Когато се касае за хранене в детските градини и училищата,

...
Когато се касае за хранене в детските градини и училищата,
Коментари Харесай

Школските директори да избират храните по качество, не по...

Когато се касае за хранене в детските градини и учебните заведения, при класирането на офертите водещ аршин да бъде качеството, а не цената. Такава смяна в Закона за публичните поръчки изиска омбудсманът Мая Манолова на полемика „ Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета ”. Обсъждането се състоя в панаира по самодейност на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в границите на ревюто „ Агра ”.

Манолова регистрира, че съществуват три наредби, които регламентират детското и ученическото хранене, като две от тях касаят учебните заведения. Разпоредбите обаче са на разнообразни ведомства – МОН и Министерството на земеделието,  храните и горите, а в тях има противоречащи си текстове. В нормативната база на МЗХГ са вписани стандартите, на които да дават отговор продуктите в детската градина, само че по силата на Закона за публичните поръчки шефовете са принудени да избират най-евтиното, сподели Манолова и добави, че в учебните комисии няма представители нито на РЗИ, нито на локалните подразделения на Агенцията по храните.

Националният омбудсман акцентира, че в случай че в образователните заведения въпреки всичко има някакъв надзор, притеснително е ситуацията в павилионите към постройките им. Манолова сподели платен от такава лавка пакет, чието наличие на пръв взор наподобява като ядки в зелена примес. Според етикета това са фъстъци, към които са добавени овкусители, нишесте, гума арабика, още куп изкуствени съставки и оцветители, за един от които другояче правилно е записано, че може да окаже неподходящо въздействие върху деца.

Мая Манолова попита риторично и какво качество може да се предложи, когато така наречените безвъзмездни закуски в учебно заведение би трябвало да се поберат в план от 42 ст. Според нея решението на казуса би трябвало да се търси в три направления – възстановяване на нормативната база, по-голям надзор и по-добро финансиране.

Тя означи и въздействието на рекламите върху детското хранене. В Холандия към този момент е неразрешено анимационни герои да се употребяват за разпространение на нездравословни за децата храни, а Европейската комисия работи и по специфична инструкция за такива реклами. В същото време у нас Законът за храните е в Народното събрание и забравяна деца да вземат участие в реклами на храни с ГМО и нормативни ограничавания за приложимост от деца. Парадоксът е обаче, че на никое място не са написани такива „ нормативни ограничавания ”, посочи Мая Манолова.

Зам.-министърът на образованието Светлана Йорданова изясни, че в края на предходната година по самодейност на просветния министър са извършени няколко срещи в МОН с присъединяване на Държавен фонд „ Земеделие ”, който осъществя стратегии за хранене в образователните заведения. В момента работна група оглежда цялата нормативна база и предходната седмица към този момент е изпратила свои оферти до МЗХГ какви промени да бъдат направени. До 6 март следва нова среща, на която  министерстовото на храните да даде свое мнение.

Браншовите стандарти за разнообразни артикули са нещо хубаво, само че не всички са подобаващи за деца поради наличие на сол, мазнини и други съставки, уточни проф. Веселка Дулева от Националния център за публично здраве и разбори.  Тя прикани тези стандарти да се доразработят за разнообразни възрастови групи и да има обособен стандарт за детските храни. Проф. Дулева предложи още да се схване практиката на доста европейски страни, в които здравословните храни, които покриват тези критерии, имат особено означение и елементарно могат да бъдат открити от потребителя.

Браншовият съюз на хлебарите и сладкарите пък стартира концепция за ваучерна система, с която да се избегне сегашната всеобща процедура евтината и неприятна закуска да отива в коша. Тогава би могло да вземем за пример ваучерите за два дни да се употребяват за едно хранене, само че по- качествено.

 

20% от децата в градините са с наднормено тегло

20 на 100 от децата в пловдивските детски градини са с наднормено тегло, сочи изследване на община Пловдив взаимно с Пловдивския и Медицинския университет. Резултатите от него разгласи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. В момента обхванатите в градините деца от 3 до 6 година под тепетата са към 10 000.

Проучването посочило, че е реализиран баланс на храненето съгласно Наредба 6, а парите стигат и дори остават. От това следва, че не е въпрос толкоз на нормативна база и финансиране, колкото на знания, заключи Стоянов.

Очертава се неприятна танденция на повишен банкет на въглехидрати, като се прекалява с самун за сметка на картофи, ориз и други Консумацията на месо, риба и зеленчуци е в норма.

Трябва да се работи за културата на хранене, акцентира зам.-кметът и добави, че такава работа е нужна и със фамилиите, тъй като вечер децата се връщат вкъщи. „ Институциите имат обвързване да дадат препоръки по какъв начин да се балансира менюто, а във връзка с качеството – какъв брой консерванти е възможно да има и кои храни безусловно тровят децата ”, сподели Стефан Стоянов.

Според специалистите даже не е нужно да гоним непозната средиземноморска диета. Достатъчно е да се заложи на балканска кухня, само че с положителни и качествени артикули. Да се отнеме малко от мазнината в нашенската баница и в менюто да се прибавят още малко риба, зеленчуци и млечни артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР