират.

Габриела Руменова посъветва хората да преглеждат обширно договорите, които подписват, тъй като не е изключено в някоя от клаузите да са дали единодушието си оператора да дава персоналните им данни на трети лица точно с маркетингова цел.

„ Много е значимо обаче получателят на персоналните ни данни да ни уведоми за какви цели ги дава на трети лица, които ги употребяват за маркетингови цели.
Тогава към този момент започваме да получаваме и тези къси известия за игри, вести и хороскопи.
Тук има и нещо характерно. Тези услуги се дават за кратко време гратис.

След това обаче стават платени “, сподели Габриела Руменова и подсети, че в Закона за отбрана на потребителите е ясно посочено, че не може да бъде предоставяна платена услуга без да бъде поискана от самия консуматор.

„ Ако потребителят заплати такава нежелана услуга, той освен че има право да се откаже да я получава в бъдеще, само че и да изиска да му се върне сумата, с която е бил таксуван “,

разясни специалиста и посъветва в такива случаи жителите да подават тъжби до Комисията за отбрана на персоналните данни и Комисията за отбрана на потребителите.
Онлайн игрите също могат да ни докарат нежелани разноски при нехайство. Особено уязвими в това отношение са децата.
„ Онлайн игрите крият опасности най-много за децата, тъй като те са доста прочувствени, увличат се. Много постоянно клопките са свързани със самия сюжет на играта.

Например, на екрана се появява искане за прибавяне на някаква сума тъкмо сега, в който страстите на детето са нажежени до най-много.
И тогава то може да натисне бутон „ Продължи “, който изскача на екрана в този миг.
Това автоматизирано се отразява на кредитната карта, тъй като тези точки, които натрупа не са за играта, а са монети в кредитната карта “, разясни Руменова.

„ Има и случаи, в които детето играе уж безвъзмездна игра, само че в даден миг тя трябва да бъде надградена и това също се заплаща “, добави специалиста.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР