Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана.

...
Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана.
Коментари Харесай

Свободните професии включени в мярката за безлихвения заем?

Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по Българска национална телевизия.
Хората, които се обезпечават сами, обмисляме да бъдат включени в някоя от групите, които ще получат помощ от страната, най-вероятно към тези, които ще имат право на заем до 1500 лева, съобщи още той.
Преди няколко дни министърът дефинира тази група като маргинална, което породи доста митинги и претенции да получи опрощение от него, изключително измежду адвокатската колегия.
Според Горанов ръководството на рецесията допуска да се откри тъничък баланс сред запазването на колкото ще може повече човешки животи и запазване на стопанската система, което е доста сложна задача.
Министърът напомни пакета от ограничения на кабинета и добави, че при всяка от тях се търси заслужено разпределение на натоварването. По-богатите ще изгубят доста повече, счита той.
По мотив рецензиите за неяснота на опозицията, министърът посочи от къде идват 2,4 милиарда лева, които ще бъдат употребявани в борбата против колапса на стопанската система. Част от този финансов запас идва от бюджета на държавното публично обезпечаване, друга част от пренасочване на бюджети на министерства и еврофондове, трета част - по линията на капитализацията на банката за развиване, изясни министърът.
Той не се съгласи с Георги Свиленски от Българска социалистическа партия за това, че се бави актуализирането на бюджета, както и за разпуснатия парламент. И повтори, че когато реши, че бюджетът се нуждае от актуализиране, това ще бъде направено. Що се отнася до разпуснатия парламент, съберете 48 депутати, нали Българска социалистическа партия има 80, и свикайте съвещание, подготвен съм да давам отговор на всички въпроси, сподели министърът.
Държавата няма да пести старания и начинания, с цел да доближи до всеки един обиден от рецесията, даде обещание министърът.
Със сигурност рецесията ще донесе доста вреди върху стопанската система. Най-важно е това да дадем опция на здравните служащи и на обществото да преминем най-леко през тази рецесия.
„ Хората и бизнесът са част от страната, ние се опитваме да помогнем в миг на рецесия на всички, които страдат. Нашата роля е по този начин да управляваме бюджета, че да не лишим здравната система от опцията да действа “, сподели той.
Със сигурност ще страдаме, въпросът е да се запитаме какъв брой сме солидарни, разяснява Горанов.
Има доста браншове, които не престават да работят. Ние не стопираме да развиваме ограниченията, подготвени сме да приспособяваме всичко, което не сме уцелили от първия път, сподели финансовият министър.
Горанов напомни дебата в българския парламент, когато са се чули доста гласове срещу българската интеграция към единната европейска валута, която в този момент е можело да ни даде доста повече сигурност в миг на рецесия.
За мярката 60:40 Горанов сподели, че чака в утрешния ден да реализират единодушие със синдикатите. За една седмица сполучливи бизнеси, които желаеха да вкарват работна ръка от целия свят, през днешния ден под паника се оказаха най-страдащи. Мярката не е ориентирана към бизнеси, а към работни места. Ключовата дума тук е взаимност, добави финансовият министър.
„ На калпак в никакъв случай не е добра концепция, на нас ни се наложи за 2 седмици да вземем решения, които нормално се взимат за месеци и години “, сподели той.
„ Хората, които се занимават с просвета, убеждавам ги, че уговорките, поети от Министерството на културата, ще бъдат изпълнени. В интервал на рецесия ще подсигуряваме задоволително запас “, добави министърът.
По-богатите ще изгубят повече, сподели в умозаключение Владислав Горанов.
Днес Националният съвет за тристранно съдействие още веднъж ще разисква ограниченията на държавното управление в поддръжка на бизнеса поради кононавируса.
Припомняме, че през вчерашния ден след съвсем тричасово онлайн съвещание обществените сътрудници не се споразумяха и си дадоха време за спомагателни съвещания на следвящия ден. Препъникамъни станаха критеиите за подбирането на компаниите и за заплащането на осигуровките. И съгласно синдикатите, и съгласно работодателите аршин за компания, коята ще получава помощи, не може да бъде заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Не е заслужено съгласно тях единствено на спрелите активност в осъществяване на заповедта за се поставят обезщетения.
Според работодателите неработеща компания няма по какъв начин да откри 40% от заплатите. Дори и при комунизма не е можело да получаваш пари без да работиш, разяснява пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
Строгите ограничения поради изключителното състояние оказаха сериозен резултат върху бизнеса у нас, са изтъкнали работодателите. В 48% от компаниите чиновниците се трудят на работните си места, а в 38% - отдалечено. 23% от фирмите пък са пуснали хората си в заплатен отпуск, сочи експресно изследване на Българската комерсиално промишлена палата (БТПП).
КНСБ поддържа като цяло плана на разпореждане на Министерски съвет и обявените преди този момент над 1 милиарда лева за финансиране на мярката " 60/40 ". Това се показва по-рано в позиция на синдикалната организация.
Мярката се ползва в множеството страни членки на Европейски Съюз, въпреки и в разнообразни съотношения на държавната дотация и лично финансиране. В този си тип капацитетът й е да обезпечи на над 535 хиляди краткотрайно неработещи цялостно трудово заплащане за 3 месеца, допълват от КНСБ.
Според КНСБ този капацитет разрешава разширение обсега на мярката в целия промишлен бранш, който също доста мощно е обиден, въпреки и не директно от прелюдия режим на изключително състояние, а от съпътстващите отрицателни пазарни резултати. Като аршин за достъп на компаниите от КНСБ оферират да се употребява - най-малко 20 % спад в продажбите на годишна база през месеца/или тримесечието, преди подаването на документите. Друг вид е потреблението на агрегиран индикатор от 5 претеглени знака (прилаган в Постановление на Министерски съвет 44 от 2009 г.).
Вижте още:
НСТС не се разбра за обезщетенията 60:40. Спорът продължава на следващия ден
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР