Когато се подписваше договора за тола, Николай Нанков и представителят

...
Когато се подписваше договора за тола, Николай Нанков и представителят
Коментари Харесай

Очакваният провал на старта на тол-системата

Когато се подписваше контракта за тола, Николай Нанков и представителят на Capsh Михаел Вебер бяха безапелационни, че срокът ще бъде спазен, тъй като България губи доста пари дневно. Това въпреки всичко няма да стане.

© Надежда Чипева Помните ли по какъв начин нервно Бойко Борисов заплаши през 2017 година, че страната сама ще построи тол-система, в случай че не успее най-сетне да връчи поръчката за нея? Това, несъмнено беше съвсем невероятно, само че сподели какъв брой нетърпелива е властта да вкара в действие механизма за таксуване на тежкотоварни коли на километър. Както самият министър на районното развиване Николай Нанков изясни тогава, всеки ден закъснение на тези пари коства 1.5 млн. лева на страната.

Ако тази сметка продължава да е вярна, то страната през днешния ден реши да загуби още 135 млн. лева След среща на представители на транспортния бизнес с премиера Борисов, стана ясно че крайният период за въвеждане на системата - 16 август 2019 година, отпада. Беше дадена тримесечна пролонгация на Агенция " Пътна инфраструктура " и австрийската компания Kapsch, тъй че най-рано тол-система ще има през ноември.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Срещата на превозвачите с Борисов беше " неизбежна " (както сами признаха по време на конференция във вторник). Отлагането за ноември беше едно от настояванията им, което показаха пред публицисти. Другото им главно искане обаче - за сигурност и бистрота при взетите решения и за смяна на таксите, както и обсега на тол-системата, не е било обсъждано с Борисов. Това подухва мисли, че може да има и още отлагания.

Как се стигна до тук

Датата за влизане в действие на системата беше закрепена още през юли 2018г. Още тогава имаше въпроси, дали това е реалистично, само че и АПИ, и изпълнителят уверяваха, че е. Очевидно е обаче, че целият развой е просрочен.

Първо, транспортният отрасъл е прав, че три месеца преди тази основна смяна за техния бизнес те нямат изясненост нито за обсега, нито за цената на таксите. АПИ по този начин и отсрочи за последно това най-важно решение. Странно е, че анализите и договарянията не започнаха много по-рано. Това, че въпросът стигна до Борисов, демонстрира както немощта на организацията при такива решения, по този начин и неприятно обмисляне.

Второ, самите реализатори също са закъснели. Дори системата да беше влезнала в действие от август, това отново оставяше по-малко от три месеца за тестване, при заложени 6 в контракта. Това значи, че работата закъснява. Например все още са поставени едвам 32 рамки от 100. Естествено, доста мъчно е да се разбере по какъв начин се движи системата, поради тоталната неяснота на процеса.

Третата причина може да е, че предстоят избори - европейски през май, локални през октомври. Отлагането на таксите, които ще доведат неизбежно до повишаване на доста артикули, е повече от логически политически ход, който обаче ръководещите едвам в този момент направиха.

Какво следва
Към момента, вместо тол системата да стартира да работи от 16 август, тогава ще се даде начало на тримесечен тестови интервал в действителни условия. От известие на районното министерство излиза наяве, че бордови устройства ще се инсталират на техните тежкотоварни коли. През този интервал превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да заплащат винетна. Целта е да се съберат данни и разбори.

Предвид цялостния безпорядък все още, не излиза наяве дали тези бордови устройства влизат в контракта и от кого ще бъдат платени. Може да се наложи страната ще заплати в допълнение на фирмата-изпълнител Kapsch и по този начин още веднъж да промени финансовите условия по контракта им, както направи с анекса през октомври, при който им спести действия за 20 млн.лв.

От на следващия ден стартират и експертни срещи с представители на браншовите организации. На тях ще бъдат коментирани нови оферти за цените. Защо такива срещи не започнаха, да кажем, още през есента, евентуално в никакъв случай няма да стане ясно.

А кой ще ръководи?

С две думи, случилото се в четвъртък е по едно и също време предстоящо, разумно и скандално. Нещо сходно се случи и с електронните винетки - по закон те бяха въведени от 1 януари 2019г., само че поради проблеми в системата се наложи пасажерите да не бъдат глобявани до 15 януари. То демонстрира неналичието на дарба за обмисляне и съблюдаване на тези графици от институции като АПИ. Самият факт, че районният министър Петя Аврамова с лека ръка отбелязва, че Законът за пътищата просто ще бъде променен, с цел да удолетвори новият график, тотално обезмисля каквито и да е проекти, които се готвят с години.

Показва и изпразването от наличие на равнищата под министър-председателя, в случай че те не могат да се оправят с координацията и спазването на правила и периоди, признати много преди този момент. И хвърля сериозна сянка върху концепцията, че тези институции ще могат въобще да се оправят с ръководството на системата, която въпреки всичко ще би трябвало да влезе в действие, рано или късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР